Zakaj mi je kar naenkrat mar za moški teden mode?

Nedavni trik, ki sem ga odkrila, če mu sploh lahko rečemo trik, je nakupovanje na moškem oddelku. Do tega sem prišla, ko sem s prsti drsala po ekranu telefona in se prebijala skozi fotografije z moških modnih revij, ki so me to sezono razsvetlile. Ludovic de Saint Sernin mi je ponudil popoln par za k mojim novim roza hlačam. Če najdem še enako živo roza srajco, lahko dodam samo še zanimiv modrc ali pa zgornji del kopalk in videz z modne piste poustvarim kar doma.

Bode
Bode

Enako bi lahko naredila z vsako kombinacijo z modne piste znamke Officine Generale, ki je pokazala tudi nekaj ženskih kosov, in Celine za moške. Suknjiče, široke kavbojke, srajce … vse bi lahko nosila.

Celine
Celine
Celine
Celine

Pri Lanvinu je bilo čutiti razposajeno mladost. Spominjal je na Jacquemus in poosebljal brezskrbno naravo dolgega, lenobnega poletnega dne v Evropi. Človek bi skoraj lahko okusil vlago, pomešano z espressom. Pomislila sem na enodnevne izlete na plaži in testenine ob razgledu na bazen in njegove mnoge napihljive blazine. Takšna nedolžna, a popolna zabava, saj veste. Tudi Hermes je postregel z nečim podobnim. Bilo je osvežilno, celo sproščujoče, podobno občutku, ko zgodaj zjutraj odprete okno v svež dan in veste, da se bo čez dan segrelo ravno prav za sandale, ki jih je pri Celine nosil neki mladenič. Kaj takega pa še ne.

Lanvin
Lanvin
Lanvin

Optimistično energijo teh kolekcij bi lahko pripisali sezoni – pomlad/poletje – pa tudi dejstvu, da je prav zdaj poletje. Kako genialno, da gledamo oblačila za sezono, v kateri smo trenutno! Toplo vreme in sonce je kot miselni okvir, zaradi katerega je vse videti bolj rožnato.

Louis Vuitton
Louis Vuitton

Ko je Kim Jones prevzel vodstvo pri Dior Men in je bil Virgil Abloh imenovan za oblikovalca moške kolekcije pri Louisu Vuittonu, jima je bilo namenjeno veliko pozornosti, ki je vplivala na vlogo moške mode v širšem diskurzu – način, kako je ustvarjala tehtnejšo vrednostno ponudbo in jo je postalo pomembno gledati, prav tako kot ženske kolekcije. Saj smo vsi zaznavali, da se nekaj takega dogaja, da moška moda raste in pridobiva na teži, vendar nismo predvidevali, da bomo moške kolekcije postavili ob bok ženskim, če ne še pred njih.

Ludovic
Ludovic
Ludovic

Toda zakaj je pomembno, komu je namenjena modna revija, estetika ali oblačilo? V čem je razlika? Obleke so dejansko samo način izražanja in dokler ima mislec globoke misli, ki jih lahko razlije, je sredstvo nepomembno. Še posebej vidno pri moški modi je, kot pri tistem z vrhom ledene gore, ko vidimo le konico, namesto da bi iskali širše kulturne meje, ki določajo spol. Ker v čem pa je v resnici razlika?

Ludovic
Officina Generale

V zadnjem času je bilo moških oblek na ženskih modnih pistah veliko in prav tako ženskih oblek na moških modnih revijah. Kreativni direktorji moških kolekcij, kot so Raf Simons, Alessandro Michele pri Gucciju in Lucas Ossendrijver pri Lanvinu ter morda najbolj znani Hedi Slimane pri Dior Homme, so prevzeli ženske modne hiše do različnih stopenj edinstvenega uspeha. Predvidevam, da je to povezano s tem, kako pristopajo k pripovedovanju zgodb skozi oblikovanje. Dries van Noten je oblikoval ženska oblačila enako dolgo kot moška (in to sezono skupaj s Kimom Jonesom pri Diorju in Emily Adams Bode pri Bodeju na modni pisti pokazal baletne copate za moške).

Officina Generale
Officina Generale

Ker se naši odnosi s spolom začnejo trdneje umeščati v dobo pretočnosti, vprašanje, kaj je narejeno za koga, postaja vse manj pomembno. Vem, da govorimo v okviru izrazitega estetskega prototipa: mladi možje, fantje, ki večinoma delujejo bolj ženstveno. To ni prva oblika, ki mi pride na misel, ko pomislim, da bi se z nečim poistovetila, zato spoznam, da ta oblačila resnično niso namenjena meni. Zaradi tega je poželenje večje, vendar nekoliko manj obremenjeno. Kot da ni pomembno, komu so namenjena oblačila, če komu sploh so, saj jih lahko naredim osebne, edinstvene. Zame. Najbolj trmasti deli mene želijo poudariti, da to predstavlja razglas, da nisem zobnik na kolesu, ki se odziva na potrošniško taktiko, ki jo je postavil okvir velike modne industrije. Toda resnica je, da samo kombiniram svoje roza hlače. Nič drugega. Nič globljega.

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.