Awe walking – zavedna hoja za boljše počutje

Priznam, da mi je bila ta raziskava, in seveda tudi njeni rezultati, takoj všeč. Že iz psihološkega vidika dobro deluje, kar je res super. Morda ste za awe walking že slišali, saj v resnici ne gre za to, da odkrivamo toplo vodo, po drugi strani pa se je včasih res dobro stvarem posvetiti z občutkom in zavestjo. Začnimo torej z imenom awe – strahospoštovanje, ki je akronim za: attention (pozornost), wait (počakajte), exhale (izdihnite) in expand (vdihnite) – torej pozornost (razumljena kot popolna osredotočenost na nekaj, kar cenite ali se vam zdi presenetljivo), počakajte (upočasnite, ustavite) in vdihnite ter izdihnite (namenjena ojačanju kakršnega koli občutka, ki ga doživljate).

Pinterest
Pinterest

V bistvu je zavedna hoja (ali hoja s strahospoštovanjem) praksa, da se popolnoma potopite v okolje, v katerem hodite, in hkrati doživite občutke presenečenja. Čudežna hoja nas lahko dejansko odvrne od življenjskega stresa ter zmanjša pretirano razmišljanje. Kaj pa, če se znajdemo v mestu ali pisarni, kjer ni zelenih površin? Rešitev je v iskanju velikega okolja, ki lahko omogoči spremenjeno dojemanje sveta. Nato se lahko sprehodite po bližnjem parku in se posvetite pisanim odtenkom listja to jesensko sezono; ali pa se sprehajate skozi središče mesta, opazujete vrhove zgradb in se počutite res majhne v prostrani pokrajini.

IStock
Getty Images

Vsekakor ima hoja odlične koristi tako za fizično kot za psihično zdravje, ni utrujajoča kot tek, poleg tega poteka na prostem in ne v telovadnici, s polno glavo misli, ki se počasi, a vztrajno prazni. Awe walking lahko zmanjša stres, osamljenost, bolečino in depresijo. Rekla bi, da je vredno poskusiti!

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.