Kaj je zame dober stil

Za oddajo Bleščica sem pred kratkim pripravila prispevek o Patricii Field, znani stilistki serije Sex v Mestu, ženski, ki je poskrbela, da je danes Manolo Blahnik le Manolo in vsi vemo, o kom govorim, da je Carrie nosila krilo iz tila in zraven pulover z visokim ovratnikom, da je pomešala toliko potiskov in vzorcev, da si postal od glavobola prav srečen in da so se nam vsa štiri dekleta vtisnila v spomin kot pojem mode, lepote, trendov, drznosti in New Yorka tako, kot bi ga rada doživela prav vsaka izmed nas. Pozorno sem poslušala Patriciine besede in ugotovila, da so zelo podobne mojim, kar me je razveselilo, ker je najino razmišljanje podobno in morda je podobno tudi vašemu, kdo ve. Skratka stil je nekaj, kar nedvomno seže onkraj mode in oblek; ne gre za to, da nosiš Chanelovo torbico, kar je seveda super, ali da imaš na sebi Balmainov blazer, kar je sploh idealno, gre bolj za to, kdo si.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Ne mislite, da gre za globoko ali, nasprotno, poceni filozofijo življenja, gre prav za to, da je stil povezan z našimi koreninami, z našimi mamami in družinami nasploh, s tem, kdo so naši prijatelji, kam gremo na dopust, s kom se družimo, kako jemo, kakšne besede uporabljamo, kako se negujemo in še kaj bi se našlo. “Stil je takrat, ko najdeš sebe,” pravi slavna stilistka, in v teh besedah se tudi sama zelo najdem. Vprašanje je seveda čas; kdaj se najdeš in v katerem obdobju življenja si, kajti običajno se ne najdeš prav zelo mlad, ker ti je takrat vse zanimivo in bi vse preizkusil, posledično narediš veliko napak in sebe prav gotovo ne poznaš kot pri šestdesetih. A seveda ne smem reči, da so mlada dekleta brez stila, nekatera ga tudi imajo, a če pogledam onkraj hitre mode in copy paste izdelkov, ki se z Instagrama selijo v vsakdanje življenje, potem lahko samo pripomnim, da prav veliko fantazije in hkrati osebne identitete ni.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Vsaka bi želela imeti dober stil. Zame je stil predvsem dejstvo, da se v obleki dobro počutiš, da ne izbiraš po smernicah zato, ker so zdaj v modi kolesarske hlače in napihnjeni obroči za lase, saj to morda pomeni, da si trendsetter, a svoje identitete prav gotovo nimaš. Modna identiteta je zato tesno povezana z osebno identiteto. In ko gradiš na eni, se tudi druga dvigne. Stil zahteva persono in jasne misli, začrtane cilje in željo, da bi bili vedno samosvoji, a to še ne pomeni bizarni ali čudaški, samo to, da znamo slišati in upoštevati notranje glasove in želje ter svojo intuicijo, tudi modno, vzamemo za vodilo. Osebno bi se mi zdelo popolnoma nesmiselno ukvarjati z estetiko in imeti toksične odnose, uporabljati žaljive besede ali ne upoštevati zasebnega prostora človeka, s katerim komuniciram. Žal opažam, da so prav narobe izbrane besede naša največja napaka in nerazumevanje, da ima vsaka beseda moč in je ključni del v mozaiku ne le življenja, temveč tudi stila, h kateremu tako stremimo.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Patricia Field je gospa v letih, z ognjenimi lasmi in gubami na vratu. Ko jo pogledaš bi rekel, da je norka iz Upper East Side, ko pa spregvori ti je v hipu jasno, da ima v sebi nekaj magičnega. Všeč mi je beseda “magično” zato, ker morda najbolje opisuje to, kar sama začutim takrat, ko stojim pred osebo, ki v sebi ima ta žar. Nisem še ugotovila, ali gre za svetlobo, ki ti je dana ob rojstvu ali morda za piko na i, ki se jo naučiš skozi življenje. mnogokrat me vprašajo, kaj je dober stil in kdo ga ima. Ko pa pomislim na svoje stilske ikone je prav gotovo tako, da delajo tudi napake, v smislu mode in kombiniranja ali bolje rečeno izberejo stvari, ki jih sama pač ne bi, vendar ne zaznam napak v smislu obnašanja, zdrave distance, bontona in, ponovno, besed s katerimi se predstavijo. Ne dolga od tega je Petra napisala zelo zanimiv članek na temo, da je pri nas dobro vse. Zdi se mi, da je to splošen fenomen tega časa, ko smo tako zelo površni in tako zelo hitro, da napak več ne zaznamo in potem, seveda, vse je dobro.

Foto: Zen

Foto: Zen

Foto: Zen
Foto: Zen

Morda pa je le tako, da pripadam drugačni generaciji, kot je sedanja. Da me je mama naučila, da je treba spoštovati belino brisač in srajc zato, da v stroju ne postanejo sive. Da se svila pere na roke in pika, prav tako nedrčki s čipko. Da je lepa spalna srajca vedno pametna investicija in da omaro gradiš z dobrimi kosi, ne pa z maso. No, tukaj bi lahko pripomnila, da moja poka po šivih in le zato, ker imam srečo, veliko delam in si lahko marsikaj privoščim. A v vsej tej gori oblek, čevljev, torbic in nakita, nisem nikoli pozabila na prijaznost, nasmeh ali dobro besedo. In vsakič znova imam občutek, da se stil lahko začne vedno le pri tem.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

1 komentar
  1. Se strinjam, da stil imaš ali pa ne in ti ne pomagana noben denar in drage znamke, če stvari ne znaš nositi in se ne počutiš lepo in samozavestno. Jaz rada v šali rečem, da sem se rodila z genom za modo, že od malega (3leta) , sem stvari spreminja, jopico sem obrnila, da so bili gumbi zadaj, lakasti čevlji so bili ponoči pri postelji in še danes 60 let kasneje, ni nič drugače. imam svoj prepoznaven stil, ki mi pristaja in sem v njem lepa, priznam, da me oblačenje razveseljuje in si marsikdaj kupujem stvari, ki me spravijo v smeh in mi polepšajo dan (npr. kosmate pastelne jakne, krzno na čevlih, perje in še mnogo nenavadnih stvari), toda vedno sem letom primerno urejena, malce nagajiva, toda zelo bontonska.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.