Letošnje nagrade Elle Style Awards

Vsako leto se vedno izredno veselim nagrade Elle Style Awrads. Na tej prireditvi se imam neskončno lepo in prav občudujem gracioznost organizacije in ekipo žensk pri reviji Elle, ki tako pridno skrbi, da je vse na svojem mestu. Letos me je gripa ustavila tako, da mi je bilo neskončno žal ostati doma, a saj veste, kako je s tem, zima pač terja svoje male žrtve. Zato sem se pogovarjala s Petro Windschnurer, prijateljico in urednico pri reviji Elle, ki ostaja največja revija o modi na svetu.

Elle Style Awards 2022
Elle Style Awards 2022
Urednica revije Elle Petra Windschnurer, foto Ocepek 

Za nami so nagrade za stil Elle Style awards, letos v različici v živo. Kako je bilo na prireditvi?

Nagrade smo po dveletnem premoru končno znova podeli v živo. In moram se pohvaliti, da nam je znova uspelo organizirati res sproščen, a hkrati glamurozen dogodek, ki bo še nekaj časa ostal kot merilo in sinonim za dober, nepozaben dogodek. Ker smo želeli, da bi bila prireditev za odtenek bolj drugačna kot vse prejšnje, smo se odločili, da nagrade podelimo v ambientu, v katerem še niso potekale tovrstne prireditve. V ambientu, ki nam bo omogočil protokolaren del podelitve in spet del, ki bo namenjen druženju in zabavi po sami prireditvi. Odločili smo se za novo odprt Grand Plaza Hotel v Ljubljani in moram reči, da je bila prireditev zelo uspešna. Zbralo se je res  veliko število znanih obrazov iz sveta kulture, umetnosti in mode. Podelitev nagrad je povezovala Bernarda Žarn. Na odru pa so ji poleg zmagovalcev delali družbo še izjemen glasbenik Žan Hauptman, za glasbeno poslastico pa sta poleg njega poskrbeli tudi violinistka Maša Golob ter pevka Flora Ema Lotrič.

 Podelili ste kar nekaj nagrad, bi morda preleteli katere in kdo jih je prejel?

Nagrade smo podeljevali v osmih kategorijah. V šestih stalnih in dveh novih kategorijah, ki jih vsako leto glede na aktualno dogajanje zamenjamo, letos sta bili to nagradi za Elle glasbo, ki jo je prejela skupina Joker Out in nagrada Elle podjetnica, ki si jo je zaslužila Urška Sršen, soustanoviteljica blagovne znamke Bellabeat.

V kategoriji Elle ženska je nagrado prejela igralka Tjaša Železnik, Elle moški je postal njen stanovski kolega igralec Jure Henigman. Nagrado za Elle oblikovalca leta si je prislužila blagovna znamka Just A Corpse z Valerijo Kelavo in Urošem Belantičem. Nagrado za mladi talent je domov odnesla Zala Djuric. Center za ponovno uporabo pa nas je prepričal na področju trajnosti in podelili smo jim nagrado Elle zeleno.

Elle Style Awards 2022
Elle Style Awards 2022
Elle Style Awards 2022
Elle Style Awards 2022
Elle Style Awards 2022
Elle Style Awards 2022
Elle Style Awards 2022

Imeli ste tudi zeleno nagrado za trajnostni pristop… koliko se ti zdi, da mora biti danes moda dejansko trajna?

Dejansko kar precej. Vsi se zavedamo, da je modna industrija eden od ključnih onesnaževalcev planeta. Že pred leti me je šokiral podatek, koliko oblačil z bleščicami pristane na smetišču po končanih praznikih samo v Evropi. Govora je bilo o tonah. Danes je na voljo precej možnosti, kako modo narediti bolj trajnostno, brez nekih kompromisov, ki bi vplivali na kvaliteto in konec koncev, kar je najpomembnejše, tudi na končni videz in modnost oblačila. Enako odgovornost kot jo nosi modna industrija, pa bi morali nositi tudi kupci. Nebrzdano potrošništvo in ta večen lov za novimi kosi sta eden od poglavitnih razlogov, da hitra, netrajnostna moda sploh še obstaja. Kot pravijo: dokler je povpraševanje, je tudi ponudba.

In kateri so trajni, večni modni kosi, ki naj bi jih imele v omari?

Če se omejiva zgolj na praznično modo, ki je ta hip najbolj aktualna. Večerna obleka brezčasnega kroja. To pomeni, da ni prekratka in spet ne predolga. Dolžina nad gležnji ali pod koleni je ta hip najbolj modna in spet večna. Obleka je lahko narejena tudi iz bleščic. Sama sem sicer pristaš žameta ali satena, ki imata tudi zelo svečan lesk, a ju za razliko od bleščic lahko oblečemo tudi za kakšne druge svečane dogodke v tekočem letu. Črn smoking suknjič, eleganten ženski kostim v črni, beli ali rdeči barvi, klasični salonarji z visoko peto.

Zala Djuric, prejemnica nagrade Elle mladi talent, foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Nina Gazibara (ženska leta) s partnerjem Markom Bernardom, foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Urednica revije Elle Petra Windschnurer s hčerko Miko, foto: Aleksandra Saša Prelesnik

Katera je po tvojem mnenju največja napaka, ki jo delamo ženske na področju mode?

Da slepo sledimo trendom, ne da bi pri tem upoštevali svojo postavo, leta, letni čas. Zadnje čase opažam, da se veliko napak zgodi tudi zaradi nepoznavanja bontona. Če gre za gala dogodek na njega pač ne moreš priti v ponošenih kavbojkah, kljub temu, da poleg oblečeš top iz bleščic. Da pravila v modi prekršiš in si pri tem tudi uspešen, jih je potrebno najprej poznati.

Kaj bi izbrala za novoletno zabavo ali gala dogodek?

Dolgo obleko, ne predolgo, še vedno se moram v njej sproščeno gibati. Izdelana bi bila iz materiala, ki lepo pade, ima težo in se pri gibanju lepo sveti npr. obleko iz satena ali žameta. Glede dolžine rokavov sem ta hip v precepu. Moja ramena in roke so še vedno lepo grajeni in znaki staranja tam še niso vidni. Verjamem, da bom čez leta preko oblekla črn suknjič, oziroma bo obleka imela daljše rokave.

Ustanovitelja znamke Just a Corpse manekenka Valerija Kelava in modni oblikovalec Uroš Belantič, prejemnika nagrade Elle modni oblikovalec – foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Nika Veger in Maja Štamol Droljc, foto: Aleksandra Saša Prelesnik
foto Ocepek 
foto Ocepek 
foto Ocepek 
foto Ocepek 
foto Ocepek 

Zdi se ti, da je moda pri nas dovolj bogata? Imamo veliko izbiro vsega ali še vedno tečemo v Italijo po lepše kose?

Zanimivo je, da so z oblačili za praznični december še najbolj založene trgovine s hitro modo. Kar pomeni, da je ponudba precej enolična. Kratke obleke z bleščicami ali slip obleke s tankimi naramnicami. Ne glede na vse, so obleke v trgovinah s hitro modo krojene tako, da pristajajo mladim ženskam. Tu ni govora o tem kako vitke so, gre za to, da se telo z leti spreminja in potrebuje oblačila, ki so temu prilagojena. Dolžina rokavov o kateri sem govorila prej, je lep primer. Sama oblačila za posebne priložnosti najdem čez mejo ali pa obleko preprosto skiciram in se z modistko dogovoriva, da mi jo izdela. Spletno nakupovanje priložnostnih oblačil pri meni ne pride v poštev.

Kaj si želiš za leto 2023?

Da bi bila jaz in moji bližnji zdravi, da bi se končno spravila k gibanju in da bi bil mir. Da bi ljudje na spletu brali še kaj drugega kot tisto kar nosi nadnaslov šokantno, ne boste verjeli, … 😉

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.