Za zdaj imam dovolj

Mislim, da sem šla skozi spremembo, ne da bi jo prepoznala. Nič nenavadnega, čeprav zadnje čase sumljivo dobro prenašam zimske temperature. Toda vsekakor doživljam nekakšno pavzo. Imam vsa oblačila, ki jih potrebujem in jih bom potrebovala v dogledni prihodnosti. Mislim, da je moja garderoba morda izpopolnjena.

Vir: Pinterest

Našla sem svoje popolne kavbojke in čeprav je vedno nekaj prostora za izboljšavo, boljših niti ne iščem, saj vem, da jih ne bom našla. Imam priljubljene jakne in suknjiče, ki ustrezajo vsem okoliščinam, in prijetne puloverje ter debele pletene jope, moje zavetnice, ki me bodo udobno nosile še nekaj časa. Imam nekaj skrbno izbranih srajc in majic in vse jih obožujem enako.

Vir: Pinterest

Užitki iskanja uniforme so bili že dobro raziskani in ponižno jih razglašam za resnične.  Počutim se, kot da sem odkrila drobno dragoceno skrivnost: vem, kdo sem, ker vem, kaj oblečem. Ko se pogledam v ogledalo, prepoznam celotno sebe. Oči mi ni treba usmeriti, da bi registrirala oznake svoje identitete: bela srajca s perjem na rokavih, kavbojke, rjava pletena jopa. Pridobim bistvo same sebe in dobro se mi zdi, da ga sploh imam.

Vir: Pinterest

Nisem imela pojma, da se to lahko zgodi. V najstniških in v zadnjih nekaj letih je bila moja osebnost v zagonskem načinu, za katerega je bila značilna hitra rast, eksperimentiranje in veliko prometa. Zelo sem dovzetna za predloge, zato sem večno spreminjala tisto, kar bi lahko bil moj videz.

Vir: Pinterest

Toda te dni me je malo težje prepričati. Saj veste, kaj pravijo: ko ljubiš to, kar imaš doma, ne boš nikoli več nakupoval. Če pa to storite, bo bolj trezno dejanje običajno, ko zamenjate dobro obrabljen, razpadajoč kos. Ali pa da kupite spodnje perilo. Sem v fazi vzdrževanja in ne širitve. Vrednost, ne rast. Nisem tako prevzetna, ker imam vse potrebno, in zato se sprašujem: ali je to odraščanje? Je to monogamija?

Vir: Pinterest

Zdi se, da sem se preprosto zadovoljila s tem, kar imam, toda tisti dober način, ki velja za poročene pare, je bolj romantičen, kot se sliši. Tudi to je nekaj, o čemer zadnje čase razmišljam. Moja garderoba me ne preseneti, ampak navdušuje. Za vsako možno priložnost imam nekaj, kar pravzaprav rada nosim. Ko se oblečem, ni drame, in odsotnost te zmede so nekakšna nebesa.

Vir: Pinterest

Komaj sem opazila to preobrazbo. Levitev kože se tako pogosto počuti kot … levitev kože. Toda ta razvoj je bil neboleč; nežna, neopazna prilagoditev. Vendar je dejansko prišlo do pravičnosti v moji lastni identiteti. Moje majhne nakupovalne dogodivščine niso bile lahkomiselno zasledovanje, ampak vaje, ki sledijo mojemu (estetskemu) srcu. Jaz sem tisto, kar imam rada, in moja oblačila me osrečujejo, ker so izraz tega.

Vir: Pinterest

Ta občutek izpopolnjenosti je spremenil moj način nakupovanja. Ko pride nekaj neustavljivega, ni težko ostati previden. Ali to potrebujem? Je boljše od tistega, kar že imam? Nikoli si nisem mislila, da bom lahko prišla sem, toda moji impulzi na tem enem področju mojega življenja so v sozvočju z mojimi najvišjimi nameni.

Vir: Pinterest

Prepričana sem, da imam v sebi še kakšno evolucijo stila ali dva, vendar moja nenasitna lakota po pomenu skozi oblačila sploh ni bila tako nenasitna. Izkazalo se je, da sem povsem zadovoljna. Svojega čustvenega napredka po navadi ne morem vizualizirati, a moja omara je videti kot materialni dokaz rasti, okusa in presoje. Nimam vsega, kar bom kdaj potrebovala, vendar zaupam v svojo sposobnost, da kar najbolje izkoristim to, kar imam. Na koncu je zlom te enačbe pomenil več kot dejanski rezultat.

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

4 komentarji
  1. Bravo, res dobro razmišljanje in točno tako je, to opažam zadnja leta tudi jaz, saj imam v omari stvari, ki so mi ljube, me razveselijo, ko jih oblečem, torej ni vzroka za podobna nova oblačila, če imam že vse (in preveč) v omari. Želim si, da bi vedno več žensk in deklet razmišljalo podobno.

    Vse lepo Sandra.

  2. Bravo. Jaz sem še daleč od tega, sploh ker je v zadnjem obdobju moda tako lepa, ženstvena, romantična, barvita in sploh se mi zdi drugačna, kot prejšnja leta. Vsi ti pliseji, til, pudraste barve,…kar vse bi imela.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.