Pa smo ga dočakali in letos je bil še posebej bogat. Kot ljubteljica moda lahko samo rečem, da močno podpiram tovrstne dogodke in všeč mi je, da so prisotni tudi pri nas. Po Covidu in vsem, kar se je dogajalo v zadnjih letih ni bilo ravno najbolj enostavno ponovno postaviti na noge modno industrijo; širše gledano se svet počasi pobira, Italijani se sestavljajo, Francozi so na konju, Slovenija je majhna in ne bomo primerjali, a super je, da imajo domači oblikovalci še vedno ogromno volje in elana za to, da se vse skupaj zgodi.

In tokrat se je odvijalo v presenetljivo primernem, sodobnem, novem centru Rog, prav v središču mesta, z zelo dolgo pisto (juhu!) in lepo svetlobo (spet juhu!), da smo lahko resnično občudovali vse, kar se je odvijalo na modni brvi, od prvega do zadnjega kosa. Na voljo je bilo kar 40 modnih revij, res ogromno število za naš trg (čeprav je bilo tudi nekaj tujih oblikovalcev, a vseeno…) in kar nekaj plodnih sodelovanj v duhu “Skupaj smo močnejši!” – in temu je res tako.

Poudarek ostaja na trajnostni modi, recikliranju in reinterpretacij preteklosti, ki je zelo prisotna. Nostalgija za vse, kar je bilo in iskanje načinov, kako bi se lahko vse skupaj vrnilo, a v duhu sodobnosti in tehnologije. To so v vresnici vprašanja, ki si jih postavlja cel modni svet, ker je v tem trenutko moda v iskanju novih poti, kar je vidno predvsem pri mladi generaciji oblikovalcev, ki je bila trajnostno tudi vzgojena. Vsak pa je doprinesel svoj intimen, osebni pečat, kolekcije so bile zelo raznolike, razigrane, na trenutk ekstravagantne, potem spet zelo v slogu določene modne hiše.

Tudi obisk je bil izredno dober, kot dokaz, da ostaja moda prava fascinacija, ki vse navdušuje, mlade in starejše ter ima, če tudi mnogokrat le v naši domišljiji, veliko prostora.

1 Comments

  • Posted 6. oktobra, 2023 14:06
    -Manja Munda

    Kaj pa ste vi oblekli?

Komentiraj