Intervju: Nina Jagodic o modi in tehnologiji

Nino poznam že kar nekaj časa in v preteklosti sem z njo ustvarila kar nekaj modnih zgodb. Jo redno srečujem na televiziji in je običajno kot vihar, ki super hitro pride in super hitro gre. Zelo je aktivna na LJFW in v zakulisju deluje kot mravljica, ki skrbi, da je vse na svojem mestu. Pred kratkim je bila tudi v žiriji pomembnega natečaja, saj ji je mlada kreativnost zelo pri srcu, zato tudi mladim sledi ter z budnim očesom spremlja njihove napredke. Intervju, ki sem ga naredila z Nino pred leti, pa najdete tukaj.

Po Covidu se počasi, a vztrajno, tudi modna industrija dviguje. Osebno sem bila kar presenečena, saj sem opazila, da so bile letos v tujini modne revije že skoraj vse normalne. Lepo. Kakšna je situacija pri nas in kaj se dogaja z našim tednom mode?

Pandemija je nenadoma zasedla osrednjo pozornost tako rekoč celega sveta — držav, skupnosti in posameznikov. V danih razmerah se je nemudoma iskalo nove oblike skupnosti. Spletne platforme so sicer ponudile varen in obširen prostor izražanja, informiranja ter prodaje, a smo še posebej v tem času doumeli, kako pomemben je stik z ljudmi, prostorom, zato so se znotraj razmer iskale možnosti za izvedbo modnih projektov v hibridni obliki. Z novimi razmerami se je vzpostavila nova normalnost. Oblikovalci so morali svoja poslanstva in vizije prilagoditi novim načinom in prostorom preživljanja časa in zagotoviti aktualnost in dostopnost mode. Spremembo vidim kot pozitivno in dobrodošlo. Teden mode pri nas je bil v času pandemije izveden v prilagojeni obliki. Oziram se na tisti čas s ponosom, saj smo navkljub izzivom organizirali posebne edicije, vpeljali “Ljfw Junior team”, uredili arhive fotografij in zastavili načrte za prihodnost.

Inspired by you Ljfw x Samsung
Inspired by you Ljfw x Samsung
Inspired by you Ljfw x Samsung

Kako je z našimi oblikovalci, ostajajo ustvarjalni, izzivalni, posebni in unikatni? Ali se je moda le spremenila in postala nekoliko bolj prodajalna, manj umetniška?

Zaradi pandemičnih zapiranj javnega življenja, se je prodaja v veliki meri preselila na splet in tako le klik stran. Dostopnost ni zmanjšala umetniške vrednosti, spremenili so se formati, izkoristile so se možnosti, ki jih ponuja tehnologija. Občutja in premisleki so ostali človeški, moda je postala v tem času zavestnejša.

3. Pred tednom mode se bo zgodil tudi zelo zanimiv natečaj, povezan s telefonsko tehnologijo — za kaj točno gre?

Res je. To jesen se je Ljfw povezal z znamko Samsung v obliki natečaja za mlade oblikovalce z nalogo oblikovanja ovitka za telefon Samsung Flip 4. Telefoni so nujnost sodobnega sveta in ovitki, torbe, zaščitne opreme so s tem nepogrešljiv in lahko tudi modni dodatek. Med prijetimi deli smo članice žirije izbrale 20 finalistov, ki so svojo idejo realizirali in predstavili na medijskem dogodku Inspired by you Ljfw x Samsung, pretekli teden v gledališču Glej. Tri izbrana in nagrajena dela so prvovrstna v nagovoru različnim načinom nošnje in zanimiva vsaka na svoj način. Zmagovalno delo je predstavila študentka NTF-ja Zala Jenček, kjer je uporabnost skrita znotraj modnega dodatka.

Inspired by you Ljfw x Samsung
Inspired by you Ljfw x Samsung
Inspired by you Ljfw x Samsung
Inspired by you Ljfw x Samsung
Inspired by you Ljfw x Samsung

Kdaj so po tvojem mnenju naši oblikovalci najbolj ustvarjalni in posebni? Takrat, ko imajo proste roke, ko delajo v tujini, ko sedijo svojim sanjam?

Menim, da smo ljudje najbolj ustvarjalni in edinstveni, kadar delamo, kar imamo radi, in se ne obremenjujemo s končnim rezultatom in mnenjem drugih. 

Kakšna ostaja povezava med LJFW in tedni mode v tujini, predvsem v smislu nekdanje Jugoslavije?

Velika, na kar sem ponosna. Povezave se namensko vzpostavljajo, sodelovanje več držav pomeni širjenje kreativnega prostora. LJFW kot tedni mode so torej prostor, ki s svojim delovanjem podpirajo, združujejo ter tako razvijajo različne kreativne poklice.  

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.