Ali ste že izbrale svojo šminko?

Veliko več kot preprosti del kozmetike, dodatek, ki so ga v svoji dolgi zgodovini uporabljali moški in ženske. Nekateri so z njo poudarili svoj družbeni status, prostitutke so nosile škrlatno črko, narejeno prav s šminko, kasneje je ta kozmetični pripomoček govoril o emancipaciji žensk. Sumerska kraljica Puabi je bila prva ženska, ki je uporabila šminko. Zelo spoštovana osebnost v eni najzgodnejših znanih civilizacij v Mezopotamiji je Puabi nosila dovršen nakit in pokrivala, ključni del njenega zanimivega videza pa so bile prav živobarvne ustnice, ki jih je dosegla z mešanico rdečega kamna, prahu in belega svinca, ohranjenega v lupinah malih živali. Kasneje se je ta navada razširila med njenimi ljudmi in v sosednjih civilizacijah. Zanimivo kajne?

V času faraonov je bila Kleopatra prva, ki je svoje ustnice pobarvala v rdečo barvo, s čimer je utrla pot ličenju med starimi Egipčani, tako moških kot žensk. Danes se šminka, ki je ženski simbol, a hkrati tudi znak identitete, uporablja že od mladosti: je znak emancipacije in osvoboditve. Ikona, ki v ljudski domišljiji pomeni nekaj povsem ženskega. Svobodna ženska, biti ženstvena in srečna, vse to povezujemo tudi s šminko. Današnji trendi narekujejo res vse; težko rečem, kaj je v modi, saj so lepe, čutne in negovane ustnice vedno aktualne, prav vseeno je, če so roza, bež, prosojne, vijola ali rdeče. No, morda ima rdeča še najbolj markantno vlogo, ker deluje res seksi in o tem ni dvoma. Ostalo pride in gre, predvsem na podlagi našega počutja.

Nude šminka

Rjava-nude šminka je rezultat mešanice treh osnovnih barv (rumene, rdeče in modre), zato predstavlja barvo stabilnosti, ravnotežja in harmonije. Šminke v rjavih odtenkih, kot je denimo bež, so priljubljene pri zahtevnih, resnih, pragmatičnih, odločnih ženskah, ki zakrijejo lahkotnost in lahkomiselnost v korist vsebine in odločnosti.

Foto: Zen za dm
Foto: Zen za dm

Vijola šminka

Če je rjava barva zemlje in stabilnosti, je vijolična barva duhovnosti in skrivnosti. Vijolične šminke v lila in slivastih odtenkih razkrivajo ustvarjalno osebnost, ki rada izstopa iz množice. To je barva eteričnosti, intuicije in duhovnosti, zato dobi na ustnicah še bolj intenzivno noto. Barvanje ustnic z vijoličnimi odtenki je sinonim za močno osebnost in željo po izstopu, to je ženska, ki se ne boji biti drugačna.

Foto: Zen za dm
Foto: Zen za dm

Rdeča šminka

V psihologiji je rdeča barva strasti, poguma in ekscentričnosti. Če radi nosite rdečo šminko, bodo vaše ustnice o vas povedale, da ste ekstrovertirana, samozavestna in drzna do te mere, da se ne bojite sodb drugih. Rdeča je ljubljena ali sovražena, vedno zelo samosvoja. Super za piko na i in za vse posebne stajlinge, ki si jih boste zamislile.

Foto: Zen za dm
Foto: Zen za dm

Vse svoje šminke sem našla v dm, kjer imajo še veliko drugih tekstur in odtenkov. Povem vam, da na tem področju dodatkov ni nikoli dovolj, imela bi vse, še bolj zanimivo pa je to, da bi vse tudi veselo uporabljala!

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.