Dediščina Kenza

Kenzo Takada je njegovo ime, a vsi smo ga poznali kot Kenza. Morda se njegovih kolekcij niti ne spomnite, saj niso vsebovale bleščic ali vrhunskih manekenk, so pa bile noro dobre. In originalne. Morda imate v mislih njegovo znamenito dišavo Flower, ki sem jo tudi sama veliko let nosila in mi je bila zelo pri srcu. Ali pa ste zanj bežno slišale, saj Kenzo dejansko ni bil v ospredju tako, kot sta lahko Chanel in Balmain, bil pa je v “drugačnem” ospredju. Pri japonskih dizajnerjih je vedno tako: lahko so ti zelo všeč ali pa jih ne razumeš, saj je njihova konceptualna moda načeloma zelo drugačna od tradicionalne. Kenzo je bil rojen na Japonskem, doma pa v Parizu, saj je v glavno mesto visoke mode prispel pri 26 letih in tukaj ostal do smrti. Lahko rečemo, da ga je Pariz zelo zaznamoval, tako kot Francozi in njihov način življenja.

Vir: Orientpalms.com
Vir: Orientpalms.com
Vir: Orientpalms.com
Vir: Orientpalms.com

Kenzo je bil prvi Japonec, ki je na področju mode uspel v Parizu. To ni mačji kašelj, saj vsi vemo, kako je modna industrija pravzaprav zaprta, sploh za tujce, in on je bil človek s popolnoma drugačno percepcijo, ki ni imela prav nič skupnega s tisto, ki so jo imeli Francozi. A v določenem trenutku je prepričal, prav zaradi tega. Barve, abstraktne grafike, potiski, njegova moda je bila brezspolna, tako za ženske kot za moške, to vizijo pa je imel že na samem začetku, kar pomeni, da je bil dejansko pionir. Gre za smer, ki jo je moda ubrala prav danes, v času globalizacije, ko si vsi želimo vse in morda je celo tako, da tega še dobro ne razumemo.

Vir: Orientpalms.com
Vir: Orientpalms.com
Vir: Orientpalms.com
Vir: Orientpalms.com

Oblikovalec nas je zapustil v 81. letu starosti in zdaj se sprašujem, kako bo s to znamko. Ko se v modnem svetu zgodijo te tragedije, imam vsakič znova v spominu Gianfranca Ferreja, modnega arhitekta, saj je po njegovi smrti znamka, kljub svoji veličastnosti in blišču, preprosto ugasnila. Te guruje, vizionarje, umetnike je zelo težko nadomestiti in res je, veliko se nahaja v arhivih znamke, a na koncu potrebuješ tudi človeka, ki bo znal celo zadevo uspešno in pametno peljati naprej. Pri Kenzu se jih je, skozi čas, kar nekaj razvrstilo, a prav gotovo bo modni svet pogrešal osebo, ki je zgradila temelje znamke in imela veličastno vizijo, marsikdaj izven ustaljenih meja. A to je tisto, kar pravzaprav naredi človeka velikega: da veš, še preden se zgodi.

Vir: Orientpalms.com

Naj ga čuvajo zvezde in hvala za vse, kar je ustvaril.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.