Večne pike in Alberobello

Če so vam potovanja pri srcu in ljubite Italijo, potem je Apulija regija, ki vas bo gotovo očarala. In seveda, ko jo omenim, ne morem mimo Alberabella, čudovitega mesteca s posebnimi, belimi hišicami, poimenovanimi trulli. Izvor trulljev je resnično edinstven: nekateri menijo, da so bili prisotni že v 14. stoletju, vendar so največjo širitev dosegli v 15. stoletju, kar je sovpadalo z ediktom Neapeljskega kraljestva, ki je uvedel davke za vsako novo mestno naselje. Iznajdljivost je privedla do tega, da so si ljudje zamislili hišice, ki bi jih bilo mogoče enostavno porušiti, pravzaprav, ko je kraljevi poslanec tik pred prihodom pobral davke, je bilo dovolj odstraniti temeljni kamen in hiše so se spremenile v kupe kamenja.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Danes se še vedno uporabljajo kot domovi in ​​so predmet nenehnih študij mednarodnih inženirjev in arhitektov (nekateri izmed njih so jih poskušali reproducirati tudi drugje). Sprehod po trullijih je poseben že zaradi retro atmosfere in občutka, da se je čas tam ustavil. Nekako kot pri polkadot motivu, ki je od nekdaj del modne domišljije in zgodovine. Nikoli ne gre iz mode in vedno je noro aktualen, v katerikoli izvedbi. Mnogi zgodovinarji se strinjajo, da se je pikčasta moda, kot jo poznamo danes, rodila konec 19. stoletja v Angliji, ko je dandy Beau Brummel sprožil trend uporabe šalov in metuljčkov, posejanih s tem vzorcem. Ženske seveda takoj sledijo njegovemu zgledu, ki je aktualen tudi danes. Priznam, da sem se prav zlila z okoljem in uživala v toplem, poletnem vremenu, ki nas je čakalo za krompirjeve počitnice. Poletje sredi jeseni.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Vir: Pinterest

Ezoterični simboli so upodobljeni na strehah trulljev v Alberobellu. Te risbe dajejo zelo poseben čar stožčastim in kamnitim zgradbam, značilnim za osrednjo-južno Apulijo. Prebivalstvo je v preteklosti združevalo različne družine, tako poganske kot krščanske. Kmetje so simbole uporabljali kot spravne, magične in astrološke elemente. Po mnenju nekaterih so vrhovi, najdeni na vrhu kupole, pravi magični simboli; lune, sonce, zvezde in še marsikaj drugega, ki prinašajo srečo, ljubezen, zdravje. Vendar pa je sprednja stran vsake kupole tista, ki je zavita v skrivnost.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

V vsakem primeru je v Alberobellu zelo prijetna energija. Mesto trullov je v kolektivni domišljiji začarano mesto, polno močnih magičnih in ezoteričnih vibracij, bogato s simboli in obdano z avro skrivnosti. Poleg tega v tem apulijskem mestu še danes izvajajo številne obrede proti nesreči, zlim očesom, a tudi prave rituale, podobne čarovniškim napojem. Sama sem se počutila očarana nad vsem; v tej zgodbi ima tudi bela barva svojo vlogo: ker je brezhibna in neokrnjena, neprestano poletna, ne glede na vreme.

Za tiste, ki vas zanima: kopalke (da, zgornji del so enodelne kopalke!) in krilo Vioye, koda Flego15 za 15% popust.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.