Zakaj se bojimo sprememb?

Obstajajo trije razlogi, zakaj se bojimo sprememb. Prvi in po mojem mnenju najpomembnejši je, da se ljudje bojijo neznanega. Drugi je ta, da smo pri svojem bistvu bitja navad. Seveda, morda uživate v drugem mestu vsak konec tedna, morda v novi službi vsako drugo leto. Toda to je že sam po sebi vzorec. Uteho najdemo v predvidljivem. In tretjič, bojimo se neuspeha in izgube. Kaj če s spremembo krenemo po dolgi poti do neuspeha?

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ne glede na to, ali gre za strah pred temo ali strah pred tem, kaj se zgodi, ko umremo, nas vprašanja tako zelo prestrašijo, da pogosto pustimo, da nas strah pred neznanim odvrne od odločitve. Vseeno si ne moremo vzeti vseh zaslug za svoje strahove; kot ljudje smo to podedovali od naših evolucijskih predhodnikov. Bojimo se stvari, ki jih ne poznamo ali ne razumemo, ker nismo bili vedno najboljši plenilci. Da bi preživeli, smo se držali tistega, kar smo vedeli, da deluje. Odstopanje od tega je težko in pogosto se zdi kot sabotaža samega sebe.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ko se končno odločite, se mesece zatem počutite negotovo. Udobne stvari postanejo nenadoma zavestno težke. Iskreno vam včasih ni do izziva in si želite, da bi ostali pod svojo prijetno zaščitno odejo.

Vir: Pinterest

Prav tako padete v past, da svojo preteklost vidite skozi rožnata očala. Pozabite, kako nesrečni ste bili, kako ste bili zafrustrirani. Ljudje imajo izrazito raje staro, bolj uveljavljeno, lahko razumljivo. Zasmehujejo in demonizirajo neznano. Začnete kriviti sebe, da si želite preveč, da imate vzvišene in nerealne želje, da sprejemate sebične odločitve in da ne živite v »resničnem svetu«.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Navsezadnje je moj največji in najbolj srhljiv strah, strah pred neuspehom. Velikokrat sem se počutila, kot da me ljudje, ki vedo za mojo odločitev, gledajo in čakajo, da mi ne uspe. Zavedam se, da je bilo veliko tega verjetno le v moji glavi in zaradi lastne negotovosti. Presenečeni pa bi bili, če bi vam povedala, koliko odpora sem doživela proti moji odločitvi. Izkazalo se je, da ljudje preprosto ne marajo sprememb le, ko gre za njihovo življenje. Ne marajo sprememb na splošno. Zaradi velikega koraka – ne glede na to, ali je na koncu uspešen ali ne – se tudi drugi počutijo, kot da bi morali nekaj početi. Toda vztrajnost je veliko močnejša od spreminjanja zavisti in večina ljudi ne naredi ničesar.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Nevarnost neuspeha, ne glede na obliko, ki jo ima, je strašljiva predvsem zato, ker je neracionalna in presenetljivo dolgotrajna. Zagotovo so začetki, ki jih zapolnjujejo navdušenja, in zabavni ter srečni konci zmagoslavni. Toda del na sredini – vse večje bolečine, trdo delo, slabi dnevi, prežeti s samim dvomom in kritiko – to ni tako zabavno. 

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Na sredini pa se zgodi tudi nekaj drugega: rast. Ne glede na to, ali je vaša sprememba pozdravljena s širokim aplavzom ali premočnim odporom, je nenavadno nelagodje katalizator za vse dobre stvari: samospoznanje, sprejemanje in zaupanje. Sprejmite paniko, vse večje bolečine in neizogibne napake. Če nič drugega, boste lahko pripovedovali dobro zgodbo.

Manca Pogačar
Manca Pogačar

Lepota življenja vabi mojo dušo od začetka mojega zavedanja. Iskrenost in pristnost sta vodilo moje ljubezni do ubesedovanja, zato je literarno novinarstvo, tudi modno, ki ga lahko udejanjam tudi s pisanjem za Elle Slovenija, moj sanjski poklic, življenjski moto pa predajanje lepoti na vseh nivojih bivanja in uživanja življenja.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.