Nikar ne pozabite na prijateljice in žensko družbo

Pred kratkim sem prejela elektronsko pošto od virtualne prijateljice in bila tako navdušena, da sem se jo odločila deliti z vami. In naj bo prav to pismo odlična pobuda za začetek tedna, zato, da pokličemo svoje prijateljice, si morda privoščimo kavo to go ali jo skuhamo doma, da organiziramo video klepet ali gremo na sprehod, da se družimo toliko, kot se pač lahko in s tem naredimo nekaj odličnega za svoje zdravje, srce, um in dušo. Tako je, drage moje, prijateljice potrebujemo tudi na višjih nivojih in ne le v smislu ženskega druženja. Zdaj pa preberite pismo in vam bo vse jasno.
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Eno od predavanj na univerzi Stanford je bilo posvečeno odnosu med telesom in duhom, v povezavi med stresom in boleznijo. Vodja katedre za psihiatrijo na Stanfordu je, med drugim, poudaril, da je najbolje, kar lahko moški stori za svoje zdravje, to, da ima sopotnico, medtem ko je najbolje, kar lahko stori ženska za svoje zdravje, to, da ima prijateljice. Kljub temu da se je celoten avditorij zasmejal, je gospod ostal resen. Ženske imajo med sabo različne odnose, iz katerih se gradi podporni sistem, ki jim omogoča in pomaga premagovati stresne situacije in težave v življenju. Fiziološko gledano: gre za to, da druženja žensk s prijateljicami povzročajo večje proizvajanje serotonina. To je posrednik (nevrotransmiter), ki pomaga v boju z depresijo in zaradi katerega se človek dobro počuti. Ženske delijo druga z drugo svoje občutke, medtem ko so v središču pozornosti moških, ko se družijo s prijatelji, aktivnosti.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Moški se zelo redko pogovarjajo o tem, kaj čutijo in kako poteka njihovo zasebno življenje. Govoriti o službi? Ja. O športu? Ja. O avtih? Ja. O ribolovu, lovu, golfu. Ja. O tem, kaj čutijo? Redko. Ženske delamo to od nekdaj. Najgloblja čustva delimo s sestrami, prijateljicami, materami in, kot se zdi, je to za zdravje dobro. Predavatelj razlaga tudi, da je čas, ki ga preživlja ženska s svojo prijateljico, enako pomemben za njuno počutje kot tek ali telovadba. Morda bi kdo mislil, da takrat, ko telovadimo, skrbimo za zdravje telesa, da pa, ko se družimo s prijateljicami, izgubljamo čas in bi se morale ukvarjati s pametnejšimi stvarmi. Narobe. Profesor zagotavlja, da če ne ustvarjamo in vzdržujemo kakovostnih osebnih odnosov, svoje zdravje ogrožamo enako, kot če kadimo!
Vir: Pinterest
Torej, punce: vsakič, ko se družimo s prijateljicami, pomislimo, koliko dobrega naredimo zase in si čestitajmo, ker smo storile nekaj dobrega za svoje zdravje!
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...