Kako izbrati pravo večerno obleko

Dolge, izjemno dolge ali kratke. Razkošne v slogu princeske ali tesno oprijete. Mehke ali skorajda geometrično izklesane. Klasične ali drzno eksperimentalne. Večerne obleke težko stisnemo pod skupni imenovalec, toda vse dosledno sledijo pravilu, da morajo biti sanjske, elegantne, uglajene, prefinjene. In seveda nepozabne. V zgodovino se je zapisala naslednja izjava Giorgia Armanija: eleganca ne pomeni, da te opazijo, ampak da te ne pozabijo. Dolga in razkošna obleka vsekakor globoko zareže v domišljijo. Pogosto se dogaja, da večerna obleka pritegne več pozornosti kot ženska, ki jo ima na sebi. Naj vas spomnim na dolgo temno modro obleko Guya Larocha, ki je razgaljala hrbet igralke Hilary Swank na podelitvi oskarjev leta 2005. Najbrž imate pred očmi večerne obleke, ki jih je za Grace Kelly in Jackie Kennedy oblikoval Oleg Cassini.

Hilary Swank v Guy Laroche obleki
Grace Kelly v obleki Oleg Cassini
Jackie Kennedy v obleki Oleg Kassini
Armani Privé 2019

Pomislite na znamenito belo obleko Marilyn Monroe v filmu Sedem let skomin; da ne omenjamo Givenchyjeve ozke črne oblekice za Audrey Hepburn v Zajtrku pri Tiffanyju. Vse to je obenem prepričljiv dokaz, da sta film in moda tesno povezana. Večerne obleke so vedno prihranjene za konec modne revije, ne podrejajo se togim stilskim normam, ni pomembno, ali so nosljive ali ne, ključno je le to, da v gledalcu prebudijo čustva oziroma ga presenetijo. Sicer mora tudi večerna obleka zadostiti nekaterim modnim zahtevam, ki pa niso zapletene. Vse se vrti okrog nekaj osrednjih točk: priložnosti, naše postave in polti.

Audrey in Givenchy
Audrey in Givenchy
Audrey in Givenchy

Pomembno je, da izberete večerno obleko, ki bo primerna za posamezno priložnost. Odražati mora vaš okus in upoštevati modo ter bonton. Prvo pravilo, ki ga poznajo skoraj vsi, je zelo preprosto: če ste povabljeni na poroko, ne smete izbrati bele obleke. Če ste svetle polti, se raje izognite živim barvam, kot sta rumena in bela, če pa imate porcelanasto polt  in ste povrhu vsega še temnolaska, se vam bodo čudovito podali temno rdeča ali bordo rdeča ter podobni odtenki, vse tja do bolj rožnate, kot je ciklamna, ali pa živahnejše hladne barve, kot so smaragdno zelena in temno modra v različici kóbaltne ali nočno modre.

Elie Saab
Elie Saab
Elie Saab
Elie Saab

Če imate temnejšo polt, si lahko privoščite več barv, tudi belo, ki deluje elegantno, pričara kontrast in lepo poudari in polepša polt. Lahko se odločite tudi za rumeno, mentolovo zeleno in rožnato, nikakor pa ne posegajte po črni ali rjavih odtenkih. Še praktičen nasvet, da ne boste zgrešile, ko boste izbirale barvo večerne obleke; pazite na podton svoje polti. Kako ga odkrijete? Preprosto: preverite žile na zapestju. Če je barva med temno modro in vijolično, potem imate hladen podton; to pomeni, da lahko izbirate hladnejše barve: v poštev pridejo vijolična, temno modra, bordo rdeča in podobni odtenki. Če pa se barva žil nagiba k zeleni, potem je podton vaše polti topel. V tem primeru lahko posežete po toplejših barvah, denimo živo rdeči, oranžni, rumeni in podobnih odtenkih.

Zuhair Murad
Zuhair Murad
Zuhair Murad
Zuhair Murad

Pri izbiri večerne obleke pazite, da vam pristaja barva in je obleka primerna za vašo postavo in priložnost. Naj bo še tako elegantna, vsaka obleka ni primerna za vse priložnosti. Če ste namenjeni na službeno večerno zabavo, se raje odločite za eleganten kostim kakor za kratko obleko ali razgaljena ramena. Veliko je odvisno tudi od tega, s kom boste v družbi.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.