Peter Lindbergh: fotograf, ki je znal ujeti dušo

Tisti, ki so ga poznali, pravijo, da je znal ujeti bistvo človeka. Da je onkraj objektiva zaznal predvsem lepoto, ne nujno brezhibno, prej bi rekla posebno, in se vsakič znova zaljubil v ženske. Peter Lindbergh je bil eden izmed največjih modnih fotografov, rojen na Poljskem leta 1944, človek, ki je zbežal vojni in našel nov dom v Ameriki. Pa tudi človek, o katerem se pravzaprav ne ve veliko, le to, da so ga vse te ovekovečene ženske oboževale, z Meghan vred, ki mu je zaupala vse slike za Vogue Anglija, ko je bila gostujoča urednica za eno številko. Čeprav so jo mediji močno kritizirali za vsako odločitev, besedo in modno potezo, se nihče ni dotaknil fotografij: bile so brezhibne.

Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh

Lindbergh je umrl pri 74 letih, zaslovel pa je predvsem zato, ker je v 90. poskrbel, da je fenomen supermodelov padel na plodna tla. Ko je Anna Wintour začela ustvarjati pomembne naslovnice, ki so kasneje lansirale modne trende po vsem svetu, je bil Lindbergh zraven. In Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford so bile njegove prijateljice. Zanimala ga je lepota, predvsem pa osebnost človeka, ki je stal pred njim. Zato so bile njegove fotografije črno-bele, da bi “duša še bolj prišla do izraza, da bi notranja lepota izžarevala skozi oči, da bi se moč pokazala v vsem svojem pogumu“. Evo Herzigovo je slikal že pri 16 letih in tudi ostale so šle skozi njegove radovedne oči. Nekako je držalo, da v kolikor te je slikal Peter, potem si bil slaven.

Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh

Poskrbel je za velike kampanje Calvina Kleina, Armanija in Comme des Garçonsa. Bil je prestižen avtor Pirellijeva koledarja (1996, 2002 and 2017). Od vseh fotografov je Lindbergh tisti, ki je najmanj zvezdniški in je življenje živel povsem mirno ter brez škandalov. Dolgo je bival v Berlinu, nakar v ZDA, potem v Franciji. Tukaj se je najbolje počutil in prijatelji pravijo, da o svojem privatnem življenju ni nikoli objavljal fotografij zato, ker si je močno želel, da bi ga ljudje gledali skozi slike, ki jih je ustvarjal, ne pa skozi družino, otroke ali restavracij, ki jih je obiskal. Bil je tih, skoraj sramežljiv, prijeten človek, znan tudi po toplini, saj so ga vse vrhunske manekenke imele skoraj za očeta.

Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh
Foto: Peter Lindbergh

Lindbergh je zapustil ženo Petro, prvo ženo Astrid, štiri sinove Benjamina, Jérémyja, Simona, Josepha in seven vnukov. Modni svet ga bo zelo pogrešal.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.