Če dobro pomislite, imamo kar srečo, saj živimo v državi, ki ima veliko naravnih biserov, po drugi strani je dovolj majhna, da hitro skočimo čez mejo in se tako podamo v nove avanture v povsem drugi deželi. Če je Istra znana po svoji čudoviti obali in privlači obiskovalce iz celega sveta, ima Slovenija kar nekaj zelenih krajev, ki niso nujno zelo turistični in znajo biti mirni tudi za vikend. Poleg znanih turističnih destinacij se okoli nas skrivajo tudi številni manj znani, a prav tako očarljivi kraji, ki so kot nalašč za sprostitev in oddih v naravi. Izbrala sem naslednje.

Pet biserov za vikend oddih v bližini

Kotli: Kotli, skriti v zaledju Istre, ponujajo slikovito kuliso gozdnatih hribov in kristalno čiste potočke. Ta čudovit kotiček je idealen za ljubitelje pohodništva in kolesarjenja. Poleg tega si lahko privoščite tudi osvežujočo kopel v naravnih bazenih, ki jih oblikujejo potočki.

Gračišče: Ta majhna vasica je kot nalašč za tiste, ki si želijo pobegniti od mestnega vrveža. Srednjeveško vzdušje in ozke uličice vas bodo popeljale nazaj v čas. Raziskovanje starega mestnega jedra je nepozabna izkušnja, ki jo lahko nadgradite s sprehodom po okoliških gričih in uživanjem v čudovitih razgledih na okoliško pokrajino.

Butoniga: Še ena skrita vasica je zakladnica naravnih lepot. Obdana z bujnim gozdom in vinogradi ponuja popolno kuliso za sprostitev in povezavo z naravo. Lahko se odpravite na sprehod po vinskih stezah, obiščete lokalne vinske kleti in poskusite izvrstna lokalna vina ali pa se preprosto prepustite tišini in miru tega idiličnega kraja.

Pet biserov za vikend oddih v bližini – Butoniga

Škocjanski zatok: Čeprav je manj znana od sosednjega Sečoveljskega zatoka, je Škocjanski zatok pravi naravni raj. Ta obalni močvirski rezervat je dom številnim pticam in rastlinam ter nudi edinstveno priložnost za opazovanje ptic in raziskovanje močvirja. Območje je prepleteno z urejenimi potmi, ki vodijo skozi različne habitatne tipe, kar omogoča raznoliko doživetje narave.

Grožnjan: Čeprav je Grožnjan bolj znan po svoji umetniški sceni, pa tudi skriva svoje naravne čare. Ta slikovita vasica, stoječa na vrhu hriba, ponuja čudovit razgled na okoliško pokrajino. Sprehodite se po ozkih ulicah, obiščite galerije lokalnih umetnikov in se nato povzpnite na stolp cerkve sv. Vida, da uživate v panoramskem razgledu.

Pet biserov za vikend oddih v bližini – Grožnjan

Ne glede na to, ali se odločite za raziskovanje neokrnjene narave ali za potepanje po slikovitih vasicah, vas skriti biseri Istre zagotovo ne bodo razočarali. Sprostite se, uživajte v miru in odkrijte nekatere najlepše kraje, ki so prav zraven nas.

2 Comments

  • Posted 9. aprila, 2024 22:05
    -Andreja

    Joj, kolikokrat si jaz vsa ta priporočila za oddih shranim in mi potem pride prav, ko kam gremo 🙂 Zadnjič sem ravno imela v mislih Grožnjan in kmalu ga bom videla 🙂 Hvalaa :za te super članke 🙂

Komentiraj