Od zajčje kože do naravnega bombaža

Zgodovina ženske higiene in predvsem razvoja higienskih vložkov je veliko obsežnejša, kot ste si morda predstavljale. No, najprej povejmo, da smo se v zadnjih stoletjih spremenile tudi ženske same. Današnje moderne ženske, ki živimo in delamo v industrializiranih družbah, imamo povprečno večjo telesno težo od žensk, ki so živele v agrarnih družbah. Prav tako danes povprečno začenjamo z menstruacijo veliko mlajše in končujemo starejše (maščobne celice proizvajajo več estrogena). Naše predhodnice so se običajno odločale za prvi porod v zgodnji mladosti, imele več otrok, uporabljale manj kontracepcije – vse to je vodilo v šibkejše in manj pogoste menstruacije.

Vir: www.lunay.si

Kakšne izdelke pa so takrat uporabljale med menstruacijo? Med najbolj priljubljene sodijo trava, zajčja koža, spužve, cunje, prtički in doma spleteni vložki. Od desetega stoletja dalje so začele uporabljati trakove iz blaga, med leti 1700 do 1900 pa pogosto kar nič in so krvavele kar po svojih oblačilih. Ženski higienski izdelki, kot jih poznamo danes, so svojo podobo začeli dobivati šele v začetku 20. stoletja. Takrat je menstruacija postala nekaj vsakdanjega in nekaj, kar ima vsaka ženska. Začeli so izvajati izobraževanja o spolnosti, pojavilo se je oglaševanje menstrualnih izdelkov, promocije po lekarnah, pamfleti z informacijami o menstruaciji in novih izdelkih za moderno žensko. V ospredje so stopile učinkovitost, priročnost in zanesljivost.

Vir: www.lunay.si

K izumu in svetovni uporabi higienskih vložkov za enkratno uporabo so v veliki meri pripomogle medicinske sestre, ki so menstrualno kri pri svojih pacientkah pivnale z vpojnimi povoji za rane, ki so bili hkrati dovolj ugodni, da so jih lahko vsakič zavrgle in uporabile novega. Proizvajalci povojev so hitro prevzeli njihovo idejo in tako začeli sami proizvajati tudi higienske vložke za množično uporabo. Prvi vložki za enkratno uporabo so bili narejeni iz bombaža ali volne in bili pripeti na pas, ki so ga ženske nosile pod svojimi oblačili.

Vir: www.lunay.si

Največja revolucija v razvoju menstrualnih izdelkov, še posebej vložkov, se je zgodila v zadnjih 50 letih. Vložke z zaponkami in pasovi so zamenjali vložki z lepilom na spodnji strani, ki so jih ženske, tako kot danes, preprosto zalepile na svoje spodnje hlačke. V sedemdesetih in osemdesetih je celotna industrija zacvetela, vložki s pasovi so povsem izginili, ženske so postale bolj svobodne, pojavil pa se je tudi nov odnos do menstruacije, ki je ni več smatral kot tako velik tabu. Vložki iz blaga za večkratno uporabo so se takrat v neki meri vrnili na trg, a so bili v primerjavi s tistimi za enkratno uporabo bolj redki. Kmalu zatem so prišli vložki s krilci, dišavami, tanjši vložki, vložki za tangice …

Vir: www.lunay.si
Vir: www.lunay.si

Danes tako lahko izbiramo med najrazličnejšimi izdelki za žensko higieno ter poiščemo tiste, ki nam najbolj odgovarjajo in so najboljši za naše zdravje. Ob tako pestri zgodovini lahko resnično cenimo, da imamo danes na voljo higienske vložke in tampone iz naravnega bombaža, ki so hkrati udobni, zanesljivi in prijazni našemu zdravju.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.