Bakuchiol: vse o junaku nege kože

Izraz je trenutno na ustih vseh in ga hvalijo kot trendovsko sestavino v negi kože. Je učinkovina, ki jo pridobivajo iz listov in semen psoralea corylifolia, znana tudi kot smolna detelja. Enoletna rastlina izvira iz Indije in Šrilanke, kjer doseže višino 50-90 cm in ima precej svetlo vijolične cvetove, zbrane v kratkih, kompaktnih in izmeničnih šopkih. Njegovo ime, bakuchiol, izhaja iz sanskrtskega imena rastline: Bakuchi ali Babchi. Psoralea corylifolia se že dolgo uporablja v tradicionalni kitajski in indijski medicini. Rastlina vsebuje številne fitokemikalije, vključno s flavonoidi, kumarini in meroterpeni. Bakuchiol je tudi močan antioksidant, ki ščiti kožo pred onesnaženjem in prostimi radikali.

Bakuchiol
Nivea Expert Lift Cellular, nivea z bakuchiolom

Prednosti bakuchiola pri negi kože

Zahvaljujoč svoji sestavi velja bakuchiol za pravo, občutljivo in naravno alternativo retinolu. Je funkcionalna analogna sestavina, ki sicer deluje zelo podobno kot retinol, vendar ne prinaša stranskih učinkov. Ker so sintetična, a izjemno učinkovita različica vitamina A, retinoidi dejansko ponujajo številne prednosti pri negi proti staranju, vendar jih je treba uporabljati previdno. Enostavno niso primerni za občutljivo kožo, pogosto povzročajo draženje in so fotosenzibilni: to vodi tudi do fototoksične reakcije na koži. Bakuchiol je za razliko od retinola naravna aktivna sestavina za nego kože, ki nudi enake prednosti brez znanih slabosti retinola.

Bakuchiol
Nivea Expert Lift Cellular, nivea z bakuchiolom

Za kaj vse je primeren bakuchiol:

  • hiperpigmentacijo – tudi svetlobne narave,
  • gube in drobne linije,
  • izgubo elastičnosti in tonusa,
  • pusto in bledo polt,
  • akne.

Dejstvo, da ga tudi občutljiva koža zelo dobro prenaša, naredi bakuchiol najbolj zanimiv za nego kože ta hip. Ni fotosenzibilizirajoč, kot njegov sintetični sorodnik (a vseeno ne priporočam, da greste ven brez kreme za sončenje. Žarki UVA dokazano spodbujajo staranje kože in lahko povzročijo poškodbe zaradi sonca – samo zaradi tega razloga mora biti krema za sončenje vedno del vsakodnevne jutranje rutine); poleg tega ima bakuchiol dobro fotostabilnost, kar pomeni, da učinkovina ne izgubi učinkovitosti ali razpade pod delovanjem UV sevanja. Zahvaljujoč svojim antioksidativnim lastnostim učinkovina tudi ščiti kožo pred prostimi radikali.
Dobro se prenaša tudi z drugimi učinkovinami, zato praktično ni omejitev pri sočasni uporabi z drugimi kozmetičnimi izdelki. Priporočljivo je le, da pri zdravljenju z bakuchiolom ne uporabljamo encimskih ali kislinskih pilingov, saj lahko to povzroči neželeno fotosenzitivnost kože.

Bakuchiol
Nivea Expert Lift Cellular, nivea z bakuchiolom
Bakuchiol

Bakuchiol v vaši lepotni rutini

Za dnevno lepotilno rutino v celoti sta nežno, a temeljito čiščenje in dobra UV-zaščita bistvenega pomena! Bakuchiol se v glavnem uporablja v obliki serumov kot dodatna nega in se lahko uporablja kot vmesni korak po čiščenju in pred vsakodnevno vlažilno kremo. Če ne želite porabiti toliko časa za več korakov nege, lahko nekaj kapljic bakuchiol seruma vmešate v količino dnevne ali nočne kreme, ki jo običajno uporabljate. Zjutraj ne pozabite na kremo za sončenje, da bo vaša koža vedno lepa in mlada!


Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.