Kakšna je razlika med Eau de toilette in Eau de parfum? To vprašanje so si vsaj enkrat zastavili vsi kupci parfumerije, še posebej, ko je treba izbrati pravo dišavo zase ali za darilo. Za parfumsko vodo je značilna bolj obstojna esenca kot za toaletno vodo, v bistvu pa se spremeni koncentracija alkohola in eteričnih olj. Koncentracija parfuma v prvem je med 15 in 20 %, v drugem pa med 8 in 12 %. Potem je tu še vidik, povezan z ustvarjanjem, to je z izbiro surovin, kjer na podlagi vohalne piramide izbiraš, katere note boš poudaril. Ti dve vrsti sta najpogostejši, a ne edini dišavi na trgu, saj obstajata še lažja različica, kolonjska voda, in bolj obstojna, Extrait de Parfum, ki ima koncentracijo med 20 in 30 %.

Kakšna je vohalna piramida parfumov in kako jih izbrati

Preden se poglobite v razlike, morate vedeti, da vsak parfum temelji na vohalni piramidi, ki temelji na zgornjih notah, srčnih notah in osnovnih notah, ki predstavljajo tri faze parfuma. Zgornje note so tiste, ki jih zavohamo takoj, ko razpršimo dišavo: to so najmanjše molekule, ki tvorijo parfum, in so tudi tiste, ki najhitreje izhlapijo. Zgornje note predstavljajo prvi vtis dišave in so v glavnem sestavljene iz močnih vonjav, vendar s hlapljivo sestavo, ki jih definiramo kot sveže ali ostre.

Srčne note se pojavijo, ko zgornje note zbledijo, ko minevajo minute, in imajo vonj po rožah, sadju ali začimbah. To je osrednji del dišave, njegove molekule so bolj obdajajoče in lahko parfumu dajo dokončen značaj. Trajanje srčnih not se lahko spreminja od 4 do 6 ur. Da bi torej razumeli, ali je parfum, ki smo ga razpršili, primeren za nas, moramo počakati vsaj 10 minut, ko se pojavijo srčne note. Osnovne note pa so tiste, ki ostanejo, najbolj obstojne, ki se začutijo po približno pol ure/eno uro po izhlapevanju in ostanejo vprežene tudi na oblačilih, puloverjih in šalih ter na koži. Osnovne note torej predstavljajo osebnost parfuma in njegove molekule pripadajo predvsem družini lesa ali mošusa, ne glede na to, ali gre za ženske ali moške dišave.

Kaj pomeni toaletna voda in kakšne so njene značilnosti

V parfumih, ki nosijo ime Eau de toilette, se največja koncentracija eteričnih olj giblje od 8 do 12 %, vohalna struktura pa se meri na zgornjih notah, torej tistih, ki najprej izhlapijo, tudi zaradi večje koncentracije alkohola, ki poudari izhlapevanje, s poudarkom na začetnem vplivu. Toaletne vodice so zelo primerne za čez dan, v službo, nakupovanje, saj pustijo bolj občutljivo sled, idealno za ležerne in diskretne dišave: njihova obstojnost je približno 3-4 ure. Ustvarjalec parfuma pri vztrajanju pri zgornjih notah poudarja njihovo živahnost z izbiro citrusnih in morskih not, v vseh njihovih niansah, oziroma aromatičnih not.

Kaj pomeni parfumska voda in kakšna je dišava

Eau de parfum so dišave, ki vsebujejo med 15 in 20 % eteričnih olj. Najpomembnejši del te formulacije se razvije v srčnih in osnovnih notah, zato govorimo o intenzivnejši in dolgotrajnejši dišavi: na koži je obstojna do 6-7 ur in je primerna za večer . Parfumer pri ustvarjanju poudari note svežega cvetja in sadja, ki ga naredijo bogatega in zapeljivega.

Kakšna je razlika med toaletno in parfumsko vodo in kaj se spremeni

Razlika med obema dišavama je torej v njuni intenzivnosti in obstojnosti na koži ter v nekaterih osnovnih notah, ki naredijo toaletno vodo bolj svežo in lahkotno, parfumsko pa globljo in podaljšano. V Eau de Parfum so okrepljene srčne in osnovne note, ki so običajno najbolj polne in čutne note dišave.

Kakšna je obstojnost parfuma in od česa je odvisna?

Od česa je poleg razlik med različnimi vrstami parfuma odvisna njegova obstojnost? Predvsem od treh dejavnikov: pH in tipa kože ter koncentracije esence. Pri nizki pH vrednosti, torej kisli, se esenca poveže drugače kot pri koži z visoko pH vrednostjo, torej nevtralni. Nizek pH bistveno zmanjša obstojnost parfuma, zato je koža bistvena sestavina za uspeh dišave, tako v smislu vonja kot trajanja. V teh primerih morate torej poiskati najprimernejši parfum za vaš tip kože, tako da preizkusite različne parfume in ocenite, kateri je dlje obstojen na koži.

Komentiraj