Čarobni svet ilustratorke Nine Štajner

Ne verjamem, da so v življenju naključja. In še najmanj verjamem, da te stvari ne najdejo, če jih pač potrebuješ. Ko pomislim nase, vidim verigo dogodkov in ljudi, ki so se pojavili prav takrat, ko sem si jih najbolj želela. In zelo podobna je zgodba, ki me je pripeljala do Nine Štajner, ilustratorke in ženske z veliko dušo, ki se je subtilno in nežno dotaknila moje. Iskala sem nekaj novih izdelkov za kuhinjo in pri teh stvareh je tako, da te morajo dobesedno poklicati, saj gre za krožnike in skodelice, ki te bodo gledale vsako jutro in kar dobro je, da se vanje globoko zaljubiš. To je bila ljubezen na prvi pogled. Našla sem kolekcijo z gozdnimi živalmi, ki je ustvarjena prav zame, saj v kolikor bi jo sama narisala, bi bila točno takšna. In tako sem ugotovila, da je njihova avtorica prav Nina, slovenska ilustratorka, znana na svetovni ravni, ki s svojo domišljijo polepša domove in najbrž tudi ljudi. Tako je nastal najin intervju, saj ko sem jo spoznala, sem takoj vedela, da bo všeč tudi vam.
Moja nova kolekcija
Kdaj se je porodila strast do risanja in kako se je začela tvoja zgodba?
Ljubezen do risanja je bila prisotna že v otroštvu, vendar mislim, da veliko otrok zelo rado riše. Tako da iz tega vidika nisem bila morda nič posebnega. Posebno pa se mi zdi to, da sem to veselje do ustvarjanja imela tudi v puberteti in kasneje ob vpisu na fakulteto. Enostavno se ta faza ni končala. V teh časih namreč večina najstnikov izgubi to veselje in dobijo druge interese. Jaz pa sem tudi skozi ta leta rada ustvarjala. Nisem samo risala, temveč tudi izdelovala kakšne zapestnice, oblikovala iz gline, pletla sledilce sanj in tako dalje. Zato sem se že na gimnaziji odločila, da si želim imeti kreativen poklic. Želela sem postati oblikovalka. Nič drugega me ni zanimalo (kot na primer jeziki, naravoslovje …). Morda le umetnostna zgodovina. Tako, da je bila zame to edina logična pot naprej. Tako da sem že zelo zgodaj vedela, kaj želim in sem imela zelo jasen cilj. Skozi celo gimnazijo sem hodila na risarske krožke, oblikovalske tečaje in ogromno risala – kar me je pripeljalo tudi do tega, da sem sprejemne izpite na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje naredila v prvem poskusu. In potem se je zares začela moja pot, ko sem prestopila prag Akademije.
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Kako nastanejo čarobni motivi, ki nam jih ponujaš?

Ideja se rodi v glavi, ko nekaj naključnega vidim ali začutim. Vedno začnem z grobimi skicami in “kracami”. Teh ponavadi niti ne delim s svetom, ker so še tako naivne in osebne, kot dnevnik. Na tak način iščem nekaj, kar bi rada upodobila – in poskušam, radiram, prerisujem. Ko sem zadovoljna s takšno grobo skico, ponavadi naredim še eno malo lepšo, ki pa je že osnova za sliko. Navadno slikam z akvareli, ki so zelo nežni, delikatni in vodeni. Tako da tiste prve skice velikokrat niti ne izgledajo tako podobno. Se pa vse začne v skicirki, in to takšni, kjer mi ni škoda listov. Konča se pa na visokokvalitetnem akvarel papirju. Uporabljam akvarele različnih znamk in vedno kupujem odtenke zemeljskih tonov, ki so mi všeč.
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Pri katerih znamkah lahko najdemo tvoje izdelke?

Večinoma gre za tuja podjetja. Zaradi prisotnosti na socialnih omrežjih pridem do veliko sodelovanj s tujimi naročniki. Nekaj je seveda tudi naših, na kar sem zelo ponosna. Drugače pa se moji motivi dobijo pri : Lilipinso, Little Blue Nest, Papyrus, Craft Consortium, Isabelle Rose Home, Bubzi, Rookie Humans, Lake Coloring, Inbed.si, Un Pour Tous in podobnih. Imam pa tudi naložene ilustracije na platformo Society6, od koder se lahko naroči na dom najrazličnejše izdelke (od posterjev do dekic).
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Na katero ilustracijo si še posebej navezana?
Morda na to, ki jo imam trenutno povsod za profilno sliko. Ležeča srnica med rožicami. Sicer pa niti nisem pretirano navezana, se mi zdi da hitro “prerastem” to, kar delam in si želim ustvariti nekaj novega in želim postajati vedno boljša. Včasih že ko končam eno delo, ugotovim kaj vse bi lahko naredila boljše.
Vir: osebni arhiv
Verjamem, da bo marsikatera bralka navdušena nad tvojimi izdelki … Kje jih lahko kupimo?
Trenutno so stvari na voljo pri zgoraj omenjenih naročnikih in na strani Society6 (www.society6.com/ninastajner). Sem v fazi, ko bom svoj poslovni načrt malo spremenila in ponovno odprla svojo spletno trgovinico nekje konec poletja ali v jeseni. Ponujala bom pa posterje, giclee odtise in stenske nalepke.
Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

5 komentarjev
  1. I am Japanese. I read this article using the translation feature.
    I also love the world of Nina, so I enjoyed reading it. Thanks for the nice article!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.