Med najbolj priljubljenimi potiski je še vedno tie dye

Najbrž tehniko  tie dye že poznate in veste, da je po svoje tudi zabavna. Zabavna v smislu, da lahko prav same doma ustvarite kos, za katerega nikoli ne veste, kakšen bo. Faktor presenečenja je v tem primeru res pomemben, saj je tie dye tehnika barvanja z vozli, ki pusti edinstvene in neponovljive vzorce. Marsikdo meni, da je to odličen hobi, če ste same doma z otroki in pa tudi za tiste, ki se počutijo še posebej ustvarjalni.

Od kod prihaja tie dye

Prvi državi, ki sta uporabili to tehniko, sta bili Kitajska, med 618 in 906 AD, in Japonska, med 552 in 794 AD. Takrat seveda še ni bilo industrijskih in kemičnih barvil za tkanine, zato so bile uporabljene naravne tehnike za barvanje oblačil s pomočjo jagod, z listi, koreninami in cvetovi. Te naravne elemente so kuhali, da so spustili barvo, nato pa so oblačila potopili v vodo, da so barvo absorbirala. V Indiji so to tehniko začeli uporabljati na začetku šestega stoletja, imenovala pa se je Bandhani. Na Japonskem in v Indoneziji so se od osmega stoletja odločili za zelo dovršeno metodo, imenovano Shibori, da bi ustvarili modele, ki so močno spominjali na kimone. Tie dye je torej zelo starodavna tehnika barvanja, ki omogoča različne rezultate in povsem originalne vzorce.

Navdiv v hipijih

Prav gotovo drži, da ko pred seboj zagledamo psihedelično majico s kravato, jo že vidimo na dolgolasemu moškemu z okroglimi sončnimi očali in simbolom miru. V tem je nekaj resnice, ker je tie dye tehnika običajno povezana s hipi kulturo in šestdesetimi leti. Med fotografijami Woodstocka iz leta 1969 je zelo enostavno najti nešteto ljudi v tie dye oblekah s kravato, ker je bila to poceni tehnika za preoblikovanje videza ob izražanju individualnosti in osebnosti.

Priznam, da ta tehnika ni vsem pri srcu in se morda ne boste odločile za tie dye majico. Ker sem se sama podala v vode barvanja, pa lahko iz prve roke povem, da gre za super zabaven proces, ki ne vzame veliko časa in na koncu imaš edinstveno majico, ki je 100 % plod tvojega dela. Če ste kdaj doma in prav ne veste, kaj bi počele, no, to zna biti zabavno.

 

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.