Majhne koče za največjo srečo

Ko pomislimo na koče, si pogosto predstavljamo klasične brunarice z gorečim ognjem v notranjosti, izpostavljenimi lesenimi tramovi in ​​toplo barvno paleto. A izšla je knjiga, ki zna spremeniti naš pogled: Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways je res vredna naše pozornosti.

Naslovnica knjige Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways

V naravi se vsakič znova najdemo

O tem bi lahko tudi sama napisala knjigo. Odkar imamo hišo v gozdu, je postalo življenje drugačno. In resnično je vse prav, tako kot mora biti, z mano vred, ki sem našla popolno ravnovesje. Narava je skoraj prvinski klic. Spanje pod zvezdnatim nebom, dihanje čistega zraka na osamljenem mestu. Stik z naravo deluje pomirjujoče, katarzično, omogoča nam, da se čudimo svetu, da ponovno odkrijemo sebe. Nič čudnega torej, da se je ne moremo naveličati. Pobeg v zatočišče v naravi, tiho in daleč od mesta, je izjemno zdravilo za odklop od norosti vsakdanjega življenja in ponovno odkrivanje okusa po počasnem življenju in ritmih narave. Še bolje, če so zavetja mini lesene hišice, polne barvnih luči in toplih, lesenih površin. Sodobni trend je daleč presegel tradicionalno – čeprav tako priljubljeno – estetiko in jo posodobil z minimalnimi, vse bolj treznimi interierji ter svetlimi in odprtimi prostori.

Iz knjige Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways
Iz knjige Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways
Iz knjige Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways
Iz knjige Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways

Majhne stvari so najlepše

In to seveda sproži ključno vprašanje: “Koliko pravzaprav potrebujemo, da smo srečni?” Odgovor zna presenetiti: zelo malo. Tudi to nam razkriva knjiga Cabin Fever, v kateri so zbrani številni projekti, ki so jih zasnovali nekateri najbolj avantgardni arhitekti in oblikovalci na svetu, kot so BIG, Sigurd Larsen ali Norm Architects. Sodobne koče, zasnovane tako, da kar najbolje izkoristijo notranji in zunanji prostor, ponujajo osupljiv pogled na okoliško pokrajino. Temeljni element ostaja kraj, kjer nastajajo: ne glede na to, ali so potopljene v goste gozdove, gledajo na vodne odseke ali ležijo na vrhu gore, arhitekti tekmujejo za ustvarjanje teh majhnih okolij z velikim vplivom na našo dušo in notranji mir. Knjiga Cabin Fever opisuje “novi val” sodobnih skritih skrivališč in raziskuje dovršene inženirske metode, ki se uporabljajo za ustvarjanje teh domov, slikovito umeščenih v naravo. In to prek intervjujev z uglednimi arhitekti in strokovnih nasvetov (od tega, kako okrasiti notranjost, do logističnih informacij o tem, kaj spakirati). Cabin Fever se poglablja v kulturo in zgodovino gorskih skrivališč in tistih, namenjenim izletom, ter raziskuje razlog za vse močnejši klic pobega izven množice, tesno povezan tudi z nenehnim gibanjem. Po letih iskanja idealnega gnezda, se pojavlja nasprotni trend, tudi s pomočjo nakupa montažnih koč, ki jih je mogoče zapakirati in poslati vsakič na drugo mesto. Gre za projekte, ki se odzivajo na nove, nenehno razvijajoče se potrebe.

Iz knjige Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways
Iz knjige Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways
Iz knjige Cabin Fever – Enchanting Cabins, Shacks and Hideaways

Preprosto življenje

Nekaj ​​drži kot pribito: tudi najbolj futuristična hišica na drevesu, potopljena v gozd, ali stavba s steklenimi stenami s panoramskim pogledom na gore nas bo paradoksalno popeljala nazaj k izvoru, h koreninam koncepta koče. Ob listanju po straneh Cabin Fever se porodi ideja o pobegu iz vsakodnevnega kaosa, o upočasnitvi in ​​pritisku na gumb »ponovni zagon«. Ker je življenje lahko veliko preprostejše od tega, kar je v tem trenutku. Tudi samo za eno noč. Tako piše v knjigi:

Sodobni trendi so daleč presegli tako priljubljeno tradicionalno estetiko in jo posodobili z nevpadljivo notranjostjo in svetlimi, odprtimi prostori. Zasnovani tako, da kar najbolje izkoristijo svoje okolje, ponujajo obsežne poglede na okoliško pokrajino. Potopljeni v bujne gozdove, s pogledom na vodne površine ali celo na samem vrhu hriba: arhitekti se trudijo ustvariti zelo lepe prostore, a v majhnem obsegu.

Ko enkrat okusiš tovrstno življenje je prav težko iti nazaj. In res je: vse skupaj nas pelje na začetek, na izvor, na preprostost sveta, če ga tako znamo objeti in razumeti.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.