Migrena je lahko tudi psihološka

Drage moje, danes članek, ki ni tako “fashion”, je pa zelo ženske, predvsem pa ponovno izhajam iz sebe, ker sem žal žrtev migrene in opažam, da z leti ni niti malo bolje, temveč kar slabše. Srčno upam, da vas je na drugi strani prav malo v tej situaciji in da imate le tu in tam kakšen glavobol, ki prav gotovo ni prijeten, je pa vseeno prijaznejši od migrene. Migrena te ustavi. Dejansko je tako, da si popolnoma nemočen, občutljiv na zvoke, svetlobo in vonjave, edino, kar lahko narediš, je, da se uležeš, vzameš tableto in si v popolni tišini ter čakaš, da vse skupaj mine. Ključnega pomena je, da tableto vzameš pravočasno, saj v kolikor se migrena razboli, postane hitro prepozno in gre za bolezen, ki lahko traja tudi tri dni.

Vir: Pinterest

V zadnjih časih pa je vse več člankov o tem, da je migrena tudi psihološka in zelo povezana s čustvi ter notranjim stanjem. Nič čudnega, da je migrena predvsem ženska težava, povezana tudi s hormoni, ciklusom in vremenskimi spremembami. Ženske smo nekoliko bolj občutljive in jo zato bolj čutimo, ko pa gre za hormonske valove, je tako, da jo je kar težko ukrotiti. Pred ciklusom in mnogokrat tudi po ciklusu doživljamo najbolj divje napade. Razlika med migreno in glavobolom je v tem, da pri migreni začutimo prav kljuvanje, ki se lahko razširi do vratu, in hkrati občutek pekoče, zelo težke glave.

Vir: Pinterest

Dokazano je, da najmanjše življenjske spremembe lahko pripeljejo do hude migrene. Če smo denimo v strahu ali v krču zato, ker imamo občutek, da “se bo nekaj zgodilo” ali da bomo v nevarni situaciji, se lahko migrena sproži prav v trenutku. Gre torej za bolezen, ki napade občutljive ljudi, tudi v psihološkem smislu. Strokovnjaki in zdravniki svetujejo, da bi se morale ženske najprej naučiti kontrolirati emocije v smislu, da ne padejo v vrtinec slabih misli in se znajo pravočasno zaščititi. To lahko storimo z globokim in mirnim dihanjem, s pozitivno vizualizacijo ter tudi tako, da se naučimo obvladati sebe.

Vir: Pinterest

Ključnega pomena je torej sposobnost, da dobro obvladamo emocije in čustva, sicer strokovnjaki zagotavljajo, da migrena ne bo minila z meditacijo ali pravim dihanjem, vendar v kolikor delamo na svojih čustvih, jo lahko vsaj malo ublažimo ali pa celo zaznamo situacije, ki bi jo lahko sprožile in se jim izognemo. Da bi vse to delovalo, moramo seveda poznati sebe in dobro vedeti, kaj nas moti ter katere situacije so za nas preprosto preveč stresne. Migrena je namreč signal, da je vsega preveč (v kolikor ni 100 % povezana s hormoni), zato je ključnega pomena, da si dnevno vzamemo nekaj minut časa za sprostitev, masažo vratu (lahko jo izvajamo same), da uporabljamo eterična olja, ki nas sproščajo (denimo lavanda) in poskrbimo tudi za nekaj telovadbe.

Vir: Pinterest

Vedno imam občutek, da telo neprestano govori z nami, v nas je, da ga poslušamo in se naučimo interpretirati njegove signale. Pa tu in tam je kar dobro, če vse skupaj spustimo in odmislimo stvari, ki poskrbijo, da je naše srce težko.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

9 komentarjev
 1. Draga Lorella:),
  Tale članek je pa zadetek v polno! Žal sem tudi sama ena izmed tistih, ki migreno srečujem kar redno,…res naldežna sopotnica, ki pa jo skušam čim prej “odsloviti”…mislim da lovi tiste, ki imamo rade “tipi topi”…cena zanjo je pa kdaj tudi migrena…
  Draga Lorella in ostale bralke, vsem skupaj želim, da bi jih bilo čim manj….življenje je lepše brez migrene:),
  Objem
  Karin

 2. Migreno povzroča tudi čokolada, zato pazite pri uživanju le te. Jaz sem uživanje čokolade zmanjšala in zmanjšale so se tudi migrene. Sicer pa uporabljam pri glavobolih skorjo bele vrbe in pomaga.

 3. Tudi jaz sem žrtev 🙁 in še kako dobro vem kakšna nadloga je to in ksko te onesposobi za ene 3 dni.
  Pazim pa, da zvečer ne jem sira, čokolade, mastnega,… in kupila sem si magnezij in vitamin B in opažam, da je stanje boljše. Upam, da tako ostane.

 4. Hey, še ena “migrenarca” se javlja:-)

  Meni se je pa začelo iz danes na jutri, pred cca 9 leti, prej nikoli nisem imela glavobolov. Potem pa migrena z auro 1x na teden, kar je trajalo 5 let in je bilo res naporno. Vse živo sem poskušala, pisala dnevnik, ne jedla čokolade, sira, vina, pijem itak vedno dosti, tudi magnezij, pa ni bilo kakšnih sprememb. Se mi zdi, da je bilo bolj hormonsko.
  In po petih letih se je iz nenada tudi nehalo. Zdaj imam mogoče 1-2 napada letno, s tem se pa že da živeti:-)
  Je pa res, da sem se na eni točki enostavno nehala obremenjevat in iskat vzroke, enostavno sem pregurala, v službi so me med auro pustili pri miru, potem sem se pa kar hitro k sebi spravila:-)

  V glavnem, te “ženske” pa res nič ne pogrešam:-))

  Lep vikend punce, s čimmanj glavoboli!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.