Črna in bele za vse večne čase

Kombinacija med belo in črno barvo govori o večni eleganci, zato je to ena izmed najbolj varnih modnih kombinacij, ki si jih lahko omislite, in je zato brezčasna. Ob vsaki zimi nastanejo nove interpretacije črne in bele, ki so klasične, hkrati drugačne, že videne, hkrati avantgardne, ravno prav retro, hkrati noro moderne. Morda gre za to, da sta črna in bela ne barvi, alfa in omega kromatske lestvice in sta si simbolično nasprotni. Črni barvi je mogoče pripisati množico tesno povezanih simbolnih pomenov, pravzaprav uteleša tako pozitivne vrednote, kot je univerzalni princip in vsaka vitalna manifestacija, kot negativne vrednote, kot sta uničenje in razpad celote.

To ambivalentnost je mogoče najti tudi na leksikalni ravni, saj v mnogih starih jezikih označujemo neprozorno črno z negativno vrednostjo in svetlo črno s pozitivno vrednostjo. Črna tudi uteleša idejo tradicije, formalne navezanosti na preteklost, zato so, še posebej v današnjem času, z njo povezani tudi pomeni veličastnosti, oblasti in moči. Bela se na kratko šteje za emblem svetlobe, za barvo božanstva in je mišljena kot generacijski princip. Je arhetip vstajenja in večnega ponovnega rojstva. Veliko kolekcij stavi na črno bele kombinacije, med temi je tudi Chanel, saj gre pravzaprav za eno izmed barvnih kombinacij, ki je bila najbolj pri srcu Madmoiselle Coco. Med dostopnimi znamkami pa je Mango, ki za zimo stavi prav da dihotomijo med belo in črno.

Črno-bele kombinacije načeloma delujejo zelo elegantno, a če izberete denimo črne kavbojke (ali bele za poletne dni) je to povsem neobremenjena in dokaj športna nota. Veliko je črno belih kosov, ki so bazični v naši garderobi, od male črne obleke do bele, skoraj moške srajce. Skratka, če ste kdaj v dvomu ali brez inspiracije, le stavite na črno-belo in nikoli ne boste zgrešile.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.