Invidia: čudovita kolekcija Davida Hojnika

Če bi morala v tem trenutku izbrati svečano obleko za slikanje, prireditev ali oddajo, bi prav gotovo izbrala njegovo. Razlogov je veliko, a poleg kristalno jasne lepote teh kreacij je tukaj tudi dejstvo, da ima David Hojnik zgodbo. Zgodbo nedvomno mladega oblikovalca z jasnimi idejami. Zgodbo človeka, ki je zelo pogumno izbral Maribor, kljub temu, da je Slovenija za vse modne stvari v resnici skrčena na Ljubljano, kot bi bilo vse ostalo drugorazredno ali celo nevidno. Od nekdaj ga opazujem in pred predstavitvijo kolekcije Invidia, ki me je očarala že z imenom (pomeni namreč Zavist), sem ga gostila v Bleščici, si nekaj oblek ogledala v živo in se tako prepričala, da je David maček. Ponovno: maček iz več razlogov.

Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko

Kaj ti je pri modnem ustvarjanju najbolj všeč?
Pri ustvarjanju zmeraj iščem presek med klasiko in sodobnim urbanim videnjem garderobe. Še posebej mi je všeč hoja po meji med nosljivo, uporabno modo ter dramatično glamurozno kostumografijo. Obožujem posebne in bogate materiale, ki jih rad vključujem v vsakodnevno ‘ready to wear’ modo, ki s pravo mero in uporabo lahko poživijo in vdihnejo življenje še tako klasičnemu in dolgočasnemu kosu oblačila.

Kako je prišlo do kolekcije Invidia ter zakaj to ime?
Ideja o nekoliko glamuroznejši kolekciji in sami predstavitvi le-te se je v moji glavi rojevala že precej časa. S kolekcijo sem želel nekako slediti samemu povpraševanju po tovrstni modi ter prikazati svoje videnje in različico le-te. Elegantne, glamurozne obleke za posebne priložnosti niso nujno ‘copy-paste’ kreacije iz poročnih salonov, temveč so lahko mnogo več. Unikatne, personalizirane, sledijo stilu različnih posameznikov. Ime pa je nastalo ob misli na vse te čudovite kreacije, ki jemljejo dih in prebudijo kanček sladke zavisti, ki je v prav vsakem od nas.

Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko

Kako bi opisal kolekcijo?
Nežna, romantična in sanjava na eni strani s strogo definiranimi formami na drugi strani in preplet teh dveh svetov. Različice priložnostnih oblek v kombinaciji z urbano modo. Unikatni kosi, ki se ob različnem kombiniranju z lahkoto prelevijo iz dnevnega kosa v večerni outfit in obratno. Že v osnovi obogatena z mnogimi prestižnimi materiali, od kristalov, perlic, perja, čipk … zagotavlja unikaten in dodelan videz tudi brez uporabe dodatnega nakita.

Kaj pomeni danes obleči sodobno žensko ter kakšna je v tvojih očeh ženska?
Sodobna ženska je sicer modno ozaveščena, ve, kaj želi, a svojo obleko v večini prilagaja svojemu dnevnemu urniku. V tem je prav poseben izziv, saj si kljub svojemu pomanjkanju časa želi izgledati dobro. V mojih očeh je prava ženska eterična, glamurozna, fatalna. Praktičnost in glamur sicer ne gresta zmeraj z roko v roki, zato še posebej cenim ženske, ki znotraj ponujenih ‘fast fashion’ trendov uspejo ohraniti lasten jaz in ne sledijo trendom na slepo. Poiščejo svoj lasten izraz in ohranijo svojo identiteto, ali pa se za pomoč obrnejo na strokovnjake, ki jim pomagajo poiskati njim najbližjo estetiko.

Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko

Obstaja v tvoji kolekciji kos, ki ga nujno priporočaš, ker je večen?
Težko je govoriti o večnosti v modi, saj nam vsako časovno obdobje prinese toliko novega – ali obnovljenega – da je večnost nekakšna utopija. Večna je recimo mala črna oblekica, ki jo vsako sezono lahko spoznamo v drugačni različici. V moji tokratni kolekciji je to ozka midi obleka iz čipke z dolgimi prosojnimi rokavi, odprtim hrbtom in pošita s perlicami ter rožicami. Potem so tu še različni blazerji iz tvida, plašč, srajčna obleka …

Brez česa ali brez katerega kosa ženske res ne morejo?
So različni stili, življenjski slogi ter dojemanje estetike v modi, vendar so kosi, ki jih lahko kombiniramo in uporabimo na mnoge načine. Zagotovo so to bela srajca v mnogih različicah, suknjič, plašč, usnjena jakna in mala črna obleka. Tudi brez jeansa in dobrega t-shirta si ne znam predstavljati garderobe sodobne urbane ženske. Pa seveda brez petk. Salonarji in sandali s peto so must-have v omari vsake ženske.

Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko
Foto: Borut Očko

Davidu želim vse naj naj, ker si zasluži in ker je Slovenijo popestril s samostojno revijo, takšno, kot smo jih gledali včasih. S super lokacijo, razkošjem, čipkami in rožami, ki so nedvomno del njegove zgodbe. Podobno kot pri meni.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.