Kako dobro organizirati omaro pred poletjem

Saj vem, da je ta tema dokaj težka in prav tako vem, kako težko se spravimo pred omaro. Če vam gre na jok, vedite, da niste edine, meni se kar vrti … Ampak ni kaj, če želimo imeti pospravljeno garderobo, lepo zložene obleke, več prostora in urejeno življenje, potem je zelo pomembno, da nekje pač začnemo. Menjava sezone je vedno idealen trenutek in morda je zdaj končno napočil čas za to. Sicer dokler konkretno ne vidim poletja, ne bom verjela, pa brez zamere. Za vas sem združila nekaj napotkov, načeloma se jih držim, a naj vas takoj pripravim na to, da gre za dolg in včasih tudi nehvaležen postopek. Zato se neprestano osredotočajte na rezultat, ki bo vrhunski in o tem ni dvoma.

Vir: Getty
Vir: Pinterest

Imejte jasne plane

Povem vam, da je proces pospravljanja naporen, ker traja vsaj tri ure. To pomeni, da morate imeti pri sebi steklenico vode in morate nujno biti brez otrok, ki vas bodo neprestano iskali. Pomembno je tudi, da imate površino, na katero boste odlagale oblačila. Ker, pozor, pozor, IZ OMARE GRE VSE. Prav ste prebrale, vse do zadnjega kosa. Vam je že slabo? Vem, tudi meni. A to je edini način, da pregledate vse stvari in se prepričate, koliko jih potrebujete ter koliko jih sploh nosite.

Declutter

O tem sem že veliko pisala. Decluttering pomeni, da boste podarile, zavrgle ali dale v zaboje stvari, ki jih več ne nosite. Pozor: nikar jih ne premaknite v škatle, pod posteljo ali v klet, saj to ni pravi decluttering. Morate se jih znebiti in morajo iti od doma, to je osnovno pravilo. Vem, da bi najraje obdržale vse, a žal ni možno. Mnogo žensk kupuje nove stvari in se drži enostavnega pravila: ena obleka notri in ena ven. Jih občudujem, ker meni ne uspeva. Tukaj pa je nekaj vprašanj, ki naj bi vam pomagala izbrati prave stvari za obdržati ali se od njih posloviti.

  • Ali gre za kos, ki ga imam rada?
  • Ali ga nosim?
  • Je kos, ki poskrbi za podobo, ki jo želim podati?
  • Me srbi in moti?
  • Je čevelj preozek? Ima peto, ki omogoča udobno hojo?
  • Je ta kos prestar? Smrdi? Ima madež?
  • Ali je kos, ki ga še nosim?

Tretja točka je najpomembnejša in tista, ki vas bo na koncu vodila. Če o svoji podobi niste najbolj prepričane ter še vedno ne veste, kakšen je vaš stil, lahko povprašate prijateljico. Ona bo prav gotovo vedela in vam bo tudi podala iskren komentar. Sicer si zapomnite, da morate biti brutalno kritične, edino to je rešitev.

Vir: Pinterest

Počistite in odišavite

Ko bo omara prazna, imejte pri sebi krpo za odstranjevanje prahu, posesajte vse, pobrišite prah, odišavite. Nujno je, da imate pri sebi tudi dišave za dom in omaro, da bo vaša omara, z notranje strani, kot nova.

Vse operite

Vse stvari morajo biti čiste. Mnogokrat je tako, da imamo v omari denimo svilene kose, ki niso najbolj čisti. Deloma zato, ker imamo občutek, da sodijo ti kosi v čistilnico, a to ni nujno. Vse lahko operemo s šamponom in mlačno vodo, tudi volno. Ostalo pa, saj veste, pralni stroj je naš najboljši prijatelj. Zato je dobro, da naredite selekcijo, drugače boste imele goro pranja in likanja, pa kup stvari, ki jih tako ali drugače ne boste nosile.

Vir: Pinterest

Popravite in zašijte

Nujno je, da pogledate, v kakšnem stanju so gumbi, zadrge, robovi, material. Če je kakšna luknja, manjkajoči gumb, stara zadrga, pač popravite. To je seveda smiselno, če gre za kos, ki vam nekaj pomeni in ga še nosite. Drugače raje podarite. Imejte odnos do oblek, saj bodo tako dlje trajale.

Imejte pri roki velike in stabilne škatle

Še ena pomembna točka, ker škatle rešijo vse. Pod posteljo so nižje in širše, tam lahko hranite odeje in rjuhe, nad omaro pa obleke, ki jih zdaj ne potrebujete. V resnici je najbolje, da razdelite garderobo na podlagi sezone, torej zdaj bomo končno pospravile zimske kose. Tako bo tudi garderoba občutno zadihala in vam bo v hipu jasno, kje se nahajajo stvari. Ponavljam: izločite nepotrebno, če samo prekladate v škatle, si boste naredile dvojno delo. In, saj veste, če tistih hlač niste oblekle že eno leto, potem je prav gotovo tako, da jih več ne marate.

Vir: Pinterest

Srečno!

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Ne boš verjela, jaz sem imela „akcijo“ ravno v soboto; ponavadi to delam na lep sončen dan, odprem balkonska vrata, nujno kavo 😉 zraven, glasbo in akcija… to naredim 2x v letu ob menjavi garderobe in to za vse člane naše družine 😉 -postopoma, seveda, ne vse na en dan; aja, ugotovila sem, da si letos lahko ne bi čisto nič več kupila, ker imam OGROMNO oblačil; no, pri Decluttering-u sem še bolj šibka, letos sem izločila kar lep kup, ampak še vedno je ta kup v sobi na polici 🙂

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.