Tako spomladi kot jeseni je v naši garderobi najbolj nujen kos prehodna jakna, ki ni ne predebela ne pretanka. Prav zato je izredno priljubljena, saj varuje pred mrazom, hkrati nam ni prevroče, po drugi strani omogoča veliko različic, kar je sploh ženskam zelo všeč. Lahko gre torej za debelejši blazer, bomber jakno, podloženi anorak, trenč, parko, lahko je tudi krajši plašček ali dobesedno prehodna bunda, ki ni preveč debela … Vse pride prav in hkrati gre tudi za kose, ki lahko sestavijo prav zanimivo modno podobo. Tokrat sem obiskala trgovino Tom Tailor in se poigrala s prehodnimi jaknami. Pri njih sem našla tudi zelo kvalitetne kavbojke in pa prav ljubko obleko, mehkega in prijetnega materiala. Naj omenim še prednosti včlanitve v Tom Tailor družino: že pri prvem nakupu imate 20 % popust! Več o tem najdete tukaj.

Bomber v zeleni barvi

Bomber je vrsta jakne, ki je bila prvotno ustvarjena za vojake v prvi svetovni vojni, ko so piloti Royal Flying Corps leteli z odprtimi letali in so potrebovali težka oblačila, da so vzdržali nizke temperature in veter. Beseda bomber pravzaprav izhaja iz imena enega od teh letal. Med drugo svetovno vojno je prešita bomber jakna postajala vse bolj bogata: ameriški vojaki so jo namreč začeli krasiti z okraski japonskih rokodelcev. Ta trend je postal tako popularen, da lahko japonsko ime vezene bomber jakne “sukajan” prevedemo v “pulover z nebeškim zmajem”. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bomber postal ameriška jakna v slogu kolidža, prava generacijska ikona igralcev baseballa. Bomber danes ponovno preživlja novo fazo: volumni so se zmanjšali, linije so postale vse tanjše, »vojaški značaj« se počasi umika eleganci. Skratka, jakna iz 90. z globoko športno dušo najde prostor tudi v casual chic garderobi z obljubo, da bo dala eleganten pridih tudi najbolj neformalnemu videzu. In obožujem to smaragdno barvo, ker je res zelo posebna.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Parka v pastelu

Vodoodporna kot trenčkot, bolj športna kot plašč, večnamenska kot vetrovka, parka prečka obdobja in prihaja naravnost na modne brvi. Parka je jakna, ki so jo obudili številni oblikovalci in občasno obogatili ter ji odvzeli odvečne elemente, tako da je zdaj paspartu za vsak videz. Njen izvor najdemo v prazgodovini, in sicer v inuitskem prebivalstvu polarnega kroga. V preteklosti so bile parka jakne narejene iz krzna polarnega medveda, lisice in tjulnja, prebivalci pa so jih nosili eno na drugo, da bi se zaščitili pred mrazom. Beseda “parka” dobesedno pomeni “živalska koža” in izhaja iz neneškega jezika, ki se govori v severnem delu Rusije, kjer je podnebje še posebej hladno in vlažno. Danes se je seveda parka zelo spremenila, ni nujno, da je podložena, včasih je bolj podobna trenču, ohranja pa kapuco in tudi kulise v pasu. Da je postala tako slavna in priljubljena, je poskrbela ikona Kate Moss, ki jo je v zlatem obdobju mode nosila povsod. Kasneje so se ji pridružila še druga IT dekleta: Siena Miller, Pixie Lott, Stella McCartney so le nekatere izmed teh.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Boxy jakna

Začnem pri imenu, boxy kot škatla, torej načeloma gre za rahlo krajšo jakno, ki je nekoliko bolj kvadratna. Nosimo jo na različne načine, seveda tudi s kavbojkami, a zna biti elegantna in posebna z obleko, kot v tem primeru. Nekatere jo nosijo res v najširši možni obliki, jaz sem se držala svoje konfekcijske številke, zato v resnici jakna ni tako zelo velika, kar mi je všeč, ker se ohranjajo dobri proporci in ženstvenost. Toni so nevtralni, v skladu s podnebjem: karo, pied-de-poule, kamelja, modra, črna, terakota in seveda tudi slonokoščena, ki ostaja moja najljubša barva.

Foto: Zen
Foto: Zen

Tudi v smislu jaken bo pomlad zelo razgibana in se v tem smislu lahko dobro poigramo!

10 Comments

 • Posted 3. marca, 2023 10:44
  -Ivana

  Lorella, prosim lahko poves model kavbojk.
  Hvala, lp

  • Posted 3. marca, 2023 11:03
   -Lorella Flego

   Draga Ivana, oba modela Tom Tailor, ene streight in druge boot cut ❤

 • Posted 3. marca, 2023 11:27
  -Ivana

  Najlepsa hvala in lep vikend

 • Posted 3. marca, 2023 15:03
  -Martina

  Osladna

  • Posted 3. marca, 2023 16:36
   -Lorella Flego

   Ker je marec, mesec žensk in se vse podpiramo, verjetno zato. Pošiljam osladen objem in naj bo vikend cukrast ❤

 • Posted 3. marca, 2023 19:19
  -Debora

  Lorella pozdravljena,
  ena kombinacija mi lepsa od druge….vse bi imela. Prav primerne za pomlad, ko vse zazivi in zacveti.
  En lep socni in vetrovni pozdrav.
  Debora

 • Posted 4. marca, 2023 9:01
  -Karolina

  Lepo pozdravljena gospa Lorela,
  potrebujem nekaj takšnega za prehodni čas in prosim za nasvet .Sem 74 letnica in majhne postave. Lepo oblečena sem pa rada. Hvala
  in vse lepo.

  • Posted 4. marca, 2023 11:32
   -Lorella Flego

   Draga Karolina, hvala za poslano. Jaken je v Tom Tailorju res veliko, moj nasvet je, da stavite na krajšo dolžino (če ste manjše postave je vedno dobro, da jakna ni predolga) in svetlejšo barvo: modro, roza, bež. Morda bi se izognila bundam, ker delujejo bolj športno, in šla raje na parke, krajše trenč plaščke ali bombažne jakne do sredine bokov.

   Maham in lep vikend

Komentiraj