Kako opremljati dom v etno šik slogu

Najprej obrazložitev, kaj to pravzaprav pomeni. Etno šik slog je tisti, ki združuje elemente, pripadajoče daljnim krajem,, s tistimi, ki pripadajo naši kulturi. Torej denimo sodobno pohištvo z arabsko preprogo, afriški kipci z moderno mizo, indijski puf sredi povsem navadne dnevne sobe. Gre za detajle, ki si jih lahko omislite zato, da pridobi prostor posebno noto, noto daljnih krajev in vas morda celo spominja na potovanja, prebrano knjigo, film, ki ga obožujete, ali kaj podobnega. Če imajo stili, ki jih lahko uporabljamo za urejanje doma, tudi svojo zgodovino, lahko rečemo, da etno šik za seboj nima prav trdne tradicije. Iz tega razloga je skrivnost poustvarjanja etničnega vzdušja deloma v improvizaciji. Poleg tega gre pri tej vrsti pohištva za strateško kombinacijo elementov.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Nasveti in triki, kako doseči dobro ravnovesje

Ker vem, da ste ženske z odlično intuicijo, bi rekla, da prav gotovo morate slediti prav intuiciji. In imeti v mislih, da je dom spremenljiv in vodljiv, danes smo zelo daleč od misli, da mora biti dom skozi enak, pohištvo vedno isto in stvari za celo življenje. Tudi zato je smiselno delati z dodatki in ohraniti glavne kose, ki tudi stanejo več. Dodatke lahko z lahkoto spremenite, brez slabe vesti in na podlagi svojih navdihov ali trenutnih inspiracij.

  • Materiali. V etno šik slogu so ključnega pomena, skoraj vedno so naravni, eksotični, zaznamujejo prostor in imajo zelo močno, markantno osebnost. Prevladuje les, a lahko si omislite tudi poldrage kamne, starinske tkanine, keramiko, kamen.
  • Dodatki. So ključnega pomena, ker sestavijo celo okolje. Etno šik slog narekuje barve, resice, pufe, svetilke z maroškimi detajli, ročno izdelani spominki. Izdelava ima veliko dekorativno vrednost, dodatki pa so spomini potovanj po svetu ali imitacija teh. Včasih lahko poskrbijo, da se hiša spremeni v muzej, kjer lahko obudite svoje spomine.
  • Barve. Tako kot premazi so tudi barve ključnega pomena. Prevladujejo topli odtenki, ki spominjajo na zemljo. Med najbolj priljubljenimi barvami so temno zelena, mahagoni, rjava, črna, bež, pudrasto roza, oranžna, slonokoščena in vse naravne izpeljanke bele.
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Nikar ne pozabite na majhne, drobne stvari, ki pa lahko zelo spremenijo vzdušje in tudi dom. Tla prekrijete s kamnito keramiko, terakoto ali lesenim parketom. S preprogami lahko dosežete res veliko in tudi s svetilkami, ki so vedno prava stvar za piko na i. Posebno poglavje si zaslužijo lanterne za sveče, ki so vedno bolj priljubljene in danes jih najdete res veliko, različnih dimenzij in barv, lahko so železne ali lesene, vse je odvisno od sloga, ki si ga želite. Ratan je zelo zanimiv material za stole in sedežne garniture, res je, da ni najbolj udoben denimo za ležat, po drugi strani pa prostoru podari povsem drugačno noto. V Harvey Normanu imajo veliko izbiro prav etno dodatki, ki znajo v hipu spremeniti dom.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman


Da bi okolju dali pridih etničnega okusa, je močan element tudi zavesa, izbrana v nevtralnih tonih in v naravnih surovih zrnatih materialih.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.