Je kratko in golo še seksi?

Sedim pred ekranom in razmišljam. Bi ta prispevek moral napisati kar moj partner ali je prav da ga napišem sama? Mogoče bi bilo bolj fino in konstruktivno, če bi se vsak v svojem taboru znašla na okrogli mizi, kjer bi se pogovarjali, kaj je danes pravzaprav seksi. Mene boste namreč redko kdaj slišali, da bom pohvalila globok in razkošen dekolte, medtem ko bi me on najraje videl le v takšnih majicah.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Hec je okoli te besede seksi. Povsem normalno se nam namreč zdi, da ženske druga drugo nagradimo s pohvalo, kako seksi smo videti, všeč nam je tudi, če se z našim mnenjem okoli tega, kdo je kdaj seksi, strinja močnejši spol, medtem ko je njegova ‘preveč’ pozitivna pripomba, ki ni v skladu z našimi pričakovanji, lahko hitro seksistična. Poleg tega, ste kdaj slišale, da bi se moški med sabo pogovarjali, kdo od njih je seksi? Čeprav me vemo, da so, in o tem med sabo odkrito govorimo, tovrsten pogovor ni v njihovi domeni (vesela sem, da je tako). Torej, čeprav se z našimi najdražjimi velikokrat ujamemo, ko je govora o tem, kdaj smo oblečene seksi, si moramo priznati, da si okoli te modne zadeve ženske in moški nikoli ne bomo povsem enotni. Razlog za to je zelo preprost. Ženske smo namreč že zdavnaj razvile novo definicijo za pojem seksi. Bi lahko rekli, da je za vse kriva Phoebe Philo, ko je preozke in prekratke obleke Giannija Versaceja nadomestila s fluidnimi krili dolžine čez kolena, puliji in dekolteji na hrbtu? Je mogoče, da so črno-bele fotografije modelov v lateks črnih dežnih plaščih Helmuta Newtona postale tako kot beseda seksi, kliše. Znak obupanja in reden spremljevalni program toalet z rdečih preprog, ki jim vlada pomanjkanje domišljije? 

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Na tem mestu se povsem strinjam (in gotovo tudi vsi naši partnerji) z Lorello, ko je pred časom okrcala Chiaro in njeno ‘nago’ rit na njeni prvi ‘javni’ obletnici svoje poroke. Enako razmišljamo tudi, ko se po še bolj slavnostnih tepihih sprehaja cel kup zvezdnic, ena bolj gola od druge, ena bolj stisnjena od druge. Beseda seksi v tovrstni obliki ni primerna ne kraju in ne času. In če je poleg njih in njihovih stilistov še kdo prepričan, da jim povsem prosojna toaleta v roke polaga moč, uporništvo, eleganco in zapeljivost hkrati, vas moram razočarati. Priti skoraj gol na gala prireditev (bodisi modno ali filmsko) je zame znak obupa, kričanje po pozornosti in nerazumevanje kodeksa oblačenja in osnovnih bontonskih manir.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Torej kaj je seksi danes? Seveda so seksi zgoraj omenjene obleke, vendar le na pravem kraju in ob pravem času. Kaj pa prevelik moški suknjič, ki ga ženske tako rade izpostavljamo kot novodobno seksi oblačilo (še posebej, ko ga nosim v kombinaciji z raztrganimi džins hlačami)? Ne, hvala, bi rekel moj najdražji. Kaj pa v mini obleko podaljšan pulover s kapuco in visoko čez kolena nagubani škornji? Le pod pogojem, da škornji ne bi spominjali na mahedrače po vzoru Obutega mačka in če bi se le dalo tisti kratki pulover spremeniti v usnjeno obleko. Naj poskusim še zadnjič. Kaj pa kratka prosojna babydoll obleka z veliko mašno? Najbrž vam je jasno, da tega oblačila kot seksi obleke z izjemo oblikovalcev in nas ne bi požegnal noben moški (kot bi rekla Manca, to je obleka za krst dojenčka). 

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

‘Pa me ti obleci.’ To vajo sva se pogosto igrala, ko sva bila mlajša. Danes vam bo kar nekaj strokovnjakov za odnose znalo povedati, da je sedemdnevni izziv, ko s partnerjem oblačita drug drugega, dober način za globlje spoznavanje in da zna tovrstni stilistični podvig delovati tudi zelo terapevtsko. Za vikend sva se torej zapodila čez mejo do Udin in moj najdražji se je za nekaj ur spremenil v stilista. V tem času sem pomerila več različnih mini kril, oprijetih majic, sandalov z visoko elegantno peto, usnjenih hlač in klasičnih oprijetih črnih oblek dolžine do kolen. Domov sem v najboljši nameri, da sem kupila res seksi oblačila, odšla s prosojno bluzo in boyfriend kavbojkami. ‘A potem nisem seksi?’ V odgovor sem dobila razlago, da sem jaz seveda vedno seksi in da se pogovarjava o oblačilih in ne o meni. Povsem razumljivo, ženske imamo z oblačili veliko globlji odnos v primerjavi z moškimi. Za nas je oblačilo del nas, medtem ko moški v oblačilu vidijo predvsem njegove primarne naloge. Svoje argumente je podkrepil še s preprosto primerjavo. Za trenutek naj si predstavljam luksuzno nakupovanje, kjer nama modele oblačil predstavlja še ena ‘anemična’ manekenka. Najprej v oprijeti črni obleki izpod prstov mojstra Azzedine Alaïa  in spet drugič v bluzi in fantovskih kavbojkah Hedija Slimana? Katera kombinacija je bolj seksi? Tista s kavbojkami! Njegov odgovor ni enak mojemu! Pa saj je vseeno, v njegovih očeh sem tako ali tako najbolj seksi, ko nosim Cesarjeva nova oblačila. 😉

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

2 komentarja

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.