Zakaj je pomembno, kakšne vložke ali tampone izberemo

Koža je naš največji in najpomembnejši organ, hkrati pa tudi najtanjši in najbolj prepusten. Naj nam ne bo vseeno kaj izberemo.
vir: Pinterest

Koža, zlasti okrog spolovil, je izjemno občutljiva in zelo prepustna. Škodljive snovi, ki jih v naš organizem zaužijemo, se nekoliko razgradijo s pomočjo encimov v slini in v želodcu. Škodljive snovi, ki v telo preidejo skozi kožo, pa gredo neposredno v naš krvni obtok in od tam potujejo po celem telesu vse do najbolj občutljivih organov. Povprečna ženska naj bi v življenju porabila približno 17.000 vložkov in tamponov. Kar impresivna številka, kajne? Verjetno nikoli niti ne pomislimo, koliko higienskih izdelkov porabimo skozi leta. Še manj najbrž pomislimo na to, kaj prek njih vnesemo v svoje telo.

vir: Pinterest

Številni higienski izdelki so narejeni iz sintetičnih materialov, ki so neprijazni za kožo in škodljivi za zdravje. Nekateri vložki so podloženi s plastiko. Ta ni porozna in koži ne omogoča dihanja. Včasih se zato lahko zgodi, da se koža na predelu spolovil preveč poti, s čimer se ustvarja popolno okolje za nastanek bakterij in s tem bakterijskih okužb. Verjetno smo vse kdaj slišale tudi za izraz »superabsorbenti«, kajne? Gre za umetne snovi, polimere, katerih primarna naloga je aktivno in učinkovito vpijanje tekočine oziroma menstrualne krvi. A kaj, ko so običajno te snovi tako zelo »super« vpojne, da poleg menstrualne krvi vpijejo tudi precej vlage iz nožnice. Posledica? Trenje, do katerega pride, kadar se med hojo higienski vložki drgnejo ob presuho kožo in jo dražijo. Druga skrajnost pa je izsušena nožnica in nastanek vnetij, ki so sila neprijetna, z njimi pa se v današnjih časih sooča precejšnje število žensk.

vir: Pinterest

Kaj pa dišave? Tudi o tem je vredno spregovoriti besedo ali dve. Zagotovo je namreč že marsikatera med nami kdaj posegla po odišavljenih vložkih. A tudi te dišave so v resnici umetne in škodljive snovi, ki lahko porušijo naravno vaginalno floro in povzročijo različna vnetja in draženja. Kako se torej lotiti nakupa higienskih izdelkov? Izbira vložkov in tamponov, ki so narejeni iz 100% naravnega bombaža in ki ne vsebujejo umetnih škodljivih snovi, je vedno najboljša izbira. Naravno je namreč vedno najboljše. Bombaž je, v primerjavi z drugimi materiali, iz katerih so narejeni nekateri higienski vložki, naraven, nežen, koži omogoča dihanje ob tem pa je še izjemno vpojen. Splača se torej nameniti nekaj minut premišljeni izbiri higienskih izdelkov in izbrati takšne, ki bodo za nas najmanj škodljivi in s katerimi bomo vsaj nekoliko zmanjšale možnost za pojav nadležnih izpuščajev in neprijetnih vaginalnih vnetij.

vir: Lunay
vir: Pinterest

Lunay je ustvarjena za ženske s pozitivnim odnosom do sebe, drugih in življenja. Je zadovoljna in srečna, samozavestna, poučena in odločna. Skrbi za svoje zdravje in je odgovorna do narave. Predana je aktivnemu načinu življenja in spodbuja ženske, naj začutijo moč v sebi. Lunay izdelke ustvarjajo z mislijo na nas– za moderno žensko, ki ji ni vseeno kaj uporablja. Izdelki so iz 100 % bombaža in so prijazni koži ter ženskemu telesu – dihajo in so tudi prijazni okolju.

Biti ženska je čudovito!

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

1 komentar
  1. Anionski vložki so še vedno zakon. Imajo visoko vpojno jedro, so mehki na dotik in ne dražijo kože, zmanjšujejo možnosti razvoja bakterij in glivic, ne vsebujejo parfuma, klora in dioksina, nevtralizirajo neprijetne vonjave… Super so

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.