Prednosti in koristi granatnega jabolka

Med jesenskimi sadeži velja posebno pozornost posvetiti granatnemu jabolku. Plod Punica granatum, vrste, ki pripada družini Lythraceae, ima starodavno poreklo in se goji v Indiji, na Kavkazu, v Iranu in na območju Sredozemlja. Granatno jabolko, ki ga odlikuje zelo sladek okus in posebna oblika, ni samo zelo dobro, ampak prinaša številne koristi. V starih časih so granatno jabolko uporabljali za blaženje zgage, pa tudi kot afrodiziak. Izkazalo se je za koristnega zaveznika pri preprečevanju ateroskleroze, bolezni srca in ožilja, Alzheimerjeve bolezni, pa tudi kot sadje proti staranju kože zaradi vloge elaginske kisline pri preprečevanju razgradnje kolagena.

Vir: Pinterest

Granatno jabolko za menopavzo

Če so sadeži posebej zreli, je v njih velika količina fitoestrogenov, ki so koristni v boju proti simptomom menopavze, kot so vročinski oblivi, nihanje razpoloženja, živčnost in zmanjšan libido. Blagodejne lastnosti tega sadeža so številne in ga lahko vključite v prehrano kot sadež v solatah, v glavnih jedeh (rižota z granatnim jabolkom, losos) ali preprosto sadež kot tak, da uživate hkrati v kislem in sladkem okusu. Plod granatnega jabolka je bil do pred nekaj leti bolj dekorativni element, ki je krasil naše kuhinjske mize in dnevne sobe. Danes pa je vse bolj prisoten v naši prehrani, predvsem zaradi kulture dobrega počutja.

Vir: Pinterest

10 razlogov, zakaj je granatno jabolko dobro za vaše zdravje

1. Krepi imunsko obrambo in se bori s simptomi proti gripi.
2. Zaveznik v boju proti raku.
3. Varuje možgane in njihov spomin.
4. Koristi proti staranju za našo lepoto.
5. Detox wellness proti debelosti.
6. Najboljši prijatelj za srce.
7. Ščit za želodec, črevesje in jetra.
8. Lastnosti afrodiziaka za moške in ženske.
9. Poveča dobro razpoloženje za boj proti depresiji.
10. Krepi kosti in mišice.

Vir: Pinterest

Ta sadež je omenjen tudi v nekaterih tradicionalnih vzhodnih spisih, vključno z Biblijo, kjer se pojavlja kot podoba lepote, pa tudi kot simbol enotnosti sveta. Granatno jabolko ima močne zdravilne lastnosti, zaradi česar ga ljudje imenujejo “božanski” sadež. V nordijski mitologiji ga imenujejo tudi pariško jabolko, Evino jabolko in jabolko nesmrtnosti. Pogosto se uporablja za predstavitev simbola vrhovne moči in krone; predstavlja prototip krone, saj je v zgornjem delu ploda videti dejansko kot krona.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.