10 najboljših dišav vseh časov

Veliko stvari je, ki pridejo in gredo, malo takih, ki ostanejo za vse čase. Sploh v modi ali lepotni industriji je koncept večnosti dokaj nesmisel; v poplavi trendov je tako, da zelo hitro pozabimo na modno muho, ki lahko traja tudi pet let, a konec koncev, kaj je to v primerjavi z življenjem? Seveda so tudi izjeme, vedno so, in industrija parfumov dokazuje prav to: obstajajo dišave, ki so preživele vojne in modne spremembe, danes so še vedno tukaj, kultne za vse generacije. Najbolj očiten primer je nedvomno Chanel 5, ki ga vzljubiš takrat, ko si preprosto pripravljen. Morda je povezano z zrelostjo, morda s tem, da ima vsako obdobje v življenju svoje dišave, a prav gotovo skoraj za vse ženske pride čas, ko se s to dišavo zelo identificirajo. In katere so ostale, večne lepotice?

Deposit Photos

Vsak parfum pripoveduje zgodbo in predstavlja spomin na določen trenutek. Vsaka esenca skriva dogodivščine in spomine, ki so jih veliki nosovi hranili v elegantnih steklenicah, s katerimi so počastili dobe in kraljice, filmske lepotice in ikone stila, predvsem pa navadne moške in ženske v iskanju vohalne identitete, ki odraža njihovo bistvo. Priznana Akademija dišav se je podala na potovanje v svet parfumov, katerih izvor se izgublja v meglicah časa, na dolgi vohalni poti med svetim in profanim. Potepanje med aromatičnimi spomini, ki iz starega Egipta segajo do nas, v svet, ki je demistificiral in kulturaliziral parfum, zaradi česar je danes postal luksuzen izdelek. In na koncu nam predlaga najboljše vonje zgodovine, da se jih spomnimo in za vekomaj nosimo v sebi. Ker, da, parfum je tudi ali predvsem stvar duše.

Cologne N° 4711, 1792

Je klasika med klasikami in je tudi najstarejši parfum še na trgu. Pravijo, da je formulo ustvaril menih kot poročno darilo za nekega Wilhelma Mulhensa, ki je kasneje začel proizvajati dišavo. Takoj je postala velik uspeh in so jo francoski vojaki preimenovali v Eau de Cologne. 4711 je hišna številka stavbe, kjer je Mulhens destiliral svojo aromatično dišavo. Bil je edini pooblaščen za mešanje sestavin.

Cologne N° 4711, 1792

MITSOUKO, Guerlain 1919

Jacques Guerlain s to dišavo prikliče ves čar in skrivnost daljne Japonske ter uprizori dramatično ljubezensko zgodbo med mlado Japonko in britanskim častnikom v času vojne med Rusijo in Japonsko.

MITSOUKO, Guerlain 1919

CHANEL N° 5, Chanel 1921

Je še danes najbolje prodajan parfum na svetu, prednik vseh parfumov z “aldehidnimi” poudarki. To je bila prva dišava, ki si jo je Coco Chanel želela: “N°5”, ker je bila peti vzorec parfuma, ki ji ga je predstavil Ernest Beaux, slavni nos tistega časa. “Ženski želim podariti parfum, ustvarjen kot obleka,” je dejala Mademoiselle Chanel. In Marilyn Monroe je ta stavek očitno vzela dobesedno in med intervjujem novinarju priznala, da je med spanjem “nosila” le dve kapljici Chanel N°5. Tres chic!

CHANEL N° 5, Chanel 1921

ARPÈGE, Lanvin 1927

Madame Lanvin je ustvarila Arpège, kar dobesedno pomeni arpeggio, za svojo hčer Marguerite, spretno glasbenico, ki si je nenaključno izbrala to ime za parfum. Dišava, ki vsebuje materino ljubezen do svoje hčerke, ima mater in hčerko upodobljeni na steklenici, medtem ko plešeta ob zvokih sladke glasbe. Arpège simbolizira najbolj pristno ljubezen vseh časov.

ARPÈGE, Lanvin 1927

JOY, Jean Patou 1929

Skupaj s Chanel N°5 in Arpège je eden najboljših ženskih parfumov vseh časov, vendar se je v zgodovino zapisal zahvaljujoč naslovu najdražjega parfuma na svetu. Jean Patou ga je dal na trg leta 1929, takoj po veliki depresiji, in ga spremenil v simbol maščevanja v mračnih letih. Elegantna in dragocena steklenička vsebuje redko in razkošno esenco: za izdelavo 30 ml je potrebnih 10.600 jasminovih cvetov in 28 ducatov vrtnic, podrobnosti, ki deloma upravičujejo njegovo slavo.

JOY, Jean Patou 1929

MISS DIOR (Original), Christian Dior 1947

Je prva dišava francoske modne hiše Dior in je dobila ime po vzkliku Mitzah Bricard, oblikovalčeve muze, ki je, ko je videla mlajšo sestro Christiana Diorja, rekla: “Oh, tukaj je gospodična Dior!” Parfum je prišel v trgovine skupaj z linijo oblačil, ki je povezana s konceptom New Looka. Popolna inkarnacija ženske Dior, elegantne in drzne, je parfum z rahlimi spremembami v uvodnih notah reinterpretiral François Demachy.

MISS DIOR (Original), Christian Dior 1947

EAU D’HERMÈS, Hermès 1951

Ustvaril jo je Edmond Roudnitska, znani francoski parfumer. Ta dišava, zasnovana na začinjeni aromi, razvija čudovito nežen vonj, ki prikliče v spomin notranjost Hermèsove torbe s svojim parfumom iz finega usnja, ovitega v note citrusov in začimb. Vohalno piramido zaključujejo note jantarja, bergamotke, cimeta, kardamoma, geranije in kumine.

EAU D’HERMÈS, Hermès 1951

OPIUM, Yves Saint Laurent 1977

Najbolj reprezentativen parfum Yvesa Saint Laurenta, klasika avantgarde. Navdihujejo ga skrivnosti cesarske Kitajske in kljub polemikam, povezanim z izbiro imena, je Opium v ​​Franciji dosegel velik uspeh in je bil v enem letu izvožen po celem svetu. V sebi nosi vabilo k opojnosti, brezskrbnosti in pregrehi. Eksotičen in zapeljiv parfum, zelo spominja na žensko Yvesa Saint Laurenta.

OPIUM, Yves Saint Laurent 1977

CK ONE, Calvin Klein 1994

Svež pridih, ki odlično interpretira slog devetdesetih let in je zaslovel v svetu uniseks dišav. Parfum je zasnoval kreator, ki ga navdihujejo mladi, obdobje grungea, spolna enakost. Iz teh osnov se je prvič v zgodovini porodilo zanimanje za uniseks dišave, kot je CK One.

CK ONE, Calvin Klein 1994

J’ADORE, Christian Dior 1999

Je največkrat nominiran in nagrajen parfum zadnjega desetletja, J’adore je zabaven izraz, ki ga je Christian Dior izrekel pred popolno obleko: “Obožujem jo!” Čutne linije in obline stekleničke v obliki amfore so poskrbele, da je ta parfum postal legendaren: esenca absolutne ženstvenosti v bogatem sadnem in cvetličnem šopku.

J’ADORE, Christian Dior 1999


Kot pravi Guy de Maupassant

Ženski parfum je skozi čas bolj ganljiv spomin kot njena fotografija.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Res zanimive zgodbe,poznala sem samo Chanelino nr 5, mi je pa Dior/jeva zgodba zelo všečna, predvsem, ker so mi njegove linije “Miss” parfumov blizu.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.