Nakit so zgodbe, ki se skrivajo v njem

Lara Podvršič oblikuje zelo poseben nakit, takšen, ki ga prav hitro ne pozabiš. Kot vsaka umetnica in oblikovalka lepote je imela željo, da bi šla v tujino, zato se je pred kratkim vrnila iz Milana, kjer je lahko na sejmu predstavila svoje unikatne izdelke. Njena vizija je izdelovati uporabno umetnost v obliki nakita. Z veliko mero strasti in kreativnosti se vedno znova trudi zajeti brezčasno lepoto in domišljijo v vsak oblikovan izdelek. Skozi dovršen design in natančno rokodelstvo stremi k premikanju meja tradicionalnih oblik, odkrivanju neznanega ter raziskovanju vsega, kar vzbudi občutek čarobnosti v nas. Če pogledate njeno spletno stran www.atelje-dr.si, boste v hipu razumele, da je Lara drugačna, unikatna, kot izdelki, ki jih pričara. Tako pravi: “Nakit ni zgolj predmet. Nakit so zgodbe, ki se skrivajo v njem; je občutek, strast, zajeta v fizičnosti oblike. Kos nakita s tem postane veliko več kot le dekoracija – postane spomin, zajet v večnost.”

Vir: osebni arhiv

Kdaj si se prvič srečala z nakitom in od kod strast do oblikovanja?

V naši družini smo bili od nekdaj ustvarjalni. Mama je učiteljica in doma smo kot otroci skupaj poskusili izdelati nek izdelek, ki ga je potem ona v šoli z učenci izvedla. Od vsega mi je bilo izdelovanje nakita najljubše in sem si ga izdelala iz fimo mase, žice, kartona, itd. Plemenite kovine in drage kamne sem začela uporabljati, ko sem odprla Atelje. Strast do oblikovanja izvira iz mene; v sebi čutim veliko težnjo, da neko idejo oblikujem s svojimi rokami in ji s tem dam tudi materialno obliko.

Atelje DR je izpeljanka Zlatarstva DR, ki ga je ustvaril tvoj pokojni stric. Sama si ga preuredila v atelje umetniškega nakita. Kakšen je torej nakit, ki ga ustvarjaš, ter komu je namenjen?

Rekla bi, da je nakit, ki ga oblikujem ekstravaganten, nekako v stilu futurizma, a hkrati rustikalnega. Ročno oblikovan nakit nenavadnih oblik s poudarkom na podrobnostih, v katerem se prepletajo različne barve, strukture in materiali. Namenjen je ljudem, ki v drugačnosti vidijo lepoto, cenijo ročno delo in kvalitetne materiale ter želijo nositi nakit, izdelan za njih osebno.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Pred kratkim si se vrnila iz Milana, kjer si sodelovala na zelo pomembnem sejmu. Nam lahko poveš kaj več o tem?

Gre za mednarodni dogodek Artistar Jewels, ki je del milanskega sejma mode. Med velikim številom prijavljenih umetnin so izbrali najboljša dela glede na njihovo umetniško vrednost, tehnično preizkušanje in stilistično raziskovanje. Razstavljeni unikati prikazujejo izvirno perspektivo  sveta sodobnega umetniškega nakita v kombinacijami z najnovejšimi trendi. Na dogodku se je vsega skupaj predstavilo 170 oblikovalcev iz 30 držav. Poleg umetniških del oblikovalcev so dogodek s svojimi kreacijami obogatili tudi trije glavni protagonisti sodobnega in umetniškega sveta nakita: japonska konceptualna umetnica Yoko Ono, belgijski Pol Bury in pariški umetnik Faust Cardinali.

Ustvarjaš s plemenitimi kovinami in zelo posebnimi kamni; verjamem, da je marsikateri kos pravi izziv. Kako poteka oblikovanje nakita ter kako prideš do končnega rezultata?

Oblikovanje nakita pomeni veliko raziskovalnega dela, tako s praktičnega kot teoretskega vidika.  Področje oblikovanja nakita je zelo široko in sega daleč v zgodovino. Od nekdaj je imela umetnost nakita velik vpliv na družbo, nakit je predstavljal statusni in osebni simbol, verska in politična prepričanja. Ko dobim zamisel, si najprej naredim različne skice, ki mi pomagajo pri tem, da izvorna ideja dobi konkretnejšo podobo. Nato se lotim izdelovanja iz kovine. Ob samem izdelovanju velikokrat dobim nove ideje in ima končni izdelek bolj malo skupnega s skicami (smeh). Si pa te vedno shranim za nadaljnje oblikovanje.  

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

V vsakem kosu je najbrž ujeta tudi tvoja osebna zgodba … Kako bi torej opisala samo sebe? Kdo je Lara?

Vsak kos ima osebno zgodbo, živi svoj lasten svet in predstavlja delček v mozaiku mojega ustvarjanja. Lara uživa v ustvarjanju, a ne le ko gre za oblikovanje nakita, ustvarjalnost je pravzaprav kar njen način življenja. Rada preživlja čas z ljudmi, ki ji veliko pomenijo, ceni iskrene pogovore in smešne trenutke, kot so metanje palačink v zrak in skakanje po lužah v dežju (smeh).

Kateri kos nakita ti je osebno najbolj pri srcu?

Še posebej so mi blizu prstani, ki sem jih doslej tudi največ izdelala. Vedno nosim prstane na kazalcu desne roke in jih neprestano menjam. Za razliko od zapestnic, ogrlic in uhanov, mi prstan predstavlja osebni predmet moči.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Kateri kos nakita bi moral biti vedno prisoten na ženski?

Težko posplošujem, menim, da je to stvar osebnega okusa, navad in življenjskega stila. Vsaka ženska si izbere kos, s katerim se počuti lepša, ki ji vliva osebne moči in se zlije z njeno osebnostjo ter ji pomaga na njeni življenjski poti.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.