Poletje z ekstremnimi temperaturami: zakaj je tako vroče?

Raziskave pravijo, da je poletje najbolj pričakovan letni čas in da v zadnjih 12.000 letih nikoli ni bilo tako vroče. Poletje napoči s koncem šole, z vklopom klime v pisarni in z oblekami končno brez suknjiča. Če je bilo tako prej, lahko zdaj, v letu 2022, s trajajočo pandemijo in 207 katastrofalnimi podnebnimi dogodki, vključno s poplavami, sušami in požari, rečemo, da se je nekaj spremenilo. Ampak kaj? V primerjavi s predindustrijskimi časi se je temperatura površine planeta povečala kar za 1 stopinjo Celzija. In kar se v našem malem svetu lahko dojema kot rahlo moteče in upočasnjeno bivanje v mestu s 37 stopinjami, v širšem pogledu sproži spremembo. A spremembe niso vedno dobre.

Pinterest

Kateri meteorološki pojav povzroča tako ekstremno povišanje temperatur?

V Evropi, torej tudi v Sloveniji, so poletja postala vroča zaradi afriškega anticiklona, ki se je umestil v Evropo in se vse bolj potiska proti severu. To je pojav, ki je tesno povezan s taljenjem ledenikov, kar je povzročilo upočasnitev velikih valov in spremembo kroženja velikih mas zraka.

Kakšne so posledice?

Te ekstremne temperature povzročajo zmanjšanje snežne odeje s krepitvijo močnega deževja in spreminjanjem habitatov rastlin in živali, a ne le to: po mnenju najnaprednejših raziskovalnih centrov je eno največjih tveganj dvig morske gladine, Italija pa eno najbolj ogroženih območij. Če bo porast do konca stoletja nespremenjena, bi lahko izginila mesta, kot so Benetke, Palermo, Ravenna in Cagliari. Slovenija se nahaja dokaj blizu, zato verjamem, da na vse to ne bo imuna.

Pinterest

Kaj lahko naredimo?

Ker nam Zemlja daje znake zloma, človek poskuša popraviti, kar so uničili njegovi predniki. Pozornost, ki jo nova generacija namenja trajnosti, je danes najbolj velikodušno dejanje, kar jih obstaja. In zato je sledenje pobudam in drobnim spremembam v vsakdanjem življenju vsakega od nas nujno, da se vrnemo v tista slavna poletja, ki so se začela z zvokom zadnjega zvonca v šoli, ne pa z božičnimi prazniki.

Za konec še to. Ne gre le za problem, ki ga ima naša generacija danes, saj bo jutri prinesel še hujše posledice. Legitimno vprašanje pa je: kdo bo tam, da bi skušal stvari popraviti?

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.