Kako izbrati prave barve za stanovanje

Barve so interakcija svetlobe, predmeta in opazovalca. Človeško oko svetlobo posamezne valovne dolžine zazna kot svetlobo določene barve. Le-ta v človeku vzbudi različne občutke in psiholološka stanja, vpliva na telesno počutje ter sproži določene odzive organizma, ki so včasih blagodejni. Barvne kombinacije, ki take občutke vzbudijo, lahko teoretično definiramo, pri čemer izhajamo iz teorije barv, ki jo je oblikoval Joannes Itten. Ste opazili, kako pogosto barve vplivajo na našo podzavest in posledično na naša dejanja, odločitve, izbire in razpoloženje?

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Če smo zelo dobre volje in vstopimo v prostor s temnimi stenami, se bo naše razpoloženje sčasoma skalilo in skvarilo, saj nas temne barve tlačijo in dušijo. Če smo napeti in smo v prostoru, kjer prevladuje rdeča barva, se bo napetost le še okrepila, nervozni bomo, čeprav navidezno brez razloga. Barve imajo nedvomno velik vpliv na naša čustva, zato jih moramo skrbno izbirati ne le na področju oblačil in make-upa, temveč tudi na področju notranje opreme. Najprej morate biti pozorni na slednje faktorje: velikost prostora, svetloba, pohištvo. Če stanovanje ni veliko, morate nujno staviti na svetle barve, ki jih lahko le tu in tam popestrite s kakšnim močnejšim odtenkom. Slednji je lahko v barvi slive, ki je zdaj zelo moderna, jabolčno zelena ali ledeno siva. Gre sicer za hladne odtenke, zato je dobro, da je v prostoru dovolj svetlobe, da ga barva ne bi zaprla.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Slonokoščena, smetana in vanilja so nedvomno najbolj hvaležne barve, lahko rečemo, da z njimi ni mogoče zgrešiti. Če ste vesele narave, lahko poskusite tudi z rumeno in oranžno, a slednja ne sme biti preveč intenzivna. Osebno so mi všeč pastelni odtenki in bi jih imela povsod, a strokovnjaki pravijo, da se tako stanovanje hitro spremeni v hišo lutk, zato s tem ne pretiravam. Barvo lahko dodate tudi z dodatki in rožami, ki so vedno odlična izbira, bodisi umetne ali prave. Za kuhinjo je najbolje, da stavite na nevtralne tone, spalnica je lahko svetlo modra, saj gre za barvo, ki pripomore k dobremu spancu. Otroške sobe so lahko bolj zabavne, a spet ne preveč, kajti otroci rastejo in tudi njihovi okusi se hitro spremenijo.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Nikar ne pozabite, da so barve, ki jih boste izbrali za dom, odraz vašega osebnega okusa in o vas povedo vsaj toliko, kot obleka, ki jo nosite.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.