Kako dobro in enostavno urediti terase in balkone

Ko prihaja lepo vreme, je tako, da se v hipu spomnimo na terase in balkone, vrtove in naše male, zelene površine ter si močno želimo, da bi postale nekaj posebnega. V zadnjem letu se je ta trend neverjetno razvil in razlog je jasen: ker smo bili več doma, smo tudi več opazovali prostore in si zaželeli lepih trenutkov na soncu, ki so vedno na dosegu. Če imamo vrt, teraso ali balkon, smo torej na konju! Opremljanje teh prostorov je lahko zahtevno, toda s preprostimi in izvirnimi idejami si lahko zagotovite prijetno in sproščujoče vzdušje. Kako to storiti? Izberite pravo pohištvo, tisto, ki odraža slog hiše, ali pa obogatite prostor z različnimi rastlinami, ustvarite sprostitveni kotiček z visečo mrežo in blazinami, ne pozabite na sveče in knjige. Zunaj ali znotraj je v resnici isto, vsak prostor si zasluži pozornost in verjemite, da boste uživale, ko bo vse na svojem mestu.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Ali za lepo teraso/balkon potrebujemo veliko denarja?

Odgovor je, jasno, ne. Potrebujemo samo dobre ideje in kanček okusa. Ko sem bila nazadnje v Harvey Normanu, bi najraje odnesla pol trgovine, a to se zgodi tudi zato, ker že imam v glavi, kako naj bi izgledal moj balkon, zato točno vem, kam bom postavila stvari. Ne gre brez rož, vaz, stojal za knjige, blazin in lepih okvirjev. Balkon je podaljšanje dnevne sobe in prostor, kjer obedujem takoj, ko je zunaj lepo vreme. Vseeno je kar dobro, če upoštevamo majhna pravila:

  • Prvo pravilo: analizirajte prostore, ker v majhnem prostoru postane urejanje drugačno in seveda potrebujete tudi prave kose pohištva, ki ne smejo biti preveliki. Bolje je, da se osredotočite na dodatke, zložljive stole, lesene kose in stvari, ki jih lahko kadarkoli pospravite v kot. Saj veste: slabo vreme je vedno za vogalom!
  • Reciklaža je zakon! Kot prvo stare stvari dobijo novo življenje in kot drugo je to odličen način za sprostitev. Ko ustvarjamo stvari sami, smo na koncu tudi najbolj zadovoljni in ponosni. Tudi lesene palete vam lahko pomagajo in so še kako poceni!
  • Če želite opremiti odprto teraso in ustvariti eksotično okolje, se je bolje osredotočiti na tople barve, kot so slamnato rumena, bež, rjava, pa tudi rdeča in oranžna. Vedno je priporočljivo uporabljati nevtralne barve, ki so v sožitju s slogom hiše. In seveda so enobarvne izbire veliko bolj elegantne! Pomembno je tudi, da izberete pravi dežnik, ki vas bo zaščitil pred poletnim soncem.
  • Če vam je všeč Provansa, nikar ne pozabite na roza in svetlo lila odtenke. Gre za barve, ki zelo sproščajo in te terase kar kličejo po knjigi, dobri glasbi in koktajlu. Zanimivo, koliko dobrega in lepega si lahko pričaramo sami!
  • Ne pozabite na zeleno plat, saj je zelo pomembna. Večkrat smo pisali o tem, da zeleno sprošča in seveda so rastline pomembne, četudi živimo v majhnem stanovanju. Dokazano je, da lahko gojimo in negujemo le eno rožo, ki pa je dovolj za to, da smo v stiku z naravo.
  • Gugalni stol, viseča mreža, preproge na prostem ali preprosto blazine, postavljene na tla, bodo teraso spremenili v rajski kotiček. Prav tako si lahko omislite kotiček za čaj in branje z majhno mizico in nekaj barvnimi pufi. Če bo kotiček za sprostitev na odprti terasi, izberite pohištvo in dodatke iz materialov, odpornih na sonce in slabo vreme.
  • Ne pozabite na zidove! Na mojih visi celo življenje: slike, vaze, spominki, vision board in še kaj bi se našlo. Všeč mi je, ker je tudi na terasi kanček mene, kar se mi zdi zelo pomembno.
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Zelo pomembno je, da okrasite teraso s pravimi dodatki. Barvne sveče, prti s cvetličnim vzorcem, venci, ki jih lahko obesite, kjer koli želite. Na koncu se prepustite še izbiri loncev in posod za rastline, uporabite take različnih višin, velikosti in barv, prostoru bodo podarili kanček dinamike in veselja. Če želite pridobiti intimen kotiček v urbanem okolju in se zaščititi od pogledov sosedov, si lahko omislite bambuse, saj s svojo hitro rastjo in gostim listjem ustvarijo nekakšen naravni šotor. Jasno je, da ne smejo manjkati pisane rastline in aromatična zelišča, ki lahko s svojo dišavo ustvarijo še bolj sproščujoče vzdušje. Skratka, rastline bodo bistvene za okrasitev terase ali balkona in tudi majhne površine bodo spremenjene v prave zelene oaze.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Nikar ne pozabimo na osvetlitev, ki je ključnega pomena. Mehka svetloba lahko ustvari določeno vzdušje, zlasti zvečer, vendar je bolje, da uredite tudi nekaj svetlobnih točk, ki so morda usmerjene na tla, da ne bi preveč motile.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.