V čudovitem Likovnem salonu v Celju se je odvijala prava čarovnija v beli barvi, ki je nastala pod taktirko odlične Barbare Repinšek. Kreatorka si je namreč omislila modni večer, posvečen beli srajci, in tako predstavila res zanimiv projekt, ki je pritegnil ogromno pozornosti.

Foto: Zen

Zgodovina srajce ima zelo starodaven izvor, čeprav se je razvoj njene današnje oblike začel šele ob koncu 19. stoletja.  Do leta 1871, ko je podjetje Brown Davis & Co iz Aldermanburyja deponiralo prvi model s sprednjim zapenjanjem, se je srajca nosila čez glavo, vendar se je uveljavila kot kos moške garderobe.  V osemnajstem stoletju je še vedno veljala za spodnje perilo, zato so jo nosili pod plaščem, tako da je bil viden le ovratnik. 

Foto: Zen

Bela srajca je bila do konca 19. stoletja simbol bogastva; le najplemenitejši ljudje so si lahko privoščili pogosto pranje srajc in da so jih imeli na voljo lepo število za pogosto menjavo. Bela srajca se je torej lahko pojavila le na gospodu, plemiču ali pripadniku višjega meščanstva, ki je živel od določenega dohodka. Radovednost, izvor in nesporazumi so zaznamovali najstarejšo zgodovino tega oblačila, vendar šele v dvajsetem stoletju bela srajca uspe najti svoj pravi prostor za širitev svoje slave in uspeha. Če je bila v preteklosti vzrok škandalov, je v zadnjem stoletju srajca postala instrument upora, svobode in emancipacije. To pa zato, ker se je Coco Chanel zaradi svoje ustvarjalne sposobnosti in svoje nezmotljive intuicije odločila zamenjati ženske steznike z moškimi belimi srajcami: več kot pomembna izbira, ki sovpada z osvoboditvijo kostuma in predstavlja močan signal ženske emancipacije. 

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Genialni preblisk v tem pogledu je doletel tudi Christiana Diorja, kreatorja, ki se je – po drugi svetovni vojni – odločil javnosti ponuditi belo srajco v inovativni, a razkošni različici. Če jo kombiniramo z bogatimi krili, potem dobimo videz, ki  je v hipu prepričal tudi Hollywood, saj so se prav tako oblačile nekatere največje tamkajšnje filmske zvezde, kot je denimo nepozabna in skrajno elegantna Grace Kelly. Danes moramo priznati, da je bela srajca vedno zadetek v polno in tako za moške kot za ženske predstavlja simbol brezčasne elegance. Sledi najbolj priljubljenim modnim trendom, njena vsestranskost pa nam omogoča, da jo kombiniramo z različnimi oblačili in ustvarimo nekaj edinstvenega, kar spominja na klasično eleganco v kombinaciji s sodobno lepoto.

Foto: Zen

In vse to je bilo v Celju združeno na enem mestu. Sama verjamem, da moda potrebuje predvsem oči, ki jo pridno spremljajo, in telesa, ki jo pridno nosijo, zato so včasih besede prav odveč. V tem primeru so govorile brezhibne Barbarine kreacije v beli barvi, ki so, jasno, šle za med.

 

8 Comments

 • Posted 22. februarja, 2023 11:09
  -Vlasta

  Bila na predstavitvi.
  Odlične kreacije, sploh pa ideja.
  Bravo Barbara.

  • Posted 22. februarja, 2023 14:30
   -Lorella Flego

   Neverjetna Barbara, res, zenska z veliko začetnico! kapo dol

 • Posted 22. februarja, 2023 14:08
  -Ksenija

  Dober dan gospa Flego

  Od nekdaj vas občudujem, toda na tem dogodku ste me razočarali, ker nisem videla nobene srajce ampak same bluze.

  V slovarju slovenskega knjižnega jezika lepo piše:
  srájca -e ž (á) moško oblačilo za k hlačam, navadno iz tanjšega blaga: likati, prati, šivati srajce; vsak dan obleče čisto srajco; zatlačil si je srajco za hlače; bombažasta, platnena srajca; športna srajca; srajca z dolgimi, s kratkimi rokavi;

  in

  blúza -e ž (ȗ)
  1. žensko oblačilo za h krilu, navadno iz tanjšega blaga: najraje nosi krilo in bluzo; bela, svilena bluza / srajčna bluza krojena kot moška srajca; zaprta bluza z majhnim izrezom

  Tudi v knjigi Enciklopedija mode od Gergine O´Hara je pojasnjeno ENAKO.

  Za takšno poznavalko mode in žensko, ki je rada ženska, je to nedopustna napaka, ki se vam nikakor ne sme zgoditi nikoli.

  Dodatno izobraževanje vam ne bo škodilo.

  Lep pozdrav.

  • Posted 22. februarja, 2023 14:29
   -Lorella Flego

   Brez skrbi, da se danes uporabljata oba izraza, zenska srajca ali bluza. Včasih je bila srajca le moška, danes ni vec tako. Denimo v spletnih trgovinah imate kategorijo bluze, ki so bolj elegantne, in zenske srajce, ki so bolj preproste. Oba izraza sta dovoljena, preverjeno.

   V moji Enciklopediji mode, Trecciani: Edino merilo, ki se zdi splošno sprejeto, čeprav v skrajni raznolikosti, ki upravičeno obstaja v svetu mode, je, da srajce brez zapenjanja spredaj, ki se nosijo kot puloverji, imenujemo ženske bluze.

   Upam, da ste vseeno uspela ujeti tudi Barbarine lepe kreacije, ker to je bil cilj druženja in je dobro, da tega ne pozabimo. Zanimivo, ker so običajno nedopustne stvari v življenju nekoliko bolj pomembne od bluze ali srajce.

   Vse dobro.

 • Posted 22. februarja, 2023 15:21
  -Sabina

  Dogodek je bil čudovit in srajce božanske, vse bi imela! Hvala za lepo energijo, draga Lorella!

  • Posted 22. februarja, 2023 20:56
   -Lorella Flego

   Hvala Sabina, ta svet v belem je res za dušo … ❤

 • Posted 23. februarja, 2023 17:55
  -Andreja

  Dogodtk je bil bel. Nekaj svetlega, zabavnega in prijaznega. Barbarine srajce žarijo, vaše vodenje pa je vse skupaj samo še povzdignilo.

  Ksenja …kaša ali kasha …ni pomembno

  • Posted 23. februarja, 2023 19:30
   -Lorella Flego

   Zame je Barbara odkritje leta, res. Neverjetno delo in trud, vse lepo in nežno kot oblak…neskončno hvaležna, da sem bila z vami ❤

Komentiraj