Kristino Drnovšek sem srečala po naključju, ko sem na ženski opazila obesek z ljubko živalico in sem jo vprašala, od kod prihaja. Nakar sem šla na splet in ugotovila, da je kačji pastir le začetek njene zgodbe. Prevzele so me barve, oblike, materiali, poldragi kamni in nasploh njena čarobna filozofija ustvarjanja. Ne samo, da je pri nas v tem smislu edinstvena, je tudi polna energije, elana in tiste otroške domišljije, ki jo obožujem.

Vir: osebni arhiv

1. Kako se je začela strast do oblikovanja nakita?

Ne morem reči, da sem že od nekdaj vedela, da se bom ukvarjala z oblikovanjem, sem pa bila zelo ustvarjalna že kot otrok. Veliko časa sem posvečala glasbi in plesu, rada pa sem tudi ustvarjala z rokami z različnimi materiali, šivala, risala … Oblikovanje nakita me je začelo zanimati v času izbire študija in potem bolj resno tekom študija Unikatnega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Po končanem študiju sem se posvetila izključno oblikovanju nakita in učenju zlatarskih veščin, najprej pri oblikovalki Martini Obid Mlakar in nato v zlatarski šoli v Firencah.

2. Izbira naravnih kamnov, ki so pravi amuleti in pa živali je pri tebi stalnica. Ima vse to zate kakšen poseben pomen? Tudi kačji pastir ima pri tebi posebno mesto, je pa žival transformacije, sprememb, ki prinaša novice. Všeč mi je od nekdaj in všeč mi je na tvojih kosih …

V oblikovanje kosov nakita pogosto vključujem drage in poldrage kamne, ne pa vedno. Ti se zdijo čarobni že sami po sebi, kot da bi se sama svetloba transformirala v material. Nakit z dragulji na telesu tako še bolj zaživi zaradi njihovih barv in igre svetlobe. Navdih pogosto najdem tudi v naravi, fascinirajo me žuželke in drobni detajli. Z nakitom z motivi iz sveta žuželk želim prispevati k ozaveščanju o pomenu teh izjemnih bitij za preživetje človeka. Najprej sem se lotila motiva čebele, nato pa sem izpostavila še kačjega pastirja, katerega simbolika je tudi zanimiva. Kačjega pastirja povezujemo s simbolom spremembe. Morda pa prinaša prav tisto nujno spremembo človekovega odnosa do narave, ki je potrebna za ohranitev ogroženih vrst, ki smo jih sami pripeljali do roba izumrtja.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

3. Vem, da imaš v Zoofi v Ljubljani nekaj kosov kolekcije; se stranke vračajo? Kako so sprejele tvoje delo?

Vesela in hvaležna sem, da sem s svojim nakitom lahko prisotna v trgovini slovenskih oblikovalcev v Zoofi. Sama namreč nakit veliko izdelujem po naročilu, le redko na zalogo, v Zoofi pa imam tako možnost predstaviti  kar lep izbor kosov kolekcije. Zdi se mi, da so stranke kar lepo sprejele moje delo. Pogosto se zgodi, da se odločijo za kos nakita  v Zoofi, nato pa se obrnejo direktno name še za kakšen dodaten kos po naročilu. Stranke, ki se vračajo, pa mi seveda največ pomenijo, saj ti dajo neko potrditev, da delaš prav.

4. Kaj pa ti, osebno, brez katerega kosa nakita prav ne moreš? 

To so zagotovo uhani. Ni važno, kakšna je priložnost in ali so uhani majhni ali veliki, vedno si jih nadenem. Brez njih se počutim, kot da mi nekaj manjka. Zelo blizu pa mi je tudi droben zlat prstan iz kolekcije Ikarus.

Komentiraj