Chanel po Lagerfeldu

V minulih dneh se je poslovil Karl Lagerfeld, eden najbolj spoštovanih in kreativnih oblikovalcev. Moramo si priznati, da njegova smrt pomeni konec nekega obdobja v zgodovini mode. S svojim ustvarjanjem je močno zaznamoval modni svet in v dolgih desetletjih oblikoval nepozabne kreacije, ki smo jih lahko občudovali na modnih stezah, nekateri pa so imeli tudi čast in srečo, da so jih lahko oblekli.

Vir: Pinterest

Toda svet se vrti naprej in prav tako modni svet, v katerem nista dovolj le talent in ustvarjalni zanos, ampak je treba resnično garati. Zato se že zdaj vsi sprašujejo, kakšno pot bodo ubrali v slovitih modnih hišah Chanel in Fendi. Lagerfeld, ikona modnega sveta, je bil na čelu prve od leta 1983, medtem ko je kreativno vodenje v drugi prevzel že daljnega leta 1965, v obeh pa je poskrbel za korenite stilske spremembe.

Vir: Pinterest

Sodeč po objavi generalnega direktorja Alaina Wertheimerja na Instagramu, ima Chanel že novo kreativno direktorico: Virginie Viard, ki je sodelovala z Lagerfeldom od leta 1987. Dejansko gre prej za kontinuiteto kot za novost, za nekakšno rdečo nit, ki jo je začela odvijati edinstvena Coco, nadaljeval je Karl in zdaj je očitno na vrsti Virginie. V medijih omenjajo tudi možnost prodaje modne znamke, ki je samo v lanskem letu imela 9,62 milijarde dolarjev prihodka, toda zaenkrat so to zgolj govorice, ki čakajo, da jih uradno potrdijo oziroma zanikajo.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Če je pri Chanelu že vse urejeno, pa zaenkrat kaže čisto drugače za hišo Fendi. Karl Lagerfeld je sodeloval s Silvio Venturini Fendi, ki je povedala takole: “Bil je moj učitelj, mentor in opora. Razumela sva se brez besed, dovolj je bil samo pogled. Zame in za hišo Fendi je Karl bil in bo ostal kot luč v svetilniku, vodil nas je in oblikoval dnk naše hiše …” Lagerfeld se je rodil v Hamburgu 10. septembra 1933. Oče Otto je bil premožen poslovnež, mati Elizabeth violinistka. Ko je bil star 20 let, sta se z materjo preselila v Pariz, kjer je doštudiral in se nato kot samouk posvetil modi. Samostojen je ostal vse do konca, tudi ko je bil na čelu Chanela in Fendija. Toda njegova kariera se je začela že prej, leta 1958 s kolekcijo “Roland Karl”, ki so jo kritiki raztrgali, zato se je raje umaknil in začel delati za druge modne hiše. Neodvisen, toda predan delu je veljal za deloholika; popolnoma se je posvetil obveznostim pri Fendiju in Chanelu, znamko s svojim imenom, ustanovljeno leta 1984, pa je zaradi pomanjkanja časa leta 1998 postavil na stranski tir. Znova jo je poskušal obuditi k življenju leta 2011, vendar je kljub vsemu ostala v senci, kajti največje umetnine tega genija so prišle do izraza v Chanelovih kolekcijah, od prêt-a-porter do kreacij visoke mode, kolekcij Cruise in Métiers d’art; slednje si je omislil, da se je z njimi poklonil mojstrom in mojstricam, ki so ustvarjali za hišo; vse našteto je pomenilo do osem revij letno.

Vir: Pinterest

Trenutno je Chanelova prihodnost negotova, zagotovo pa brez Lagerfelda ne bo več enako, ne v hiši mademoiselle Coco ne v modnem svetu.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Joj, mi ga je žal ker je umrl, zame je on genij in v torek ko so obvestili javnost, sem si takoj namazala nohte in usta s Chanelom, ostalo mi je žal (ali ne) nedosegljivo. Oboževala sem njegove kolekcije, modne spektakle in tudi njegove pripombe.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.