Hvaležnost je čudovita moč, ki lahko spremeni način, kako dojemamo in živimo svoje življenje. V svetu, ki se včasih zdi prežet z nenehnim pritiskom, tekmovanjem in negativnostjo, je hvaležnost kot osvežujoča oaza, ki nas napolni z notranjim mirom, radostjo in zadovoljstvom. Kljub temu, da se včasih zdi, da je težko najti razloge za hvaležnost, se skriva v vsakdanjih drobnih trenutkih in preprostih stvareh, ki nas obdajajo. V tem intervjuju bom skupaj s čudovito sogovornico, Jernejo Confidenti, med drugim avtorico Dnevnika hvaležnosti, raziskala, zakaj je hvaležnost pomembna, kako lahko vpliva na naše fizično in čustveno počutje ter kako jo lahko gojimo in negujemo v svojem življenju.

Začela bom z dnevnikom hvaležnosti, saj ga naravnost obožujem in zdi se mi ključno, da res pišemo o hvaležnosti ter o stvareh, ki jih imamo … Kako je nastala ideja za vaš dnevnik, kaj vam pomeni?

Pred dobrimi tremi leti sem spoznala hvaležnost kot orodje, da končno poiščem svoj notranji mir. Ob jutranji kavici sem si vzela nekaj minutk in v svoj zvezek zapisala vsaj 3 stvari, za katere sem hvaležna. Prav rada sem se vsako jutro zatekla k mojemu zvezku, ki je postal moj varen pristan. Nekje sem zasledila misel, da je »hvaležno srce magnet za čudeže« in tudi v moje življenje je začelo prihajati vse več čudežev, zato sem si želela, da čim več ljudi spozna hvaležnost in njeno moč. In ker v tem kaotičnem svetu potrebujemo več pozitivne motivacije sem prišla do ideje, da bi lahko preko svojega dnevnika hvaležnosti ljudem ponudila priložnost, da na preprost način začnejo svoje življenje spreminjati na bolje.

Želela sem si, da ta dnevnik hvaležnosti postane naš spremljevalec – vodič, ki nas lahkotno vodi čez ovire in izzive življenja.

Nisem pa si želela, da bi ljudem dal vtis »oh, še ena stvar, za katero potrebujem veliko časa«, temveč da je potrebno samo nekaj minut ob jutranji kavici nameniti hvaležnosti, da že zjutraj dvignemo svojo vibracijo in začnemo svoj dan popolnoma drugače kot smo ga včeraj ali predvčerajšnjim. Tako je bil dnevnik hvaležnosti ustvarjen z mislijo, kako ljudem približati metodo hvaležnosti na preprost način, h kateri se bodo radi vračali vsak dan. Poleg prostora za zapisovanje hvaležnih misli sem dodala še prostor, kjer spremljamo svoje počutje, kako bomo izkoristili čas zase ter si zapisali afirmacijo dneva, ki nas bo spremljala čez dan. Vse to so ključni dejavniki, ki nas motivirajo, da prepoznamo, kakšno moč v resnici imamo v sebi.

V dnevnik hvaležnosti sem vključila tudi prostor za »vision board«, zapisala sem močne afirmacije za različna področja, vključila mandale, manifest ter seznam knjig za osebno rast. Res dragoceno darilo sebi, ker hvaležnost  krepi naše pozitivno razmišljanje in ta dnevnik hvaležnosti nas popelje na pot osebnega zadovoljstva in notranjega miru.

»Ni potrebno, da postanemo boljši od drugih, ampak da postanemo najboljša verzija sebe.«

Običajno se osredotočamo na vse, česar nimamo, ne pa na to, kar imamo, in seveda naredimo veliko napako. Kako se temu izogniti?

Ja, ker mislimo, da nam samo še tisto nekaj nam manjka, da bomo lahko srečni. Tisto, kar nas pa že obdaja, jemljemo kot nekaj samoumevnega oziroma da nam to pripada. Pa v resnici ni tako. Moramo se zavedati, da ta trenutek ne živijo vsi v miru, da vsi nimajo pitne vode, nimajo varnosti, službe, ne morejo nahraniti svoje družine, imajo postavljene hude diagnoze.

Zato je zelo pomembno, da znamo ceniti in prepoznati stvari ter se za tisto, kar že imamo, zahvaliti. Da živimo življenje, da smo zdravi, da imamo službo, prijatelje, družino, da lahko opazujemo sončni vzhod, da imamo pitno vodo … Vse to so stvari, ki so zares pomembne in so darilo življenja.

Zato preko hvaležnosti spoznamo, koliko obilja v resnici že imamo, koliko smo že bogati. Ker, ko se fokusiramo na pozitivne vidike življenja, po zakonu privlačnosti v svoje življenje pritegnemo še več pozitivnih in lepih stvari.

Na vašem blogu sem našla veliko zanimivega, med drugim tudi to, da težko živimo v sedanjem trenutku. Vam to uspe?

Ja, vsak dan bolj ampak za to je bilo potrebnega veliko učenja in še vedno ne vem vsega. Ampak ja, z vsakodnevnim opominjanjem sebe, kako pomemben je sedanji trenutek. Na primer, ko grem na sprehod, si rečem: »Zdaj, Jerneja, poglej okrog sebe, pusti druge misli, opazuj, dihaj, poglej korake, opazuj naravo okrog sebe, poslušaj zvoke, šumenje vetra …« tako, čim večkrat na dan.

Ozavesti trenutek. Preveč smo ujeti v spomine preteklosti, v sebi nosimo polno skrbi za prihodnost, pozabljamo pa na tisti trenutek, ki je dejansko pomemben in ga imamo edino na voljo. To je sedanji trenutek. Ker ima sedanji trenutek moč, da nas vrne nazaj k sebi.

Ko se zavestno ustavimo in vanj potopimo, začutimo življenje v njegovi polnosti. En primer je obešanje perila. Ustavimo se, opazujmo kako počasi z rokami obesimo majico, pripnemo ščipalko, vzamemo naslednji kos itd. To je ta trenutek in v celem dnevu, imamo toliko priložnosti, da se povežemo sami s seboj … Nešteto. Pa še nekaj se moramo zavedati. To, kako sedaj živimo, kakšne so naše misli, kakšne so naše vrednote, kakšne prijatelje imamo, odnose v družini, službi … je posledica naših prepričanj in misli iz preteklosti. Vendar pa je preteklost za nami in kar imamo zdaj na voljo je sedanji trenutek in v tem trenutku imamo možnost ponovne izbire. Mi smo kreatorji svojega življenja in zdaj v tem trenutku imamo priložnost, da kreiramo boljšo prihodnost zase, ki je odvisna od naših odločitev v sedanjem trenutku.

Napake, ki jih skozi življenje delamo, so marsikdaj tudi izziv za osebno rast in premik. Kaj lahko naredimo, da jih najbolje sprejmemo?

Tako da na njih ne gledamo kot na napake, ampak na lekcije. Ko se nam zgodijo »napake«, je najbolj pomembno, da se ne krivimo, se ne obsojamo … Ker nas to še dodatno demotivira, pade nam samozavest, nimamo se radi … Namesto da sami sebe kritiziramo, te »napake« sprejmimo kot lekcije in se iz njih nekaj naučimo. To je temelj do resnične radosti in notranjega zadovoljstva – sprejemanje samega sebe. Živimo v svetu dualnosti, kjer obstaja črno–belo, dež-sonce, pozitivno-negativno …

Takšno je tudi življenje. Preplet zmag in lekcij, ki nam jih ponuja življenje. Potrebno se je zavedati in sprejeti, da se nam vedno v življenju lahko zgodijo napake ali, da doživimo svoj neuspeh.

Tukaj je na nas, da spremenimo svojo perspektivo. Da spremenimo svoje gledanje na situacijo v kateri smo se znašli. In, da ne delamo iz muhe slona ampak, da napako sprejmemo, se iz nje nekaj naučimo ter gremo naprej. Ker iz kakšne perspektive gledamo na napake, vse to se potem odraža v naših emocijah. In to je skrivnost srečnega življenja. Emocija.

Kaj pa labirint negativnosti, ki nas mnogokrat ujame? Slabe misli so vedno za vogalom … Kako se temu izognemo?  

Kot prvo se je treba naučiti in prepoznati negativne misli in nikoli, ampak res nikoli jih ne smemo ignorirati. Če so naše negativne misli povezane z lastnimi dejanji in odločitvami, moramo znati prvo odpustiti sebi. Šele potem lahko z odprtim srcem in osredotočanjem na pozitivne vidike življenja premagamo negativne misli in ustvarimo svoj notranji mir. Kako? Z enostavnimi metodami kreiranja za dvig vibracije oz. emocije.

Meni je pri soočanju z negativnimi mislimi zelo pomagalo pravilo 17 sekund. Pa da na kratko razložim … Ko nam pride neka negativna misel se nam zgodi momentum. Ko mine naslednjih 17 sekund se v naš um prilepi še ena negativna misel in tako naprej vsakih 17 sekund. In tako se hitro ujamemo v labirint negativnih misli.

Kako zdaj ustaviti te negativne misli? Tako, da jih prepoznamo »ok, prišla mi je negativna misel, ki mi ne koristi. Zato jo bom zdaj ustavila in se odločila, da bom mislila misli, ki so pozitivne in mi bodo dvignile emocijo. Zaprem oči in začnem odštevati (fokus dajem na številke, na svoje odštevanje) 17, 16, 15, 14, 13,…. 3,2,1. Nato pa začnem svoj monolog z izgovarjanjem pozitivnih afirmacij, ki me dvignejo na željo situacije. » V mojem svetu je vse dobro, zaslužim si obilje, rada se imam, prišel je moj čas, da sijem.« Potrebno je vedeti, da v trenutku iz negativne misli ne moremo kar naenkrat priti na pozitivno. Npr. če hočemo ustaviti avto, ki vozi v napačno smer in si želimo, da spremeni svoj smer, ga prvo moramo upočasniti, zaustaviti in šele nato lahko spremeni svojo smer. Tako je tudi z mislimi.

Dotaknila bi se še vision boarda: imeti lepe stvari pred nosom resnično tako veliko moč? Kako to deluje?

Strah pred neuspehom je največja ovira, ki ustavi naše korake in nam dostikrat prepreči, da bi dosegli svoje sanje. Meni je »vision board« zelo pomagal, da sem premagala svoj strah in sem se fokusirala na svoje cilje. Kaj sploh je vision board? Je vizualno orodje (gre za osebni projekt vsakega posameznika), ki vključuje zbirko fotografij, citatov, besedil, ki predstavljajo naše cilje, sanje, želje, vrednote … Služi nam kot inspirativna podpora pri vizualizaciji in uresničevanju teh ciljev.

Z »vision boardom« lahko bolj jasno opredelimo, kaj si želimo doseči. Tako se povečuje naša motivacija ter osredotočenost na doseganje teh ciljev.

»Vision board« lahko ustvarimo za osebo rast, kariero, odnose, potovanja, denar, več časa zase, zdravje ali katerokoli področje svojega življenja, ki ga želimo izboljšati. Ustvarimo ga tako, da na plakat (večji papir) nalepimo fotografije in citate, ki predstavljajo naše cilje ter ga postavimo nekam na vidno mesto. Večkrat na dan se osredotočimo na ta plakat in vizualizirajmo, kako smo te cilje že dosegli, kako se ob tem počutimo … Meni je »vision board« pomagal jasno opredeliti, kaj si želim v življenju in odpravil nepotrebne strahove pred neuspehom.

Komentiraj