Motnje menstruacijskega ciklusa

Motnje menstruacijskega ciklusa so eden od najbolj pogostih razlogov, zakaj ženske obiščejo izbranega ginekologa. Izostanek oziroma odsotnost menstruacije imenujemo amenoreja. Amenoreja je normalno fiziološko stanje pred puberteto, v nosečnosti, med dojenjem in v menopavzi. Lahko je primarna ali sekundarna. Primarna amenoreja se pojavlja pri mladih ženskah, pri katerih se menstruacija sploh ne pojavi. Vzroki so lahko premajhna telesna teža, intenzivno ukvarjanje s športom ali plesom, pa tudi bolezenske motnje  hranjenja. Sekundarna amenoreja se pojavlja pri ženskah, ki imajo menstruacijo, a ta izgine za več kot tri mesečne menstruacijske cikluse. Izostanek menstruacije lahko povzročijo tudi kontracepcijska sredstva. Če je vaša menstruacija izostala, vam svetujemo, da obiščete izbranega ginekologa.

vir: www.lunay.si

Boleča menstruacija je najpogostejša motnja menstruacijskega ciklusa, ki jo občasno doživi vsaka ženska. Bolečine se v prvih dneh ciklusa pojavijo v spodnjem delu trebuha, v obliki krčev, in občasno tudi v spodnjem delu hrbtenice. Boleča menstruacija je najpogostejša pri starostni skupini od 15 do 25 let. Včasih boleče menstruacije izginejo po rojstvu otroka in v starejših letih. Vzroki za pojav boleče menstruacije so lahko tudi psihični. Nekatere deklice namreč že ob prvi menstruaciji od odraslih dobijo sporočilo, da je menstruacija boleča, zato naj takrat raje ostanejo doma, se izogibajo športnim aktivnostim ipd. Tako dekleta podzavestno povezujejo menstruacijo z bolečinami. V odraslih letih se boleče menstruacije lahko pojavijo tudi kot posledica bolezenskih stanj ali nepravilnosti maternice. Če imate boleče menstruacije, vam svetujemo, da poiščete strokovno pomoč.

vir: www.lunay.si
vir: www.lunay.si

Za ženske, ki imajo menstruacijo na 35 do 62 dni ali po nedoločenem vzorcu oziroma imajo neredne menstruacije, pravimo, da imajo redke oziroma neredne menstruacije. Vzroki so različni, od hormonskih sprememb do stresa, potovanj, izgube telesne teže. Ta pojav velikokrat opažamo pri mladih dekletih, športnicah, ženskah pred menopavzo. Pogosto se ciklus uredi brez posebnega zdravljenja. Če imate neredne menstruacije, vam svetujemo, da se posvetujete z osebnim zdravnikom ali izbranim ginekologom.

vir: www.lunay.si

Poskrbite za vaše telo in nego tudi s pravimi higienskimi vložki ali tamponi. Lunay izdelke ustvarjajo z mislijo na nas – za moderno žensko, ki ji ni vseeno kaj uporablja. Izdelki so iz 100 % bombaža in so prijazni koži ter ženskemu telesu – dihajo in so tudi prijazni okolju. Velikost  tampona Lunay ULTRA BARRIER FIT je prilagojena vpojnosti in ne velikosti nožnice. Oblika tampona je prilagojena anatomski obliki nožnice ter zagotavlja maksimalno vpojnost in občutek varnosti. Lunay namreč širi zavedanje o pomembnosti izbire naravnih materialov in prednostih, ki jih uporaba izdelkov iz naravnih materialov prinaša za zdravje žensk in tudi za okolje. Lunay: lepo je biti ženska!

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.