Skandinavski stil za dom

Ne poznam ženske, ki ne bi verjela, da je skandinavski stil res top stvar. In seveda ne samo doma, temveč tudi v smislu oblačil. Moda, sploh ulična, nam je že zdavnaj pokazala, da lepa, visoka in svetlolasa skandinavska dekleta premorejo več kot le smisel za dobre kombinacije: pravzaprav jih prav ustvarjajo. In tako je tudi pri interierju, ki je v tej izvedbi poln lesa in belih površin. Res je, da je manj več, a po drugi strani to ne pomeni, da je dom minimalističen, prej bi rekla, da ne smemo pozabiti na zelo pomembne detajle, kot so denimo sveče, velika okna, odeje, mehke preproge in izredno umirjeni toni.

Če si torej želite spremeniti dom in iz njega narediti pravo skandinavsko zavetje, morate biti pozorne na naslednje točke:

  • Bela barva: je vedno prisotna in je tista, ki prevlada v ambientu. Razlogov je sicer veliko, a na prvem mestu je nedvomno ta, da bela poskrbi za svetlobo. V Skandinaviji je namreč hitro tema, zato je ključnega pomena, da so prostori čim dlje svetli in bela barva ima prav to misijo.
  • Les: naraven material, ki deluje zelo toplo. Seveda ga je v Skandinaviji na pretek, a hkrati je prisoten tudi pri nas, kar je odlično. S tem se lahko mirno poigramo, tudi z različnimi barvami lesa in zamenjamo kovinske površine za lesene, ki delujejo veliko bolj pristno.
  • Kanček drugih odtenkov: a vedno s smislom za prostor in tem, da mora prevladovati bela barva. Mirno lahko dodamo nekaj svetlo zelenega, modrega ali roza, potem se ta spekter počasi konča (če seveda odmislimo bež, ki je vedno dobrodošla). Blazine, vaze, sveče, naj bodo to drobni dodatki.
  • Rože: Za pravi skandinavski slog potrebujete tudi veliko zelenega. Rože so lahko povsem preproste in zelo naravne, kar je v tem kontekstu bolje. V bistvu si sveže privoščite tu in tam, a v skandinavski dnevni sobi je lepo, četudi imamo samo eno zeleno rastlino, ki pa je zelo negovana.
  • Pomembnost tkanin: bombaž je na prestolu in ga najdemo povsod: na blazinah, prtih, preprogah, zavesah. Bombaž diha in ga lahko redno peremo, kar je res super. Naravne tkanine so lahko tudi nekoliko bolj grobe, neobdelane in v naravnih barvah, kar je v tem kontekstu prav super.
  • Vintage: tu in tam, kot pika na i in če vam je všeč. Denimo vintage stol v spalnici, pobarvan v belo barvo, nanj pa postavimo lepo vazo s suhimi rožami, bo vedno deloval ravno prav nostalgično in zelo sofisticirano.

Zapomnite si, da skandinavski slog ni suhoparen in minimalističen, prav tako ni nujno super moderen. Dom ostaja topel in prijeten, svetel in urejen, a vedno z dodatki, ki so po svoje večni.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.