Pariz skozi moje oči

Mesto Pariz ima zares poseben čar zaradi svoje bogate zgodovine, videne na ulicah, kjer se vrstijo arhitekturno zanimive zgradbe, mogočni mostovi, ki pripovedujejo svoje zgodbe, in svetovno znane znamenitosti, kot so Eifflov stolp, Louvre, Notre Dame, Elizejske poljane ter mnoge druge. Turisti iz čisto vseh kontinentov sveta, pomešani s Parižani in Parižankami, ki hitijo in se ne pustijo zmotiti niti za hip. Če bi imelo mesto srčni utrip, bi ta bil zelo, zelo hiter. Energija na ulicah je čisto nekaj drugega kot pri nas v Sloveniji in v množici toliko ljudi zagotovo nisi nikoli sam. Na vsakem koraku se nekaj dogaja, od uličnih slikarjev in glasbenikov do stojnic, kjer imaš za trenutke občutek, da bi prodajalci prodali tudi svojo dušo.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Pomladi je Pariz obarvan v roza barvo. Na vsakem koraku je vsaj eno drevo češnje, kar je velik kontrast v primerjavi s tamkajšnjo modo, kjer v večini kraljuje črna barva. Na letalu za Pariz sem ponovno prebrala knjigo How to Be Parisian Wherever You Are: Love, Style, and Bad Habits (»Kako biti Parižan, ne glede na to, kje živiš: ljubezen, stil in slabe navade.«). In malo za hec, malo za res sem se odločila ugotoviti, koliko je resnice o pariškem slogu oblačenja. Opažena je bila klasika od trenč plaščev, blazerjev do navadnih belih T majic in oversized puloverjev v nevtralnih odtenkih. Jeans hlače so nekakšna uniforma uličnega stila v temnejših tonih in bolj oprijetih krojih.

Dizajnerske torbice so prav tako obvezni del oprave ne glede na starost (in tukaj slabi ponaredki nikakor ne pridejo v poštev). Visoke pete so krasile le izložbe trgovin, na ulicah pa so kraljevale balerinke, ki so idealna obutev za hiter tempo življenja. Najbolj pogosti modni dodatki so bili svilene rute ter velika sončna očala. Če bi lahko le z dvema besedama opisala pariški slog oblačenja, bi rekla, da je ta eleganten in brezčasen.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Nič čudnega ni, da ulice spominjajo na prave modne revije, saj je Pariz prava meka za modne navdušenke. V nakupovalnih centrih, kot je Galeries Lafayette, se najde skoraj vsak kos iz najnovejših dizajnerskih kolekcij. Dejstvo, da prodajalec v angleščini ne razume številke tvoje obutve, te niti ne zmoti, saj v zameno dobiš nasmeh, ki je pri nas med nakupovanjem prava redkost. Potem so tu manjše trgovine s konceptom pa tudi vintage z zelo široko izbiro. V Parizu se za čisto vsakogar nekaj najde in tudi če se vrnete nazaj praznih rok, vam zagotavljam, da bo vaša duša bolj polna ter bogatejša z inspiracijo. Pariz, jaz pa ti obljubim, da te naslednjič obiščem v družbi svojih treh glitter deklet.

Notre Dame
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

podpis_natasa2

Nataša Frančič
Nataša Frančič

Ustvarjanje za računalniškim ekranom ter pisanje o lepoti in modi je del mojega življenja že nekaj časa, saj od leta 2014 pišem za Glitter.si.

2 komentarja

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.