Zakaj smo ženske tako navezane na lase in darilo za vas

Na to temo bi lahko marsikaj napisala in zanimivo je, kako ženske doživljamo svoje lase, vsaka na svoj način. Poznam tiste, ki spreminjajo pričesko in barvo enkrat na mesec, ter kar nekaj takih, ki imajo lase za svete in jih zelo moti, če se z njimi zgodi karkoli drugačnega. Morda tudi zato, ker je v laseh moč in identiteta, kar najbrž ve tudi čudovita Julia Roberts, ki je v nekem intervjuju povedala tako:

Moja prava barva las je bila nekakšna temno blond. Zdaj se spreminja glede na razpoloženje.

Od bakrene do osvetljene blondinke, nepozabno “Čedno dekle” priznava, da se njene življenjske spremembe odzivajo tudi ali predvsem na področju las. V vseh kulturah imajo lasje pomembno simboliko, so okvir obraza in posledično detajl, ki ga vsak najprej opazi. Lasje pritegnejo pozornost, s svojimi lasmi se neposredno pogovarjamo s svetom: spremenimo dolžino, barvo, nosimo mehke valove, morda so lasje kratki in drzni, mnogokrat se jih dotaknemo z rokami. Neverbalni, nezavedni signali, ki o nas povedo veliko več kot mislimo. Denimo nekatere ženske se dotikajo las zato, ker iščejo tolažbo in si hkrati želijo biti zaščitene – podobno kot mama, ki boža glavo svojega otroka. Torej to počnemo nezavedno, ko smo v fazi dvorjenja, pa tudi kadar smo v zadregi, težavah ali nam je dolgčas. Dotaknemo se glave, da sprostimo napetost, da se pomirimo.

Foto: Zen za Moroccanoil in Hairspa Ljubljana

Kot sem povedala: o laseh lahko napišemo cele eseje in še vedno ne bo dovolj. Jaz sem jih začela cenit šele v zadnjih letih, ker so bili prej zelo samoumevni, a hormonske spremembe, stres, starost so prinesli svoje in danes sem še kako pozorna na njihov lesk in zdravje. Vedno pomislim, da če imam za obraz rada dobre maske, pilinge in serume, za lase drži enako: samo najboljše in z občutkom. Z barvo je zelo podobno, všeč mi je urejenost in naravno, kot je nekoč povedala Marilyn:

Ljubi me samo zaradi mojih blond las …

Ok, morda je pretiravala, ampak tudi v barvi je nekaj čarobnega in zelo intimnega, me ne čudi, da je v preteklosti cela truma ženska iskala njen platinasti odtenek, v upanju, da bodo vsaj z lasmi ujele kanček Marilyn, ki pa je bila, jasno, edinstvena. Še vedno obstaja nekaj klasičnih stereotipov, ki govorijo o tem, da blond barva predstavlja bolj sončno, seksi in pikantno osebnost, temna pa bolj intenzivno, skrivnostno in strastno žensko. Res je, gre za zastarele stereotipe, a morda je v tem vseeno nekaj resnice. Kakorkoli že, sprememba v življenju, nov začetek, na primer tudi konec razmerja, povezujemo z željo s preoblikovanjem podobe, ki je hkrati povezana s trenutkom, ko se ženska odloči za striženje las, spremembo odtenka ali pač novo pričesko. Vem, da smo bile že prav vse na tej poti in doživele ta trenutek …

Foto: Zen za Moroccanoil in Hairspa Ljubljana
Foto: Zen za Moroccanoil in Hairspa Ljubljana
Moroccanoil barvne maske

Danes podarjamo dvema bralkama barvno masko Moroccanoil v rjavi in blond barvi. Gre za masko z dvojnim učinkom, ki združuje nego in barvanje. Dobra stvar je, da pokrije vse bele lase, slabih lastnosti ni, zato je prav gotovo super izdelek za vse nas. Sodelujete tako, da pošljete mail na darilo@glitter.si in nujno napišite vse svoje podatke ter željeno barvo. Srečno vsem!

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Vedno urejena in vedno mi polepšaš dan s svojimi prispevki. Hvala, da si tako pozitivna oseba, to dobro vpliva name in postanem boljše volje, četudi je bil dan katastrofa.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.