Zlarin

Majhen otok pri Šibeniku. Zame najlepši.

Zlarin

Prvič sem nanj (povsem ne vedoč, da bo to nekoč moja počitniška destinacija) zrla z otoka Obonjana. Zdel se mi je tako zelen in gosto poraščen, da ne bi nikoli rekla, da je Zlarin dalmatinski otok in le nekaj milj oddaljen od skalnatih različic v okolici, in ko sem nanj leta 2011 že povsem naveličana (raziskovalna tura je bila kar dolga: Lopud, Šipan, Koločep, Korčula in Hvar) priplula s povsem ‘izmučeno’ barko, sem vedela (in srčno upala) da bo to nekoč moje letno pribežališče.
Zakaj prav Zlarin?

Zlarin

Na otok je mogoče pripluti iz Šibenika ali Vodic. Ladji (Tijat in Lara) za pot potrebujeta vsega trideset minut in sta kljub svoji dotrajanosti vsakič znova pravo in pristno doživetje otoškega transporta. Povezanost z mestoma je še kar dobra. Na dan proti Šibeniku odpluje pet ladij, iz Šibenika na Zlarin pa štiri. Posebej bi izpostavila jutranjo linijo, ki jo tako domačini kot turisti uporabljajo za obisk šibeniške tržnice, v poletnih mesecih odlično založene z domačim sadjem, zelenjavo in ribami.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Na Zlarinu je vožnja z avtomobili prepovedana, zato na trenutke spominja na veliko otoško igrišče za golf, ko po ozkih ulicah mimo razigranih otrok, vdov v črnini in raziskovalnih jadralcev prav počasi ‘drvijo’ avtomobili za golf.
Čeprav med poletnimi počitnicami populacija otočanov naraste s 300 prebivalcev na 1.500, na otoku ni nikoli pretirane gneče. Kljub temu, da je Zlarin vsako leto bolj obiskan, boste na javni peščeni plaži vedno našli mesto tako na soncu kot tudi v senci. Plaž na otoku ne manjka. Kopanje je mogoče po celotni rivieri, za katero pravijo, da je najdaljša na Jadranu. V ‘globokem’ zalivu, okoli katerega se razteza vas, je vse polno manjših in večjih pomolov, ki nudijo odlično priložnost za skoke v vodo in ribarjenje. Riviera se na obeh straneh zaključi z divjimi plažami in gostim borovim gozdom, ki nudi dobro senco, če nameravate cel dan preživeti ob morju. Medtem ko se starejši avtohtoni prebivalci najraje hladijo v globoki senci, ki jim jo ponuja mini park s klopcami in murvami, bodo tisti mlajši v kristalno čisto in azurno modro vodo skakali z glavnega pomola, ki nudi privez ne samo jadrnicam, ampak občasno tudi bolj razkošnim jahtam.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Zlarin ni otok za masovne zabave, ki ste jih vajeni v Vodicah, na Pagu in Makarski rivieri. Je umirjen in po svoje zelo poseben otok, na katerem letujejo predvsem družine z otroki, jadralci, ki se očarani večkrat ustavijo za veliko več dni, kot so sprva načrtovali, in pa zadnje čase vse več mladih iz tujine. Na otok se vsako leto v vedno večjem številu vračajo tudi potomci otočanov, ki so svoj dom nekoč našli v Ameriki. Med gosti pa boste našli kar nekaj hrvaških umetnikov in igralcev. Najvišji vrh, imenovan Klepac (169 m), je odlična destinacija za sprehode v naravi (še posebej v jesenskih in pomladanskih mesecih); z vrha se ponuja nepozaben pogled na mali vulkanski otok Jabuka in Velebit (v večernih mesecih je lepo videti osvetljen Šibenik in Vodice).

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Na otoku deluje kar nekaj združenj (npr. Yacht Club, gasilsko društvo, Boduliči … ), ki vsake toliko organizirajo številne dogodke, med drugimi vsakoletno svetovno prvenstvo v lovljenju cipljev z loncem, brodetjado, bodulska pripitivanja (med otoško tekmovanje v plavanju, balinanju, vaterpolu, kartanju in vleki vrvi), večerne koncerte tako klasične kot tudi rok in plesne glasbe. Od preostalih podobnih letnih dogodkov  se ti razlikujejo po tem, da so tako pristni in neponarejeni, da je včasih vse skupaj videti kot kakšna velika južnoitalijanska veselica.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Na otoku so štiri ‘oštarije’ oziroma restavracije in konobe s pretežno morsko hrano in domačimi recepturami (Aldura, Prslika, Koralj, Ivana), picerija in okrepčevalnica s hitro prehrano Jež, kjer med drugim dobite zares dobre in poceni tople sendviče s sestavinami po lastni izbiri. Najbolj pristni in s stališča domače kulinarike najbolj zanimivi sta konoba Prslika, kjer vas ob golažu s hobotnico razveselijo še z rezanci z divjimi šparglji in pršutom, sardelami v solnici, različnimi buzarami, narezki in tuninimi zrezki, in konoba Aldura z odličnimi zelenimi rezanci s kozicami in školjkami na belo.  Najlepši razgled nudi konoba Aldura, ki jo jadralci najbolj oblegajo. Nahaja se takoj ob glavnem pomolu in nudi resnično filmski sončni zahod.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Na pivo ali kozarec plavine vas vabi kar nekaj lokalov, ki se ob rivieri raztezajo od glavnega pomola pa vse do konca zaliva v vasi, kjer stoji otroško igrišče z igrali, košarkaško igrišče in balin plac. V vasi so ena celoletno delujoča trgovina (povsem takšna, kakršnih se spomnite iz časa Jugoslavije, majhna in natrpana z vsem – v njej najdete vse od čokolade do vrvi za privez), stojnica s sadjem in zelenjavo ter ribami in kiosk s časopisi in vsem drugim, ki je prikladno odprt do enajstih zvečer. Glavno ulico ob morju zvečer zasedejo otroške prodajalne z nakitom, školjkami, risbicami in preostalimi spominki, ki jih mali ustvarjalci ponujajo mimoidočim.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Čar Zlarina v primerjavi z drugimi otoki ostaja tudi njegova pristna arhitektura, ki medse še ni spustila  neprivlačnih večnadstropnih apartmajev z obvezno antično ograjo ali, še huje, štirikapno streho. Tudi novogradnje bolj ali manj sledijo avtohtonemu tipu kamnitih hiš, med katerimi je vedno več obnovljenih in spremenjenih v počitniške rezidence lastnikov oziroma apartmaje, ki jih je mogoče  najeti.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Zlarin je bil nekoč znan kot otok koral, danes pa sta na njem le dve prodajalni z nakitom iz rdečih, črnih, rožnatih in belih koral ter muzej. Da je otok v davnih časih res živel na plečih rdečih ‘grmičkov’, priča tudi film Koralna princesa, ki so ga leta 1937 tam posneli Nemci. V letošnjem letu se je otok Zlarin vključil tudi v projekt, kako ohraniti življenje na otokih in pričel s projektom ‘Hrvaški center Koral’, za katerega sta sredstva prispevali država in EU. Prenova in usposobitev novih poslopji se bo zaključila 2020. Tovrsten center bo največji na Jadranu.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Sama imam na otoku manjšo kamnito hišo, s katere prenovo se ukvarjam šest let. Zgodbo bom kmalu delila tudi z vami.

Vir: Osebni arhiv

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.