Kako imeti odličen stil po 60. letu

O, drage moje, kako uživam! Zelo so mi ljube tovrstne teme in ta je nastala kot poklon ikoni Carolini Herrera. Ok, danes jih ima gospa 82, zavidljiva starost, kajne? Res jo imam rada in sem zelo pozorno ter navdušeno spremljala njen stil skozi čas. Carolina je modna oblikovalka, ki ustvarja čudovite, tankočutne in super elegantne stvari. Živi v Ameriki, a opazno je, da njen DNK ni ameriški, kar je za te stvari kar dobro, saj zna zelo subtilno pomešani urbane in eksotične elemente, predvsem pa je povzdignila do nebes kos, ki je ključnega pomena za dober stil: SRAJCO. Ne verjamete, da je lahko srajca tako noro elegantna? Izbrala sem nekaj njenih podob in samo poglejte, kako ta gospa vrhunsko nosi srajco, bodisi belo ali barvito.

Čeprav nimam še toliko let, srčno upam, da bom znala tako graciozno in lahkotno priti do njene starosti. V pričakovanju te pa menim, da nosi Carolina kar nekaj dobrih kosov, ki si jih lahko izposodimo takoj, četudi smo mlajše. Ko analiziram njene slike, bodisi na modni brvi po reviji ali ujete na ulici, opažam, da pazi na naslednje detajle in tukaj se nahajajo tudi njene skrivnosti za odličen stil, po 60. letu ali prej:

 • Pas je dobro poudarjen. Pozor, ženske z oblinami: pas je nujno potreben zato, da poskrbi za harmonično obliko telesa. Nikar brez! Uporabljajte ga kar se da dobro: na krilih, oblekah, hlačah, kavbojkah. Če je visok, toliko bolje, če si želite malo več elegance, naj bo tanek.
 • Polne barve zmagajo. Tri barve hkrati, maksimalno štiri, če so zelo skladne. Če se poigrate z odtenki ton na ton, potem boste izgledale tudi vitkejše in višje. Svetli odtenki so super zato, ker pomladijo.
 • Bela pri obrazu. Z eno besedo: lifting! Verjemite: bela barva deluje proti gubam, kar je dokazano. Če denimo gledate fotografa, ki fotografira obraz manekenke, kaj lahko opazite? Drži bel odbojnik tako, da ima dekle čim več bele svetlobe na obrazu. No, bela srajca je vaš odbojnik.
 • Enostavni kroji, a super dobri materiali. Po določenem letu je tako, da sintetike in slabi materiali odpadejo, a to najbrž veste. Težava je v tem, da ne stojijo dobro in skozi čas postanejo še slabši. Rešitev? Investirajte v odlične materiale, kot so svila, lan, bombaž. Četudi je oblika kosa zelo enostavna, material naredi vse.
 • Ne pozabite na dodatke. Dobri kosi nakita, primerni čevlji, male torbice in pentlje, ki niso samo za dekleta. Carolina to res obvlada in ko pogledamo njeno prečiščeno figuro vidimo, da zna izbrati kose, ki so enostavni, a hkrati markantni.

Carolino zelo redko lahko vidimo v supergah. Najbrž jih doma tudi ima, a zdi se mi, da je ženska preteklosti, ki si vedno želi poudariti svojo ženstvenost. Osebno menim, da je prav ta ključnega pomena za dober stil: da ne pozabimo, kdo smo in se ne glede na leta zavemo svoje moči in poslanstva. Njena garderoba je nedvomno bogata in seveda mi je jasno, da nima težav z denarjem ali nakupovanjem, a če pomislim na nujne kose za dober stil po 60. letu, se hkrati zavem, da niso znanstvena fantastika: lepi in nižji salonarji s peto (ki je lahko tudi kvadratna in udobna, če so dvobarvni toliko bolje), nekaj dobrih pasov, bele srajce, krila na A, urejena pričeska, osnovne barve. To je to. Za vse ostalo poskrbita lep nasmeh in pozitivnost v življenju, a tukaj moda ne pomaga veliko. Vse je že v vas.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

8 komentarjev
 1. Malo je izvirnih in v lepi slovenščini napisanih člankov. Preveč je prepisovanj slabega znanja slovenskega jezika in nespoštovanja človeka.
  Vaše prispevke o modi (in z njo neločljivo povezani osebnosti) pa vedno z zanimanjem preberem.
  Čestitam vam zanje. In hvala za strokovnost, izvirnost, bistro prodornost, osebni kritični pogled – ter pozitivne misli! Uživam tudi v vašem jezikovnem slogu in jasnosti ter lepoti slovenskega knjižnega jezika.
  Pa lep dan in vse dobro še naprej!

 2. Malo je izvirnih in v lepi slovenščini napisanih člankov. Preveč je prepisovanj, slabega znanja slovenskega jezika in nespoštovanja človeka.
  Vaše prispevke o modi (in z njo neločljivo povezani osebnosti) pa vedno z zanimanjem preberem.
  Čestitam vam zanje. In hvala za strokovnost, izvirnost, bistro prodornost, osebni kritični pogled – ter pozitivne misli! Uživam tudi v vašem jezikovnem slogu in jasnosti ter lepoti slovenskega knjižnega jezika.
  Pa lep dan in vse dobro še naprej!

  1. Draga Terezija, najlepša hvala za super pozitiven in prijazen komentar, sem ga bila neskončno vesela! Glede na to, da slovenščina ni moj materin jezik, sem toliko bolj ponosna in počaščena! Srčno upam, da bom še dolgo nadaljevala po tej poti in pisala zanimive članke. Hvala za zvestobo in lepe praznike želim 🙂 xoxo

 3. Nekaj, kar je posebaj pritegnilo mojo pozornost in s čemer se strinjam, superge ne sodijo v slog oblačenja, ki podarja ženstvenost. Na ulicah bi si želela videti ženske gracioznosti. Uživala sem v branju vašega članka, ki je oda ženski. Suzana

  1. Se strinjam, je pa res, da je danes udobnost prevzela vse, posledično je moda postala ena velika gmota. Morda je v nas, da postavimo mejo…podobno kot jeans v operi, pač ne. Maham in objem xoxo

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.