Za vse ženske z oblinami

Včasih imam občutek, da poznam prav vse trgovine na planetu, hkrati pa me nagovorijo ženske, ki jim težko pomagam. Postavijo mi zelo banalno vprašanje: kje naj najdem obleko za svojo postavo? In dejansko je tako, da v kolikor je vaša številka večja, torej nad 44, boste imele težave. Velike. Moda v tem smislu ni prav nič demokratična in ne zdi se mi prav, da zna dobro obleči le ženske, ki nimajo težav z odvečnimi kilogrami. Seveda ne govorim o tistih, ki imajo resne zdravstvene težave in so zelo, zelo “over”, temveč o povsem normalni ženski, ki ni manekenka, ima obline, a ni standardno visoka in niti standardno vitka. Prav na živce mi gre, da imamo v letu 2018 še vedno premalo trgovin za ta segment, da se morajo tlačiti v premajhne obleke in se soočati s pogledi prodajalk, ko povedo: “Neee, to pa ne, žal, na voljo so samo do številke 44”. Povem vam, te ženske niso kiti, so popolnoma normalne, a v sistemu je nekaj, kar ne deluje, kot bi moralo.

Vir: Pinterest

Nekaj o stilu

Strinjamo se, da je bolje, če smo v formi, a vseh mati narava pač ni razveselila s super vitko postavo, to pa še ne pomeni, da ne bomo imele stila. Ko postane moda slepa za ta segment žensk in jih popolnoma spregleda, sem tudi sama užaljena. Gre za to, da mora imeti vsaka izmed nas možnost biti lepa in dobro oblečena, četudi nosi večjo konfekcijsko številko. Ni rečeno, da si te ženske želijo biti samo “udobne”, oziroma v širokih hlačah ali trenirkah, saj menim, da imajo tudi one življenje in ogledala, v katera se lahko pogledajo.

Vir: Pinterest

V tujini je druga pesem

Evropa resnično še spi, sicer ne povsod, a skoraj. Američani so denimo druga pesem, pri njih imaš vse možne številke in dolžine, regular, petit, long, saj je normalno, da pač nismo narejene z isto šablono in smo si zato različne. V tej zgodbi imajo zelo posebno vlogo tudi tiste ženske, ki niso močnejše, temveč zelo majhne in vitke. Imam kup znank, ki kupujejo čevlje v Cicibanu in obleke na otroškem oddelku! Ne mislite, da je zabavno, oziroma zna biti pri 30 letih, pri 55 pa krepko manj. Tudi ta kategorija zna biti popolnoma pozabljena, saj pri nas ni pravih petit trgovin in izbira garderobe je prav skopa.

Vir: Pinterest

Puberteta in odvečni kilogrami

Pred kratkim sem bila v New Yorkerju in ugotovila, da nosim številko large … Jaz, ki nosim sicer številko 38, sem za njih očitno močna. Dalo mi je misliti glede mladih generacij in deklet, ki si želijo biti manekenke; ali to pomeni, da ne smejo jesti? Ali to pomeni, da je številka small otroška in jo oblečeš nekje do 10 leta? Tudi prav, a bi moralo biti označeno. Ne razumem te fobije, zakaj imeti vedno manjše številke, če pa so postave vse večje in tudi dekleta se pošteno razvijejo pri 12 letih, tako, kot se naša generacija prav gotovo ni. V čem je torej skrivnost vsega? Ne morem si predstavljati gruče deklet, ki gredo po nakupih in je ena izmed njih močnejša … Najbrž lahko le gleda in trpi, medtem ko druge kupujejo. Sama kritiziram legice, ker niso za nikamor, a če dobro pomislim, kaj lahko pravzaprav močna ženska kupi? Ima kakšno alternativo?  Kar strah me je  napisati, da najbrž niti ne.

Vir: Pinterest

Instagram ni realno življenje, pista pa še manj

Potujem po vsem svetu in gledam smernice, ki se rojevajo in tudi umirajo, zato vam iz prve roke lahko povem, da zna moda tudi varati. Vedno jo vidimo lepo in brezhibno, a včasih ni prav nič realna. Všeč so mi vitke ženske, a mnogokrat bi, namesto super suhe manekenke, raje izbrala nekoga z oblinami in boki ala Sofia Loren, da mi vsaj da vedeti, da je ženska z veliko začetnico in ne otrok, ki se igra z modo ter morda še niti nima perila … Nič proti tem lepoticam, a na koncu modo kupujemo me, babe pri 40 letih, ki imamo običajno že kakšen porod za sabo in ne razmišljamo o tangicah v kombinaciji z nizkim pasom ali o piercingu na levi bradavici. Z vsem spoštovanjem, a to ni demokracija.

Vir: Pinterest

Bodo spremembe?

Upam, da bodo. Vmes pa, drage, curvy in petit, ne počutite se kot v getu, bodite raje radovedne in brskajte po spletu, kjer so stvari drugačne in je mnogo trgovin, ki vam lahko pomagajo. Res je, da je Slovenija majhna in bi morda tovrstne trgovine težje preživele, a če gledam globalno, lahko le rečem, da gre za splošno težavo, saj jih tudi drugod ni. In ne mislite, da ne razumem vaše potrebe po dobrem stilu; nikar ne obupajte, to je vaša pravica, ne glede na konfekcijo!  Objem vsem!

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

3 komentarji

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.