Sveža in lahka, pomlad takoj vzbudi željo po nečem novem. Da bi jo primerno proslavili, si lahko poleg priprave okusnih in barvitih receptov omislimo tudi organizacijo mize njej v čast. Sama sem se poigrala z izdelki Steklarne Rogaška, ki so vedno prefinjeni, elegantni in primerni za vse priložnosti, po drugi strani je dobro, če mizi dodamo nekaj pastelov, denimo s pomočjo rož, ki so prav v tej sezoni zelo bogate. Kristalni izdelki in rože tvorijo zelo lepo spomladansko mizo, ki me je letos še posebej navdušila. Mešanje rumene z zeleno, skupaj z rožnato, vijolično in svetlo modro prikliče v spomin vse barve narave, kar nas pomirja.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Kako prinesti harmonijo na mizo?

Trenutno potrebujemo lepoto bolj kot kdaj koli prej. Posvetiti se skrbi za mizo in njenim detajlom je že nekaj, kar nas osrečuje. Tako miza postane sredstvo pozitivne spodbude: črpanje navdiha, na primer iz družinskih spominov, zato je v tem kontekstu vedno dobro, če pomešamo staro in novo, da imamo na mizi zgodovino in tudi sedanjost. Miza pripoveduje nekaj o nas, je način izražanja sebe. Dekoriranje mize tako postane novo oblačenje.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

V iskanju simetrije

Potrebno je narediti dober vtis nase, poskrbimo, da bo naš notranji svet postal zunanji in da bo lepota kakovost življenja. Človeško oko je nagnjeno k iskanju simetrije; če torej ne veste, kje začeti, je to zelo dober štart. Ustvarite mizo, ki je simetrična, enostavna in pospravljena. Priporočam tudi uporabo pristopa »mešaj in ujemaj«. Tako obstaja možnost kombiniranja dragocenih družinskih kosov, »babičinih« elementov, polnih zgodovine, ki so morda že dolgo neuporabni ali redko uporabljeni v vsakdanjem življenju, z modernimi elementi, ki takoj pritegnejo pogled. Na ta način se ustvari vedno drugačno vzdušje.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška
Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Tudi prt ima svojo vlogo

Do nedavnega smo bili vsi zaljubljeni v tako imenovane “gole mize” v angleškem stilu. Zdaj pa se je – delno zaradi nuje in delno zaradi trenda – vrnil čas prtov. Tudi v tem primeru priporočam, da odprete predale in ponovno odkrijete čudovite družinske prte, morda izvezene ali s cvetličnimi motivi, ki pritegnejo vaš pogled. Posamezno se lahko zdijo staromodni, vendar so v kombinaciji z barvnimi krožniki ali sodobnimi kosi popolni za ustvarjanje stilskega sloga, ki je zelo hvaležen.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška
Foto: Zen za Steklarno Rogaška
Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Majhne sklede

Miza je danes prefinjena, a sproščena; elegantna, a tudi nekoliko ironična, s številnimi majhnimi predmeti, ki poskrbijo za piko na i. Priporočam tudi kristalne posodice namesto klasičnega krožnika za kruh. Zdi se mi, da so res pametno dopolnilo: uporabljajo se tudi za majhne predjedi ali omake, za sladoled, arašide, suho sadje, kot okrasni element pa pomagajo pri tistih jedeh, ki jih ne moremo deliti z gosti. Vsak ima lahko svojo, kar je super.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška
Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Spomladanska miza potrebuje veselje, entuziazem, vedrino in lepoto v maksi porcijah. Potrebuje zadovoljstvo in vse tisto, kar nas nasmeji. Miza ni samo prostor, kjer uživate v hrani, je prostor, kjer lahko delite nasmehe. To smo mi.

Komentiraj