Moj dnevnik iz Milana

Najbrž ni naključje, da je moda ženskega spola. Kot vsaka izmed nas, je prava bojevnica, četudi pade, se potem trikrat obrne in hop, je ponovno na nogah, najde novo pot, gre naprej in je (skoraj) vse pozabljeno. Ko so me pred desetimi leti spraševali, kaj mi je pri modi najbolj všeč, je bil moj odgovor kreativnost. Danes bi rekla, da je vztrajnost. Res je, določene stvari se ponavljajo, a v tem ni nič slabega, moja interpretacija tega fenomena je, da so bili nekateri kosi v preteklosti tako lepi, da si jih preprosto ne želimo spustiti in so zato ponovno med nami. Po eni strani raje vidim Chanelovo jakno v vseh možnih različicah, kot moškega v krilu, pa nisem konzervativna, daleč od tega, samo mislim, da so načeloma lepše hlače.

Foto: Zen
Fendi jesen/zima 2023-2024
Giorgio Armani jesen/zima 2023-2024
Antonio Marras jesen/zima 2023-2024
Luisa Spagnoli jesen/zima 2023-2024

Milano je bil prijazen, z vremenom in ljudmi. Pa tudi s hrano, flancati in krofi povsod, karneval pri njih živi do zadnjega dneva v februarju in ga tamkajšnji prebivalci zelo čutijo. Vsak izgovor je dober za žur, restavracije zvečer so prepolne in po ulicah vse mrgoli. Covid je pozabljen in amen, tu in tam kakšna kirurška maska, a le pri starejših. Montenapoleone, Spiga, via Gesú in Sant’Andrea so v odlični formi, tako kot so odlične kave, ki sem jih spila. Na litre. Sem si dala duška, ker ponoči tako ali drugače težko zaspiš, nivoji adrenalina so super visoki in neprestano kuješ plane, kaj te čaka naslednji dan: poulična moda, intervjuji, zakulisja, prezentacije, vmes nujno kitajska restavracija in žlikrofi na pari. Tako je: v Milanu imam svoje obrede in nisem edina.

Benetton jesen/zima 2023-2024
Elisabetta Franchi jesen/zima 2023-2024
Bottega Veneta jesen/zima 2023-2024
Bally jesen/zima 2023-2024

Kaj nas čaka?

Močna ženska, ki jo oblikovalci interpretirajo na nešteto različnih načinov. Usnje, ogromni kosi nakita, barve, super kratke dolžine, pa tudi midi, večerne obleke za na rdečo preprogo, perje. Všeč mi je bilo, da so prav vsi pri prestolnici pretaporter mode opustili tekmo za najbolj ‘vau’ sliko, objavljeno na Instagramu; ok, vplivneži so zgodba zase, ker od tega tudi živijo, a ustvarjalci mode so krojili povsem drugačno zgodbo in naredili tisto, kar znajo najbolje. Verjetno prav zato na tednu mode že dolgo ni bilo videti tako lepih in nosljivih oblačil, katerega najnovejša edicija, namenjena predlogom za naslednjo zimo 2024, se je uradno zaključila z gala večerom, v katerem je bil absolutni protagonist Giorgio Armani, kot da bi dal pečat tednu, ki bi ga lahko strnili v dva pridevnika: čutno in dodelano, včasih do skrajnosti. V poplavi hitre mode, ki nas vse skupaj počasi že duši, si želijo oblikovalci drugačnega sveta in zato postane modna pista odlična kulisa za vse, kar bomo nosile v realnem življenju. Tu in tam so izjeme, ki so še vedno za eksperimentiranje in norost, a le v smislu genialne umetniške žilice, ki pač mora biti prisotna.

Dolce & Gabbana jesen/zima 2023-2024
Dolce & Gabbana jesen/zima 2023-2024
Dolce & Gabbana jesen/zima 2023-2024
Dolce & Gabbana jesen/zima 2023-2024

Popoln reset s kančkom erotike

V teh letih smo nekaj le razumeli. Skrivnost mode je sledeča: ne deluje, ko gre na socialna omrežja, ampak ko se dejansko prodaja, ker to je tudi njen bistven cilj. Sploh v času, ko greš v trgovino in iščeš “nekaj zelenega”, najdeš pa 135 kosov, ki so si zelo podobni in te pri petem, v garderobi, že mine. Preveč je vsega. In preveč je na dosegu. Sporočilo je torej jasno: naredimo korak nazaj in si privoščimo lepo, ki traja, skladno, ki nas naredi še bolj čutne, prestižno, ker vpliva na samozavest. V zadnjih dneh so mnogi govorili o “belem listu”, kar pomeni popolni reset, ki izbriše staro – kot dotik pudra na obrazu pri Giorgiu Armaniju, ali kot popolna črnina, ki je kot katarza pod spretnimi rokami Dolceja in Gabbane. Italijani se torej vračajo k temu, kar znajo: odlično krojijo vse, pazijo na eleganco in vse začinijo z erotiko, ki skače z ene modne piste na drugo kot še nikoli. Vidni nedrčki, slip-obleke, čipke, ogromno prosojnega. In potem stiletto pete, pletenine, korzeti, razporki, vsi dodatki zapeljevanja so na dosegu. A spretno skriti in zaščiteni z dolgimi in odločnimi plašči, s širokimi rameni ali pa z eko krznenimi plašči, ki so prav tako maksi, tudi v barvni ali pikasti različici.

Prosojno in seksi

Če sta ključni besedi čutnost in krojenje, obstajajo tudi kosi, ki odlično interpretirajo to rdečo nit: skoraj povsod smo opazili drapirane obleke iz džersija in rebraste pletene obleke, ki poudarjajo obline, nove zapeljive pletenine z golim hrbtom, nedrčke ali majice, ki jih nosimo samo s širokimi hlačami, celo z bleščicami, pencil krila in vezene ali obleke, bleščeče bluze s kristali, ki so seveda prosojne, v zmagoslavju razgaljenega spodnjega perila. Dodajmo mrežaste nogavice ala Gucci, nedrčke in spodnjice, ki zavzamejo osrednje mesto pod plaščem iz tila (Dolce e Gabbana), pa še ‘bullet nedrčke’, ki so jih nosile dive iz 50. let (Ermanno Scervino). Lahko bi sedaj napisala še nešteto besed o čevljih, začenši pri Zanottiju, ki me je res očaral, pa tudi Le Silla, kjer se je vse lesketalo, a o tem morda kdaj drugič. Zdaj sem mirna, ker vem, da bo moda vedno preživela in prav tako vedno poskrbela, da bomo lepe in tudi privlačne. Z nedrčkom ali brez.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

4 komentarji

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.