Metoda Kalibra: dieta za dolgoročno vitkost

Dietni program Kalibra omogoča hitro izgubo odvečnih kilogramov in kar je prav tako pomembno, tudi dolgoročno ohranjanje doseženih rezultatov. Razdeljen je na tri stopnje, ki so ključnega pomena: hujšanje, prehodna stopnja ali tranzicija s postopnim uvajanjem vseh ostalih živil in tretja stopnja z utrjevanjem doseženega prehranskega ravnovesja. Ta dieta je pritegnila mojo pozornost zato, ker poznam kar nekaj ljudi, ki so se je lotili in vsi dosegli vrhunske rezultate. Načeloma je pri dietah tako, da na začetku izgubiš veliko teže, vendar jo tudi pridobiš nazaj, saj se mi zdi, da se premalo dela na spremembi količine ter kvalitete hrane, najbrž tudi zato, ker smo vsi naravnani na “tukaj in zdaj”: če ni takoj, nas niti ne zanima.

Vir: Pinterest

Kot rezultat dolgoletnih znanstvenih raziskav je dietni protokol Kalibra  leta 1971 prvi utemeljil dr. George L. Blackburn, docent na harvardski univerzi. V svetu velja za enega najučinkovitejših programov pri obravnavanju dejavnikov tveganj srčno-žilnih obolenj in diabetesa tipa 2, kot posledice prekomerne telesne teže in debelosti. Mednarodna strokovna javnost ga je na široko podprla, o čemer govorijo številni strokovni članki v specializiranih tujih publikacijah. Zadnji izsledki raziskav govorijo celo o pozitivnih učinkih na Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen, epilepsijo, migreno, delno celo na celulit. Na Finskem je uradno eden od najpomembnejših programov zdravljenja diabetesa tipa 2.

Vir: Pinterest

Dietni protokol Kalibra je v Sloveniji novost. Zasnovan na medicinski osnovi zahteva nadzor zdravnika, terapevta, ki pacientu/uporabniku predpiše dietni program po meri in ga spremlja preko vseh treh faz – hujšanja, časovno enake prehodne stopnje in zaključne faze utrjevanja prehranskega ravnovesja po mediteranskem prehranskem modelu  z obvezno fizično aktivnostjo. Zato jamči hitro, varno in učinkovito hujšanje z (dolgo)trajnimi rezultati. Poleg zdravja je marsikomu pomemben tudi estetski videz, tako poslovnežem (managerski pregledi) kot ženskam, ki se ne morejo znebiti odvečnih kilogramov po porodu ali v menopavzi ali v katerem drugem primeru. Hujšanje je priporočljivo, če ne nujno tudi pred operativnimi posegi v estetski in ortopedski kirurgiji. Prvi spodbudni rezultati so vidni že po enem tednu.

Vir: Pinterest

Ker me je zadeva zanimala tudi strokovno, sem se obrnila na Jasno Novak, dr. med., specialistko družinske medicine, ki je odgovorila na moja vprašanja. Za vse, ki vas zanima dieta Kalibra, pa je tukaj spletna stran www.lepiinvitki.si.

V čem je dietni protokol Kalibra drugačen od ostalih diet, ki jih že poznamo?

Dietetski protokol Kalibra je medicinsko zasnovan, sloni na VLCD protokolu, ki je v zdravniški literaturi opisan kot ena najuspešnejših metod hujšanja. Svetovan tako pri predbolezenskkih in estetskih stanjih kot tudi pri že razvitih težavah (zvišanem pritisku, metabolnem sindromu, povišanju holesterola in ostalih maščob v krvi).
Kateri so ključni faktorji, ki nas v sodobnem življenju peljejo do prekomerne teže?

Do prekomerne telesne teže privedejo nepravilni vzorci prehrane, izbira kalorično bogatih živil, prepogosti obroki in sedeče delo. Tudi stres in stalno hitenje ne pripomoreta k zdravju. V stresnih situacijah se namreč izločajo stresni hormoni, pod vplivom katerih smo  vznemirjeni, živčni, še bolj hitimo, izbiramo hitro, nepirmerno hrano, premalo spimo, se premalo smejimo … skratka ustvarjamo klimo za rejenje.

Vir: Pinterest
Kdaj nastopi čas za dieto?

Dieta se priporoča, ko BMI preseže 25, ko se začnejo pojavljati zdravstvene težave (bolečina v sklepih,hrbtenici, povišan pritisk, holesterol ) lahko se pa posameznih odloči za dieto iz estetskih razlogov ali ker se enostavno ne počuti dobro v svoji koži

Katere so prednosti diete Kalibra?
Kot rečeno je dieta Kalibra medicinski protokol, je pa tudi specifična po tem, da je hrana, ki jo na Kalibri jejo, normoproteinska, z malo maščobami in predvsem popolnoma brez sladkorja (ketonska dieta). Obroki so sestavljeni iz proizvodov Kalibra, narejenih v kontroliranih obratih Kalibra iz rastlinskih surovin in brez virov sladkorjev. Prednost je enostavnost pri pripravi obrokov, ker so večinoma pripravljeni vnaprej, enostavni za prenos in shranjevanje, hitro hujšanje in ni občutka lakote (zaradi zadostne vsebnosti proteinov). Vzdržuje se tudi mišična masa (druge diete razpadajo tudi mišična vlakna, kar je nezaželeno, saj želimo hujšati v maščobne zaloge, ne pa mišično).
Vir: Pinterest
Čez koliko časa lahko opazimo prve rezultate?
Prve rezultate opazimo že po petih dneh, ponavadi v prvem tednu poteka najizrazitejše hujšanje, izgubijo v povprečju 4 kg teže, v naslednjih poteka hujšanje nekoliko počasneje, še vedno pa ob doslednem upoštevanju navodil približno 2 kg na teden.
Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.