SalON/off – veliko več kot le frizerski salon

Simon Volčič in Jani Anželj sta mlada, nadobudna frizerja s skupno vizijo: frizersko delo ter frizerski salon (onadva svojemu pravita kar atelje) želita predstaviti v novi, sveži luči. Njune poti so se prekrižale na MBFWLJ pred štirimi leti. In vse od takrat je v njiju zorela ideja o drugačnem salonu. Letos sta projekt SalON/off tudi odprla in predstavila javnosti. Njun cilj je, da je salon, kjer kreirata lepe pričeske, tudi prostor druženja, mreženja ter ustvarjalnosti. Po potrebi se spremeni v galerijo in alternativni razstavni prostor. In zaenkrat so odzivi pozitivni. Poleg vrhunskih storitev, ki jih vsakodnevno izvajata, znanje pa redno nadgrajujeta po raznih izobraževanjih v tujini, prirejata raznovrstne dogodke, ki se navezujejo na frizerstvo, estetiko, umetnost in modo. Torej celosten koncept estetike, ki gre onkraj pričesk. 

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Kako poteka pravilna nega las ter na katere faktorje moramo biti sodobne ženske še posebej pozorne, če želimo imeti lepe lase?

Simon: Pravilna nega se začne že s samim umivanjem, torej pri osnovah. Zelo pomembna je pravilna izbira šampona ter balzama. Po umivanju je nujno, da se lase nežno obriše z brisačo in ne frotira. Lase je potrebno dodatno nahraniti s primernimi produkti, namenjenimi vašemu tipu las. Prav tako je pomembna pravilna izbira krtače ter električnih pripomočkov za oblikovanje las. Sam odsvetujem in se pri svojem delu izogibam uporabi likalnikov in kodralnikov, ker delujejo na visokih temperaturah in ob pogosti uporabi dehidrirajo las. Največ poudarka dajem na kvalitetne ter pravilno izbrane produkte, kvalitetno krtačo ter profesionalni sušilnik las. Opažam, da večina dolgolask agresivno krtači lase ter jih posledično trga. Včasih že malenkostne spremembe v negi naredijo spremembo, vendar žal ne čez noč.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Kaj narekujejo modne smernice v tem trenutku ter kaj se nam obeta za 2019?

Jani: 2018 je leto tistih, ki imajo rade malo valovite lase, sem spada tudi »messy hair look«, ter prosto padajoči valovi, kakršne nam naredi učinek morja. Izpostaviti moram pa tudi eleganco ravnih in sijočih las. Odtenki se gibljejo med konjak, baker, karamelno in barvo oreha.  Trenutno bi lahko rekel, da je zelo zaželen slog barvanja balayage, ki da lasu videz, kot bi ga posvetlilo sonce. Seveda je za vsak idealen videz pomemben skrbno negovan las.

Vsako leto prinese nove smernice na področju modne industrije, v letu 2019 pričakujem trend bob in pixie frizur, še bolj pa bo v ospredje postavljen naravni izgled. Pretirano urejenih frizur letos ne bo na vidiku. Predvidevam, da bodo kratke frizure ohranile svojo priljubljenost in da se bodo pričeske vseh vrst še dodatno skrajšale. Ženske s skodranimi lasmi bodo prišle na svoj račun, vmes pa bo vpletena tudi kakšna kitka.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Katere so najpogostejše napake, ki jih ženske delamo z lasmi?

Simon: Lahko se navežem na prvo vprašanje: najpogostejše napake se dogajajo pri grobem česanju ter frotiranju las z brisačo. Z lasmi je potrebna nežnost in previdnost. Druga največja napaka je nepravilna uporaba sušilnika za lase (sušenje le zgornjih las brez oddelitve ter sušenje na previsoki temperaturi) ter prepogosta uporaba likalnikov in kodralnikov. Zaradi teh napak prihaja do izsušenih las in lomljenja konic. Prav tako odsvetujem hitre spremembe pri svetlenju, na primer prehod iz temnega odtenka na svetlega mora biti postopen, včasih je potrebnih več obiskov, na kar marsikatera stranka ni pripravljena. Seveda je možno končni rezultat doseči zelo hitro, vendar so tu posledica poškodovani in izsušeni lasje.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Bližajo se tudi prazniki in december je čas zabav. Imaš kakšen nasvet za lepo, glamour in seksi pričesko?

Jani: Glamurozne pričeske se lahko ustvarijo z zapeljivimi valovi, nazaj prihaja tudi prečka na stran. Navdih bi lahko našli v starem Hollywoodu. Seveda je obleka tista, ki bo narekovala ali bodo lasje speti ali ne. V kolikor je obleka bolj zaprtega tipa, predlagam spete lase. Lahko je to figa na strani, kitka ali pa kombinacija obeh, pri spetih pričeskah se lahko uporabijo tudi izrazitejši modni dodatki. Zelo trendi pa so tudi »mehko spete« pričeske s pridihom rustikalnega stila. Pomembna je oblika obraza in seveda nakit. Vsaka ima unikaten obraz, zato moram izbrati temu primerno pričesko.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Mnogo žensk se danes barva tudi doma in razlogov je veliko, vsekakor tudi pomanjkanje časa in kanček lenobe. Je barvanje doma varno?

Simon: Barvanje doma odsvetujem, ker so trgovinske barve v večini primerov bolj agresivne, poleg tega pa vsebujejo tekstilne barve. Taka barva je prilagojena, da deluje na vseh tipih ter tonih las, vendar se kljub temu lahko zgodi, da barva pri domači uporabi izpade drugače kot je prikazano v reklami ali na embalaži. Posebno previdnost svetujem pri izbiri svetlih ali blond odtenkov. Težava nastane pri sami aplikaciji barve, čemur botrujeta neznanje in neizkušenost, saj je barva za celotno dolžino las enaka. V salonu se na konice nanaša drugačno barvo kot na narastek, z razlogom, da se las čim manj poškoduje.

Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv
Foto: osebni arhiv

Kaj te pri tvojem delu najbolj navdušuje?

Simon in Jani: Kreativnost, ki se pokaže, ko se nama stranka popolnoma prepusti in nama pusti proste roke ter zadovoljne stranke, ki se vračajo. In seveda vsakodnevni izzivi. Pravijo, da se frizer dotakne prav toliko src kot las. S stranko se potrudiva vzpostaviti zaupanje in pristen odnos: zavedava se, da je sam proces, od umivanja do stiliranja, lahko precej intimen in za uspešen proces je pomembna ne le učinkovita komunikacija, temveč obojestransko zaupanje ter spoštovanje želja in pričakovanj.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.